Hamlet, a l’esquerra, s’encara amb la seva mare Gertrudis. || CEDIDA
Hamlet, a l’esquerra, s’encara amb la seva mare Gertrudis. || CEDIDA
09/07/2018 Cultura
Una tragèdia cantada

El muntatge de teatre musical 'Hamlet', amb participació castellarenca, es va estrenar a Sabadell

Marina Antúnez

Aquest passat cap de setmana, al teatre La Bàscula de Sabadell es va representar la coneguda tragèdia de Shakespeare ‘Hamlet’, en una versió de teatre musical creada per Escènics, una escola de teatre de Sabadell que ja ha vist estrenats diversos muntatges anteriors en els quals ha treballat.

En aquesta ocasió, la seva  directora Irene Garrido afronta un gran repte, l’adaptació de ‘Hamlet’ per reconvertir-la en un musical. Fent tàndem amb Adri Mena, compositor castellarenc i l’autor de tota la banda sonora d’aquest muntatge, aconsegueixen assolir amb èxit l’objectiu, convertir una obra de text en una obra de teatre musical. I se’ns surten prou bé.

El text, traduït pel castellarenc Joan Sellent - qui tampoc s’ha volgut perdre la proposta i se’l mira aquest dissabte des de la primera fila  - s’ha intentat respectar al màxim, adaptat per a les cançons, on s’ha fet una lletra pròpia que segueix la narració.

La paraula es respecta, el vers de Shakespeare s’hi sent de prop, “ser o no ser, aquest és el dilema”, diu Hamlet, en la pell de l’actor castellarenc Gerard Portolés. A la tragèdia, aquest Hamlet pensador i filòsof acaba sotmeten la seva ira a la violència i assassinat. I serà mort, ell també, per Laertes, que interpreta el també actor castellarenc Carlos Lecegui, que venjarà la mort del pare Poloni, assassinat per Hamlet.

El repartiment es completa amb els actors i actrius Joel Almirante, Aina Jaume, Ana Meléndez, Christian Montenegro, Júlia Perich Ariadna Pozo, Pep Carpena, Xajo Gorina i Lluís Saus. Tots ells, versàtils cantant i també com a intèrprets dramàtics. Sobretot, si la valoració la fem tenint en compte que estem veient una obra de teatre amateur.

I si d’elogis parlem, no ens volem oblidar el vestuari, una creació de Maritxu, que es mostra elegant i detallista, sense excessos i en la juta mesura, amb la versatilitat a cavall del vestuari clàssic i modern, on cada actor i actriu seran els penjadors perfectes. Com la música, defugint el musical tradicional i apropant-se a la música moderna i d’autor.

El ‘Hamlet’ de La Bàscula’ segueix en marxa aquest proper cap de setmana. Divendres, dissabte (doble funció) i diumenge. Segurament, alguns dels espectadors que vam tenir la sort de poder-la veure el passat cap de setmana, estarem d’acord que l’espai on s’ha estrenat aquest ‘Hamlet’, es fa massa petit per a gaudir plenament de tot el que està tenint lloc a escena.

En certs moments, la passarel·la tant propera a les primeres files i l’escenari, també limitat al fons pels músics que toquen durant tota l’estona en directe, dificulta captar prou bé alguns de les expressions  dels actors. Tan de bo, ara que Escènics té producció pròpia, aquest ‘Hamlet’ pugui estrenar-se en un teatre més gran.

‘Hamlet’ d’Escènics, dividit en dos actes i una mitja part, manté tens i atent el públic durant dues hores i mitja, i s’expressa amb tota la seva esplendor musical i actoral. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris