DSC 0709 1 1_617x412
Llorenç Genescà i Belén Teruel a la presentació de 'Castellar del Vallès desaparegut' - G.Plans
06/04/2019 Cultura
Una càpsula del passat

La presentació del llibre Castellar del Vallès desaparegut, un preciós homenatge al passat, va omplir la sala d'actes del Mirador

G.Plans

 “El patrimoni més gran no és el de les pedres. És el de les persones, aquest és el que més s’ha de guardar”, diu l’historiador Llorenç Genescà.

Les fotografies del llibre Castellar del Vallès desaparegut, precisament, estan plenes de persones. Hi apareixen amb un posat rígid, immortalitzant la solemnitat de la seva mirada, amb les faccions endurides pel blanc i negre fotogràfic, com el grup d’homes bigotuts, arremangats durant una verema de fa més de cent anys. Les fotografies estan plenes, també, de somriures despreocupats que evoquen la felicitat, com la filla de l’alcalde Antoni Tort, pedalejant amb una amiga per la carretera de Sentmenat. A altres persones del llibre, el clic els va enganxar a la seva, feinejant, com al Joan Buixeda, que era gasoliner a l’estació de servei Truyols del nucli urbà de Castellar.

 

Però les precioses pàgines de Castellar del Vallès desaparegut, que reconstrueixen la fisonomia d’un poble que, a força del pas del temps, ha mudat de pell, apleguen molt més que fotografies arbitràries. El llibre, una petita càpsula del passat, aplega una part important de la vida de molts castellarencs, i testimonia una època sencera del poble.

 

Castellar del Vallès desaparegut és, també, un enfilall d’imatges que uneix diferents generacions. Per als més grans, simbolitza la reconstrucció del seu passat. I, sobretot, apel·la els més joves, que hi trobaran explicacions i fàcilment reconeixeran carrers i places del poble. Precisament, a la presentació d’aquest dissabte per part dels seus autors, Genescà i la periodista Belén Teruel, i amb la presència de l’alcalde Ignasi Giménez, que n’ha escrit el pròleg, hi havia diferents generacions de castellarencs, i han omplert completament la sala d’actes del Mirador.

 

DSC 0685 2

Genescà i Teruel fimant llibres als assistents a la presentació - G.Plans 

 

Darrere del llibre, s’hi amaga la feinada de seleccionar menys de dues-centes fotografies d’entre 5.000.  Ho saben molt bé els seus autors. “És una feina una mica feixuga, però maca també, perquè vas veient imatges boniques. I encara que costi de triar, acabes arribant a una selecció que consideres que serà el més interessant que podràs publicar”, explica Belén Teruel. La gran majoria de fotografies són inèdites, proveïdes del Centre d’Estudis, de l’Arxiu Municipal i de particulars; i n’hi ha, també, algunes extretes del llibre L’Abans Castellar del Vallès, de la mateixa editorial, Efadós.

 

A més, tal com explica Genescà, el llibre permet traçar un itinerari per apreciar la metamorfosi que ha patit la vila: “pots agafar el llibre i recórrer Castellar, veure in situ a través d’aquestes fotografies com han canviat els llocs”. L’historiador, a la presentació, ha volgut agrair la col·laboració d’Àlex Portolés, tècnic de comunicació de l’Ajuntament: “Si nosaltres som la mare, ell n’és el pare. Ens va ajudar molt”.  L’alcalde Ignasi Giménez, per últim, ha acabat la presentació del llibre desitjant-ne un èxit rotund: “Hem d’aconseguir que sigui el llibre més venut per Sant Jordi”.

 

DSC 0641 3

La sala d'actes del Mirador es va omplir de gom a gom - G.Plans

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris