08/06/2018 Opinió
Educació més enllà de l’escola
Rafa Homet

La fira d’activitats extraescolars celebrada a Castellar va ser un èxit, tant per les entitats i empreses participants com per les ganes amb que l’Ajuntament la va organitzar. Ens n’alegrem doblement, i agraïm la feina, perquè aquesta proposta d’ERC ha posat de manifest la necessitat i la voluntat compartida de donar més i millors oportunitats educatives.


L’èxit educatiu -una educació de qualitat- cada cop ve més determinada per aquelles activitats educatives que es fan fora de l’escola. O, dit d’una altra manera, allò que es fa fora de l’escola és clau per a augmentar o disminuir les oportunitats educatives entre els fills i filles de les famílies amb més o menys recursos econòmics. No és el mateix passar-se la tarda i el cap de setmana mirant la TV que anar a atletisme amb el Club Atlètic, cantar a la coral i fer colònies d’anglès a l’estiu. L’educació és un bé comú, això vol dir que a tothom li interessa que la gent del seu voltant tingui quanta més educació de qualitat millor, perquè ens beneficia a tots plegats.


És en aquest sentit que l’ajuntament en ple va decidir, a proposta del PSC, adherir-se a educació360.cat, una iniciativa impulsada per la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, la Fundació Bofill ila Diputació de Barcelona (on soc el diputat d’educació i, per tant, impulsor i responsable polític del programa). Aquesta aliança ha de fer possible la vinculació dels projectes educatius de cada escola amb el projecte educatiu de ciutat, de tal manera que cada persona pugui tenir un itinerari educatiu propi, personalitzat, que vagi més enllà de l’horari estrictament escolar.


I això què vol dir? Doncs, per exemple, que hi hagi una oferta educativa equilibrada a les tardes i els caps de setmana, amb una política de beques o de preus que faciliti que cap nen o nena es quedi sense poder fer una activitat. Que es pensin les activitats d’estiu, reconèixer la feina dels esplais o de les entitats esportives o culturals com a educació de primera qualitat. Que els menjadors escolars s’integrin dins el projecte de l’escola. hi ha un munt de reptes a treballar!


Estem convençuts que el proper mandat ha de començar amb un pacte local per a l’educació, un acord que ens marqui les relacions horitzontals de la rica xarxa educativa que tenim a Castellar, que reconegui l’interès públic que té l’aula d’estudi de l’Assemblea Llibertària o els cursos d’anglès de les acadèmies, per exemple. O la formació de les persones adultes, l’aula d’extensió universitària o les classes d’àrab. Que posi l’alumne al centre i que pensi com ens hem d’organitzar i relacionar per a que, a Castellar, tothom tingui excel·lents oportunitats educatives.


És un repte que hem d’afrontar col·lectivament i amb responsabilitats compartides. Per la nostra banda, agraïments i mà estesa.

Comparteix
M'agrada
Comentaris