19/06/2020 Opinió
O de genolls, o amb el cap ben alt
Junts per Castellar

A mesura que passa el temps, va quedant clar que la modèlica transició que ens van vendre resulta que ni fou una transició, ni fou modèlica. Més aviat va ser una operació de maquillatge per adequar-se als nous temps, però sense depurar responsabilitats. A Alemanya, després de l’enderroc del règim nazi, es van fer els processos de Nuremberg. Aquí, després de 40 anys de dictadura feixista, els jutges del Tribunal d’Ordre Públic –la missió del qual era la repressió de conductes considerades delictes polítics i garantir l’estabilitat del règim franquista– van anar-se’n a dormir com a tals i a l’endemà es van llevar sent jutges de l’Audiència Nacional, el tribunal que a hores d’ara està jutjant el major Trapero per sedició.


Aquesta setmana, per altra banda, un informe desclassificat de la CIA ha revelat el que molts ja sospitàvem: que el senyor X del GAL era el mateix president del govern, Felipe González. La notícia arriba tard, tan tard que a a hores d’ara gairebé ni sorprèn, perquè ja ho donàvem per suposat. No obstant, la notícia ens obliga a qüestionar la legitimitat moral d’un partit, el mateix que presideix actualment el govern de l’estat i que, disposant del monopoli de la violència legal, va fer ús de la violència il·legal. 


Quan un estat assumeix que està en guerra contra ciutadans del propi estat i, a més, fa la guerra amb mètodes il·legals, queda deslegitimat per complir amb el seu rol principal; el de salvaguardar la democràcia, els drets i assegurar la pau social. Ordenant assassinats des de la Moncloa, on aleshores treballava Miquel Iceta, per cert, el PSOE va crear un precedent molt perillós que dona carta blanca per perseguir i reprimir il·legalment qui l’estat consideri que és el seu enemic. D’aquesta tradició abjecta prové l’ “a por ellos”.


Per això, en el marc de la caça de bruixes contra l’independentisme, és una estultícia que es digui que Laura Borràs tindrà un judici just. No el tindrà, igual que no el varen tenir els presos polítics, els exiliats, Valtònyc o els CDR, de qui els informes de la Guàrdia Civil deien que tenien precursors d’explosius. No es pot repicar i anar a la processó. O es negocia amb els qui donen més credibilitat als informes falsos de la Guàrdia Civil que als oficials de la CIA, o sortim junts a defensar desacomplexadament la independència. O de genolls, o amb el cap ben alt.

Comparteix
M'agrada
Comentaris