A Castellar del Vallès, l'estiu passat la temperatura màxima mitjana va ser de 30 graus mentre que a la jornada més calorosa els termòmetres van arribar als 35 graus. Segons el SMC, dimarts i dimecres la temperatura màxima a Castellar serà de 34 graus a les 15 hores mentre que durant la nit el termòmetre fregarà els 25 graus.
Degut a aquesta forta onada de calor arreu de Catalunya, es manté activat el PROCICAT en fase d'alerta a tot el territori català, un operatiu que afecta sobretot als hospitals i la resta de serveis d'emergències mèdiques. Des del CECAT i Protecció Civil recorden que els col·lectius més vulnerables i de risc, que s'han de protegir d'aquests dies de calor sostinguda, són els infants, les persones majors de 75 anys, les persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat o autocura, les persones amb hipertensió arterial, diabetis, malalties cardiovasculars,malalties respiratòries (MPOC, bronquitis), malalties renals, malaltia de Parkinson, malaltia d'Alzheimer, obesitat o altres malalties cròniques.
Durant aquestes jornades, per evitar riscos per a la salut i patir un cop de calor, Protecció Civil recomana evitar l'exposició al sol durant les hores del centrals de la jornada, i evitar practicar activitat física intensa a l'aire lliure. Les altes temperatures produeixen una pèrdua de líquids i de sals minerals (clor, potassi, sodi, entre altres) necessaris per a l'organisme. Aquest fet pot agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si l'exposició a temperatures tan elevades es perllonga, es pot patir un cop de calor, que és una situació que pot acabar sent greu.
Però sense cap mena de dubte el millor remei per un cop de calor és la prevenció amb conductes tan senzilles com abaixar les persianes de casa i només obrir-les a les nits per no acumular calor a les llars, caminar per l'ombra i evitar sortir al carrer i fer activitats que requereixin esforç físic entre les 12 del migdia i les 5 de la tarda. També és recomanable vestir roba còmoda i lleugera, de colors suaus, protegint el cap amb un mocador o un barret, portar sempre aigua i un vano amb nosaltres. D'altra banda, l'alimentació també és fonamental. Cal apostar per amanides, fruites, sucs i batuts, menjars refrescants que no comporten una digestió pesada i ens aporten una dosi extra d'hidratació.