05/07/2019 Opinió
Canvi climàtic: ara o mai
Junts per Castellar

Després de l’onada de calor de rècord de finals de la setmana passada i a les portes d’un nou pic de calor extrema, ningú pot negar que el canvi climàtic és un fet davant del qual tenim dues opcions: seguir com fins ara amb l’estratègia de l’estruç i deixar als nostres fills un món inhabitable, o afrontar el problema i posar en marxa solucions de gran calibre per minimitzar-ne els efectes. 
La veritat és que ja anem tard, però encara som a temps de mitigar les conseqüències i redreçar la situació.
La setmana passada, el TC espanyol va rebentar el pla contra el canvi climàtic a Catalunya emparat per la llei de canvi climàtic aprovada pel Parlament ara fa dos anys. Així doncs, la Generalitat no tindrà poders per marcar objectius de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, ni podrà participar en el sistema de comerç de drets d’emissió. També han quedat anul·lats els articles relacionats amb la prohibició del fracking i amb el pla de tancament de les nuclears per al 2027. 
Amb el que ha quedat vigent de la llei, la Generalitat està lligada de peus i mans per implantar grans mesures contra el canvi climàtic i queda molt condicionada al que es decideixi des de Madrid. 
Una vegada més, els interessos de les oligarquies madrilenyes del sector de l’energia han passat per davant de la sobirania d’un parlament. Mentre el parlament noruec ha aprovat la decisió del fons sobirà noruec de desinvertir 11.000 milions d’euros d’empreses petroleres i de gas per invertir en renovables, a l’Estat espanyol és ben bé al contrari. 
En clau castellarenca, celebrem que aquest equip de govern vulgui impulsar mesures contra el canvi climàtic, però amb un decàleg no n’hi ha prou. Cal anar més enllà i fer apostes ambicioses des de l’Ajuntament per convertir Castellar en un municipi verd, sostenible i referent en la lluita contra el canvi climàtic. 
Incendis com el de la Ribera d’Ebre seran cada vegada més freqüents i hem d’estar preparats per enfrontar-nos-hi.La manca de polítiques de gestió forestal i l’abandonament del medi rural han estat causes indirectes d’aquest foc devastador. Per això, encoratgem l’equip de govern que prengui mesures en aquest sentit i que faci un control exhaustiu de la neteja de boscos i finques rurals al municipi, ja siguin públics o privats, atesa la present situació d’emergència ambiental. El canvi climàtic és aquí i el moment per afrontar-lo és ara.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris