03/07/2020 Opinió
Més lideratge polític en moments de canvi
Oriol Martori

Cada cop és més evident que els canvis socials produïts per la crisis sanitària que estem vivint i patint en els darrers mesos no seran canvis passatgers. 
Han vingut per assentar-se i molt provablement seran la punta de llança d’una nova societat. 
No estem ni davant d’una crisi transitòria, ni tan sols davant d’una atapeïda època de canvis; estem vivint un canvi d’època. 
En aquest context que les societats estan canviant, les formes de governar municipal també haurien de canviar. 
La gravetat del moment requereix formes de lideratge polític que vagin més enllà de la simple gestió municipal del dia a dia. 
S’evidencia una clara necessitat d’un renovat lideratge públic que tingui la capacitat d’adaptar-se a aquesta nova realitat i que promogui un procés d’integració als nous escenaris; un lideratge emprenedor amb capacitat d’anticipació, que s’avanci als canvis que s’estan produint i que s’arrisqui i aporti respostes innovadors; i un lideratge que promogui la transformació, que sigui capaç de reinventar la realitat actual i construir-ne una de nova. 
En aquest context de canvi social, l’equip de govern de Som de Castellar-PSC no està demostrant, més enllà de la gestió i la resiliència del dia a dia, un proposta de governança municipal que promogui l’adaptació, que afronti l’anticipació i que fomenti la transformació de les polítiques públiques. 
Des del grup municipal d’Esquerra tenim molt clar que aquest lideratge demana propostes de transformació i d’apoderament socials impulsades des de la gestió pública. 
En aquesta línia, aquest mes de juny hem posat sobre la taula dues propostes de mocions sobre l’entorn educatiu de les escoles i la digitalització del comerç local.
L’objectiu de la primera és reflexionar sobre els usos, espais, activitats i el temps del pati de les escoles. 
Especialment en una època en què s’ha posat de manifest la importància dels espais oberts, volem promoure el debat sobre la necessitat d’adequar els patis escolars a la seva funció educativa, com a espais estimuladors de la capacitat
de jugar dels infants i del desenvolupament de les seves funcions motrius, cognitives i socials. 
Amb un disseny creatiu i elements de joc i experimentació adequats, els patis de l’escola poden incidir enormement en el benestar i la capacitat d’aprenentatge dels estudiants. És important tenir en compte l’estructura, el disseny i els elements del pati per afavorir el joc i els aprenentatges, incorporar una mirada amb perspectiva de gènere i oferir les mateixes oportunitats de joc i exploració a tots els nens i nenes.
La segona moció és un clar recolzament a un dels sectors que més ha patit els últims mesos, una proposta per l’adaptació del comerç de proximitat a la compra digital. 
El comerç de proximitat està vivint moments de canvi i l’era de la transformació digital fa temps que ha aterrat i està revolucionant els hàbits de vida i de compra de la majoria de consumidors. 
El comerç local es troba davant del repte d’aprofitar aquesta inèrcia de l’era digital per millorar l’experiència de compra del consumidor. La tecnologia ha de permetre que la botiga virtual o altres plataformes digitals siguin un complement entre els dispositius electrònics dels clients i l’establiment físic. És en aquest àmbit que el petit comerç de la vila pot créixer, creant llocs de treball innovadors, sostenibles i integrats en l’entorn. Suposa una solució per als clients perquè trenca barreres com la mobilitat i la falta de temps per conciliar, i per als comerciants perquè és una oportunitat nova de negoci. És l’hora de l’emprenedorial social i del lideratge a partir d’una visió, i des d’Esquerra de Castellar seguirem empenyent i presentant propostes de millora que fomentin un nova política liderada des de i cap a la ciutadania.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris