Hipòcrites
Hipòcrites. || J. MUNDET
26/10/2018 Opinió
Setmana pel desarmament
Lleonard Barrios

L'ONU, com cada any, dedica una setmana al desarmament, concretament entre el 24 i el 30 d’octubre. Repassem com contribueix el nostre racó de món al desig, expressat pel secretari general de l’ONU, el Sr. António Guterres, de “prevenir, combatre i erradicar el comerç il·lícit d’armes”.


A més, la resolució 24/35 del Consell de Drets Humans de l’ONU, aprovada el 27/09/2013, en el seu punt 3 “Insta a todos los Estados a abstenerse de transferir armas a los que participen en conflictos armados cuando… esas armas puedan emplearse para cometer o facilitar violaciones o vulneraciones graves del derecho internacional de los derechos humanos o del derecho internacional humanitario”.


Segons el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, l’any 2017 les exportacions d’armes espanyoles van assolir el rècord de 4.347 milions d’euros, situant-nos com a setena potència mundial en la venda d’armes. El 2017, a Espanya es van concedir 1.560 llicències d’exportació de materialde defensa i “curiosament” tan sols se’n van denegar quatre d’imports ridículs, dues a Israel (10 canons per a rifles i 17 adreces de tir per a carro de combat), una a Myanmar (en 20 pistoles de tir esportiu) i l’altra a la República de la Xina (sis sistemes de classificació acústica). Tal i com diu el centre Delàs, “L’escàs nombre de denegacions només pot interpretar-se com a falta de voluntat política per aplicar la Llei 53/2007 sobre control del comerç exterior de material de defensa. Si a Israel se li aplica el criteri 4 de la Posició Comuna, pel risc d’incrementar la inestabilitat regional, la seguretat i el manteniment de la pau, com s’han interpretar les exportacions de municions i explosius a països de la regió com l’Aràbia Saudita, l’Iraq, Bahrain, Emirats Àrabs Units o Oman?”.


A principis de setembre, va sortir a la llum que el govern espanyol no autoritzava l’entrega de 400 bombes a Aràbia Saudita, ja que el contracte explicitava que s’utilitzarien al Iemen, on els bombardejos sobre la població civil són salvatges i hi ha milions de persones en risc. La venda havia estat autoritzada per l’exministre de defensa del PP Pedro Morenés (cessat aquest 7 de setembre com a ambaixador espanyol als EUA) i exconseller de INSTALAZA, una empresa fabricant d’armes. L’import d’aquesta venda era de 9.2 milions d’euros,una part gairebé insignificant dels 1.600 milions d’euros (270 l’any 2017) als quals pugen les vendes d’armament a l’Aràbia Saudita durant els darrers cinc anys.La pressió sobre el govern espanyol ha aconseguit que al final aquestes bombes s’entreguin al seu destinatari. Una oportunitat perduda de fer un gest simbòlic que ajudi a esmenar, en el futur, una política de venda d’armes indecentque ja fa massa anys que dura. Indecent, ja que aquestes bombes, en contra del que han declarat diversos ministres, seran emprades per incrementar els patiments de la població civil iemenita. 9.2 milions d’euros són una ínfima part del negoci que el nostre racó de món fa amb el patiment d’altres.

Comparteix
M'agrada
Comentaris