Foto Isidre Planas bona_950x634
Isidre Planas, segon per la dreta,  amb altres voluntaris que van marxar al Front d’Aragó l’any 1936. || PLAÇA VELLA (n. 9, p. 20)
28/05/2020 Cultura
Ampliant la genealogia de l’Isidre

Planas Riera va ser víctima dels nazis; alguns testimonis amplien la informació sobre ell

Marina Antúnez

El 22 d’abril passat, a L’Actual es publicava la notícia sobre la pista d’un castellarenc, Isidre Planas Riera, víctima dels camps nazis. Podeu consultar la informació clicant aquí. Aleshores, la informació va sortir publicada al web del setmanari i també en paper gràcies a la troballa de diversos documents relacionats amb la vida de Planas que s’havien destapat als Arxius Arolsen, el Centre Internacional sobre la Persecució Nazi (abans, ITS - Servei de Rastreig Internacional) a Hesse del Nord, Alemanya. L’Actual va poder resseguir la seva trajectòria des que l’Isidro va marxar de Castellar fins que, passant penúries en diversos camps del Tercer Reich, va refer la seva vida a Àustria, on va morir l’any 1972. El seu net, Jérôme Isidro Planas, va facilitar l’ampliació de la informació que es va publicar al seu moment i que podeu recuperar.

 

L’Actual també va fer una crida a la ciutadania perquè tothom qui tingués noves informacions es posés en contacte amb el setmanari. El resultat ha estat un èxit i quatre testimonis ens aporten noves dades sobre Isidre Planas Riera. Era fill de Juan Planas Martí (del Serrat de Girona, anomenat a l’època Joan Gros) i Josefa Riera Pi (de Matadepera).
Isidro Planas era el quart de de germans: Baldomero, Matilde, Maria, Isidro, Mònica, Joaquima i Teresa. Es va casar amb Renelde i va tenir tres fills, la Christiana (mare del Jérôme), la Maria i el Wolfgang, que va morir deixant dues filles, Nadine Planas i Inés Planas.


El castellarenc Alfons Bertran ha contactat amb L’Actual per explicar que era nebot de Josep Rovira, marit de Maria Planas (germana de l’Isidro). Rovira va morir a Mathausen i té una Stopelsteiner que el recorda a la plaça d’El Mirador.  Ell havia anat a visitar algunes vegades l’Isidro a Àustria. “Josep Pou es veu que havia estat molt amic de l’Isidro, des de petits, i també devien trobar-se en algun camp, segons em van explicar”, diu Bertran.


Un altre testimoni que ha donat fe de la família de l’Isidro és la castellarenca Antònia Ferrer Voltà, neboda de Matilde Planas (germana de l’Isidro) i Isidro Voltà. De la parella va néixer Oliva Voltà Planas, que es va casar amb Josep Ardèvol Juni i van tenir tres fills, el Joan, Josep i Isidre. El Josep es va casar amb la Dolça Córdova Jiménez i van tenir quatre fills, Núria, Anna, Mariona i Jaume.


Núria Ardèvol Córdova ha explicat a L’Actual que la seva àvia Oliva li havia parlat dels seus avantpassats i que el seu pare Pepito també  els recorda. La Núria vol completar l’arbre genealògic que va iniciar la seva cosina Sara Vall Córdova, que en aquest cas, és descencent de la branca de la germana Teresa Planas, que es va casar amb Pedro Vall Bach, amb qui van tenir dos fills, Matilde Vall Planas i Jorge Vall Planas. Aquest últim es va casar amb Ángeles Córdova Jiménez i van tenir la Sara i la Montserrat (cosines de la Núria) .

Comparteix
M'agrada
Comentaris