18/03/2021 Opinió
Una oportunitat de més de 8 milions
Dolors Ruiz

Els municipis financen els seus serveis mitjançant impostos, taxes i preus públics. Els diners recaptats i no gastats en els pressupostos ordinaris anuals passen a formar part del que anomenem romanent. I quan els diners passen a formar part del romanent,  per efectes de la llei LRSAL no es poden gastar al municipi. 
A Castellar, a finals del 2019 el romanent acumulat era de més d’11 milions d’euros. 
Aquesta anomalia pot voler dir que o bé el municipi aplica una pressió fiscal massa alta o bé no ofereix tots els serveis que podria oferir. 
El 2019, per fer front als efectes de la crisi causada per la Covid-19, el Govern espanyol va pactar amb la FEMP que els municipis transferissin la gestió dels romanents locals a l’Estat. En conseqüència, el destí dels milions, aconseguits amb l’esforç dels ciutadans de cada municipi, hauria sigut acabar mans de l’Estat espanyol. 
Cap Ajuntament socialista va denunciar aquest acord, tampoc el de Castellar. Per sort, els grups republicans al Congreso de los Diputados van poder aturar aquest pacte i ara cada ajuntament podrà administrar els seus romanents. 
Per ajudar que a Castellar aquest romanent es gasti amb responsabilitat i amb visió de futur i aconseguir millorar la situació econòmica i social dels i les castellarenques, el grup d’ERC forma part de la taula de crisi per a la gestió de la Covid.
Com sempre, al grup d’ERC Castellar treballem pensant en les persones i també en les activitats més afectades per les restriccions de la Covid. I per això hem redactat un document base de mesures socioeconòmiques per aportar a la taula de crisi. Són 50 propostes per aconseguir millores socials immediates i també definir modificacions estructurals que ens acostin al millor model de poble imaginable els propers anys.
Propostes orientades a millorar la qualitat de vida, especialment pensant en la gent gran i la joventut. Pensant en la cultura, l’esport i la salut. Centrades a activar l’economia del municipi, fomentar la formació, la tarifació social, la qualitat del treball juvenil. Propostes per aconseguir a més llarg termini un model urbà sostenible ambientalment i econòmicament. Apostem clarament per les energies renovables. Especialment per la biomassa, un projecte que generarà activitat econòmica, reduirà l’atur i ens permetrà lluitar contra el canvi climàtic. 
Esperem que les accions polítiques que es duran a terme amb aquests més de 8 milions d’euros, i que vam aprovar al ple d’aquest mes de març, posin els i les castellarenques al centre. I que hi hagi total transparència i debat públic per definir-les. 
Salut, cultura, República i amnistia!

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris