04/11/2022 Opinió
“Archivo de la experiencia” o destruir la memòria històrica
Xavi Arderius

El setembre del 2007 l’Ajuntament de Castellar anunciava la participació en la iniciativa, “Archivo de la Experiencia”, un portal didàctic d’àmbit estatal construït a partir de la memòria col·lectiva. Es van entrevistar unes 6.000 persones majors de 55 anys d’arreu de l’estat espanyol; es deia que amb aquest projecte “enriquirien la memòria històrica del país” i que seria “una forma d’acostar internet a la gent gran de manera participativa”.
La Regidoria de Gent Gran, en col·laboració amb la Regidoria de Participació, l’Obra Social Benèfica i l’Arxiu Municipal, van contactar amb una cinquantena de persones del municipi per participar d’aquest projecte, tot entrevistant-los per després publicar-ho a internet.
L’entrevista durava gairebé una hora i se’n publicaven uns 3 minuts. Els vídeos, segons he sabut, van ser a internet fins a l’any 2015.
Aquest projecte es va adjudicar a una empresa barcelonina, Lavinia Tec-com, va tenir un cost d’1,5 M d’euros i la gestió anava a càrrec de red.es (una entitat pública empresarial adscrita al Ministerio de Asuntos Económicos y Transformación Digital).
No va ser fins a l’any 2018 que em vaig adonar que l’entrevista que havien fet al meu pare, Josep Arderius, havia desaparegut, així com les de la resta de persones de Castellar o de la resta de l’estat.
En saber que l’Ajuntament de Castellar no disposava de cap còpia i considerant que aquest material era interès per al municipi, vaig dirigir-me a red.es. Aquests diuen que l’any 2015 van determinar no seguir amb el projecte i que la documentació relativa als vídeos i els drets d’imatge es van destruir, que en els seus sistemes informàtics hi ha una còpia de suport i que periòdicament reben sol·licituds de particulars que estudien i atenen si és possible.
Des de Castellar alguns particulars han fet peticions i s’ha aconseguit recuperar 4 d’aquests vídeos, però n’hi ha una desena que no. Casualment, amb tot aquest procés, es va aconseguir contactar amb el familiar d’un dels entrevistats que en el seu moment va tenir la vista de guardar-ne bona part, però no tots.
Tots els vídeos recuperats s’han entregat a l’Arxiu Municipal de Castellar i a cada una de les persones entrevistades o familiars. A través de Canalla Vallesana s’aniran publicant amb el consentiment de les mateixes persones entrevistades o familiars, però és una llàstima que no els tinguem tots.
Penso que aquest material és de gran valor per la memòria històrica d’aquest municipi i no entenc que l’ajuntament, en el seu moment, no hagués fet res per recuperar-lo i conservar-lo a l’Arxiu Municipal. 
Tampoc entenc que red.es hagi tractat el material d’aquesta manera, no té cap valor per a ells? No és una manca de respecte envers les persones entrevistades?
És així com s’enriqueix la memòria històrica d’un país?
 

Comparteix
M'agrada
Comentaris