09/04/2021 Opinió
Proper repte, el canvi climàtic
Núria Raspall

Parlava fa uns dies amb una amiga que és tècnica de medi ambient, i em deia que a tots els cursos i xerrades a què assisteix ja no es parla de com frenar el canvi climàtic (com es parlava fins ara), sinó que el tema central és com minimitzar-ne els efectes. I és que, malauradament, el fet que el canvi climàtic és a aquí i que no el podrem evitar ja és una evidència. Ara, però, dependrà de cadascun de nosaltres i de les administracions públiques, fer que el seu impacte tingui les mínimes conseqüències per al nostre planeta i, per tant, per a nosaltres mateixos.
Soc conscient que no és un assumpte que es trobi en el dia a dia de les converses que podem tenir amb amics o veïns, o potser sí, però no en gran mesura. Entenc, i comprenc perfectament, que ara estem més preocupats per la Covid, per la crisi, pels ERTOs, per les vacunes, pels nostres negocis i per aquest futur més immediat que pel canvi climàtic, però, aquest, serà el proper gran repte que haurem d’afrontar com a societat, ja que ens afectarà, i molt.
Sé que quan es parla que la temperatura mitjana del planeta ha augmentat 1 grau en els últims 100 anys, molts de nosaltres no som prou conscients de què vol dir o de com un augment “tan petit” ens pot arribar a afectar, i és que ens costa entendre quins canvis pot suposar aquest increment d’1 grau. Però les onades de calor que patim, els fenòmens meteorològics extrems que hem viscut (com el temporal Glòria), l’augment d’espècies invasores que arriben a casa nostra (com el mosquit del Nil), o la intensificació de malalties són només algunes de les mostres amb què es manifesten el canvi climàtic i aquest grau de més que ha augmentat la temperatura del nostre planeta. I aquestes són mostres que sí que podem veure i palpar. Els escenaris de futur em preocupen, tant per les seves conseqüències en el medi ambient com en la societat, i és que el canvi climàtic està tenint un impacte que anirà en augment sobre la gran majoria dels sectors productius, com el turisme.La crisi de la Covid ens ha fet adonar de com és de necessari fer possible un planeta més saludable per poder gaudir de vides saludables. Per això, és imprescindible avançar cap un model d’energia 100% renovable, de més eficiència, que fomenti l’autoconsum, les xarxes intel·ligents de gestió i que aposti pel residu zero amb la implementació de sistemes d’economia circular per a una transformació dels residus que permeti deixar d’utilitzar models obsolets i contaminants com les incineradores de residus.
Necessitem implementar la Llei 16/2017, de l’1 d’agost, del Canvi Climàtic, una llei pionera a l’Estat, i capdavantera en l’àmbit europeu, que fa seus els acords de la Conferència Internacional sobre Canvi Climàtic de París, que va entrar en vigor el novembre del 2016, i necessitem impulsar la tramitació de les noves lleis per a la sostenibilitat ambiental com la llei de transició energètica, que promogui el model 100% renovable, 100% democràtic i de quilòmetre zero, la ,lei de residu zero, a partir de l’economia circular, la ,lei de qualitat ambiental (sober emissions de tota mena), la nova llei d’estalvi i reutilització de l’aigua així com les lleis de protecció dels animals, de la biodiversitat i del bosc. Tenim molta feina a fer, ens hi acompanyeu?

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris