The return life after isis Still3_617x412
'El retorn: la vida després de l'ISIS' és el DocsBarcelona del Mes d'aquest octubre. || CEDIDA
08/10/2021 Cultura
La veu de les dones de l’ISIS al DocsBarcelona del Mes

Alba Sotorra recull el testimoni de dones que han deixat Estat Islàmic

Marina Antúnez

La proposta del DocsBarcelona del Mes, coorganitzat amb L’Aula d’Extensió Universitària de Gent Gran, arriba aquest 8 d’octubre amb la projecció de El retorn: La vida després de l’ISIS, d’Alba Sotorra.

 

La projecció comptarà amb la presència de Maria Garau i Mar Maduell, de l’equip de producció de la pel·lícula i de la productora Alba Sotorra SL. Posteriorment a la projecció del film, es farà un col·loqui amb elles i l’assistència. El documental tracta la dura realitat d’un grup de dones atrapades pel seu passat a Estat Islàmic. Sotorra fa el seguiment durant dos anys de la vida de la Shamima, la Hoda, la Hafida, la Nawal i la Kimberly, i ens posa en un lloc incòmode, però el seu testimoni ens fa entendre la crueltat, l’abús i la misogínia que han viscut.

 

L’accés de Sotorra al camp d’Al-Roj, al nord-est de Síria, ens mostra la dura realitat d’un grup de dones atrapades pel seu passat com a membres d’Estat Islàmic, que van marxar dels seus països manipulades per la propaganda terrorista i l’odi de les xarxes socials. Van ser demonitzades pels mitjans de comunicació i ara ningú en vol saber res. El penediment sincer mereix una segona oportunitat? Es pot justificar que els països occidentals acceptin el retorn dels fills però que rebutgin que les mares puguin tornar?

 

La sensibilitat de Sotorra per observar sense prejudicis les protagonistes posa en evidència la necessitat urgent d’establir un diàleg honest entre cultures, religions, gèneres i cosmovisions diferents.

 

Alba Sotorra

La directora de El retorn: La vida després de l’ISIS va néixer a Reus el 1980. És llicenciada en comunicació audiovisual per la Universitat Complutense de Madrid i màster europeu en estudis culturals per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Ha treballat, filmat i viscut arreu del món, ha passat llargues temporades a Orient Mitjà, especialment a Síria, Turquia, l’Iran i Qatar. Ha realitzat tallers d’escriptura de guió i direcció de documentals, entre ells, SOURCES2 (2010), Berlinale Talent Campus (2011), Dok. Incubator (2014), IDFA Academy (2015) i Producers Workshop (2017). Va estar guardonada amb el premi a millor directora novella pel Col·legi de Directors de Catalunya el 2016.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris