18  Arenes_617x412
Acte d’entrega de la clau de la caseta-estació del barri de Les Arenes a l’Ajuntament de Sant Esteve de Castellar (1916). || T. CASAÑAS
11/10/2018 Cultura
Visibilitzant el patrimoni de les Arenes

Les Jornades Europees del Patrimoni serviran per donar a conèixer aquesta zona de Castellar

Marina Antúnez

Les Jornades Europees del Patrimoni tindran lloc, a Castellar del Vallès, els dies 13 i 14 d’octubre. “Enguany, s’han enfocat cap al patrimoni cultural i, en concret, nosaltres ho hem centrat en les Arenes, un lloc que no es coneix gaire”, explica Roger Rocavert, arxiver del Centre d’Estudis de Castellar, entitat organitzadora de l’acte, juntament amb l’Ajuntament, que compta enguany amb la col·laboració de l’Associació de Veïns de les Arenes, dels Amics de l’Ermita de les Arenes, de la Comunitat de les Siervas, de l’Escola de Música Artcàdia, i amb altres persones expertes.

 

“Les Arenes és una zona de Castellar amb una història molt llarga, ja documentada a l’època medieval”, segons Rocavert. Les cases que formen la barriada van sorgir al voltant de la masia de Can Barceló, a principis del segle XX. “Es va formar a partir d’uns estiuejants de fora que van començar a anar allà a passar l’estiu, i també hi havia un hostal”. La casa de Can Barceló està molt reformada, les masies de Can Carner ja no existeixen, “però sí, el Sabater Vell i l’Illa”.

 

La zona de les Arenes ha continuat mantenint la identitat amb la gent originària, tot i ser un nucli petit, “que no ha crescut com per exemple sí que ho ha fet Sant Feliu del Racó”.  Les cases modernistes  hi tenen un atractiu especial, “i la zona on es troba també, és un espai natural molt bonic”.

 

Ponències || Per donar a conèixer tot aquest patrimoni castellarenc, s’han organitzat diferents ponències per dissabte 13, que començaran a les 10 i que finalitzaran cap a les 13.30 hores. A les xerrades, es donaran a conèixer diferents períodes històrics, com per exemple, la cacera de bruixes que va portar al processament de Violant Carnera,  “o els refugiats procedents de Madrid i altres llocs que, durant la Guerra Civil, es van acollir a les Arenes”, diu l’arxiver. De l’època medieval se’n conserva una capella romànica,  l’ermita de les Arenes.

 

Els encarregats de les ponències seran Esteve Prat, Gemma Perich, Roger Rocavert i la Comunitat de Las Siervas, “que ens obrirà les portes de l’hostal perquè hi puguem desenvolupar les xerradesi parlaran de l’edifici”, Òscar Masó que parlarà de l’entorn de les Arenes, i Joan Roura que farà esment a la pedra seca, “un vestigi del passat vitivinícola”. Del tema de l’estiueig en parlaran Vicenç Relats, editor de la revista Vallesos  i membre dels Amics del Romànic que, “al darrer número, va incloure un especial sobre l’estiueig al Vallès, precisament”, diu Rocavert.  Anton Carbonell parlarà de l’estiueig de Joan Oliver (Pere Quart) a la zona, Esteve Prat se centrarà en l’estigueig a Castellar i a les Arenes, i els veïns de les Arenes Pere Moratonas i Maria Teresa Relat explicaran records i vivències sobre l’experiència personal.

 

Val la pena destacar que el president Companys havia estat diverses vegades a les Arenes, “ja fos com a president o com a ministre e Marina”. Havia vingut a fer actes oficials a l’Hostal, que ell ja coneixia d’abans perquè estiuejava al poble, en concret, a la casa de Cal Targa. “Tenia molta tirada a anar a les Arenes i fer-hi dinars”. Ara, l’edifici és propietat de les monges de la Comunitat de les Siervas.

 

Passejada per les Arenes ||  Diumenge, de 9.30 a 13.30 hores s’ha previst una caminada per conèixer diversos espais de les Arenes. “És una caminada curta, apta per a tothom”, aclareix Rocavert. s’iniciarà a l’aparcament de l’ermita de les Arenes. S’anirà al mas de l’Illa i la capella de Santa Maria de les Arenes. Ambdues es podran visitar per dintre. “De fet, aquest és un dels atractius de la proposta, que es pugui entrar a edificis on, altrament, no es podria accedir mai”. Josep Maria Masagué és arquitecte especialista en romànic i ell és qui parlarà del procés constructiu d’aquest patrimoni.

 

Els músics de l’escola Artcàdia interpretaran els Goigs de les Arenes, la sardana i l’himne de les Arenes, “que els veïns de la zona tan bé coneixen i cantaran”. També es visitaran restes arqueològiques al riu Ripoll amb aclariments de Roger Rocavert, se seguirà cap a les fonts de l’Espígol i del Romaní, i es podrà visitar l’interior de la casa modernista de cal Samaranch i l’antic  hostal. La resta de cases modernistes es podran veure per fora. “N’hi ha una que està construïda per un deixeble de Gaudí”.

 

Per participar a qualsevol de les activitats proposades cal inscripció prèvia al correu arxiuhistoriacastellar@gmail.com

Comparteix
M'agrada
Comentaris