Img_617x412
D'esquerra a dreta, Miquel Desclot, Enric Aguilar, Blanca Gibert. A sota, Joan Mundet, Esteve Prat i Dani Rocavert. || CEDIDES
10/12/2018 Cultura
Trobada de poetes amb artistes plàstics

El Centre d’Estudis de Castellar presenta un treball que promou un projecte cultural conjunt

Marina Antúnez

El Centre d’Estudis de Castellar - Arxiu d’Història presenta, el dia 14 de desembre a les 19 hores, un treball conjunt concretat en una carpeta de gravats titulada Infern. Una comèdia Poca-Solta, elaborada per cinc artistes castellarencs a partir d’uns poemes del poeta -també castellarenc- Miquel Desclot.

 

La carpeta conté quinze estampes digitals (Giclee) inspirades en uns limèrics inèdits de Desclot. El limèric és una peculiar forma poètica de la llengua anglesa, de cinc versos, de to divertit, còmic i irònic, “molt surrealista, que fa servir noms inventats que sugereixen personatges, sobretot, polítics, de forma sui generis”, explica Daniel Rocavert, un dels impulsors del projecte i col·laborador del treball. Juntament amb el col·laborador i poeta Òscar Rocavert i els responsables de la secció de literatura del Centre d’Estudi de Castellar Toni Seguí i Eulàlia Sagrera, s’ha materialitzat aquest treball, “un punt de partida per donar sortida a altres projectes”.

 

Els gravats són una creació de cinc artistes castellarencs: Enric Aguilar, Blanca Gibert, Joan Mundet, Esteve Prat i Daniel Rocavert. Cada artista s’ha ocupat de tres gravats, 15 en total, sobre l’obra de Desclot. La carpeta conté, a més, un dossier amb el curriculum de cada artista, tot protegit amb unes guardes que s’han pintat a mà i que seran diferents a les 20 còpies que es preveuen fer i vendre.

 

La idea d’aquest projecte va néixer amb la intenció d’unir “persones que es mouen en un àmbit concret, però que no fan treball conjunt”, diu el Dani. Fins ara, el fet de fer un projecte conjunt no era gaire habitual a Castellar.  “ Potser no teníem el lloc, i ara, des del Centre d’Estudis, es poden impulsar coses d’aquest tipus”, afegeix l’arxiver Roger Rocavert. La feina va començar abans de l’estiu.

 

Es tracta d’una sèrie limitada elaborada amb impressió digital. Aquesta és una nova possibilitat dins el món del gravat i les tècniques d’estampació tradicionals, “Abans, amb l’ús de l’aiguafort, s’havien de gravar totes les làmines de cop”. Amb el digital, no cal fer la tirada sencera, “només produirem el que venguem”, afegeix el Dani.  El mitjà de producció digital és molt precís i àgil. El punt de partida és un arxiu digital, que pot ser directament l’obra creada per l’artista o bé una digitalització d’una obra material. A partir d’aquest arxiu, es crea el motlle digital, que és un arxiu “modificat en funció de la impressora, material en el qual s’imprimeix i les tintes”. El motlle digital és més o menys el que, en el sistema tradicional, és la planxa de gravat. Els gravats, un cop impresos amb paper de cotó 100 %, lliures d’àcid, de qualitat artística igual que el gravat tradicional, es firmen a mà per l’artista i es fa constar el número de sèrie. “Es garantitza una conservació de les tintes d’entre 80 i 90 anys”, segueix Rocavert.

 

Aquest projecte s’emmarca  en el que s’ha titulat Poiesis art selecta, i consisteix en la trobada de poetes amb artistes plàstics. Vol ser la llavor d’altres projectes que puguin venir. “Estem oberts a noves recepcions, persones que tinguin poemaris, poemes sols”, diu Rocavert. La idea és que el Centre d’Estudis de Castellar “sigui el punt de trobada d’artistes”, més enllà dels atributs que li són propis i que són la recerca, la preservació, l’estudi i la divulgació històriques.

 

Mitjançant la secció de literatura “i de la secció d’art que ens agradaria obrir” es volen promoure trobades de diferents àmbits de creació cultural de la vila. “I, ja que som Centre d’Estudis, també volem compartir-ho a d’altres centres, per exemple, la Bosch i Cardellach, etc.”.  Segons el Centre d’Estudis de Castellar, el dèficit d’infraestructura a Castellar “ha fet que els artistes locals s’hagin afegit a col·lectius de Sabadell, Terrassa, etc.”.

 

L’acte consistirà en una presentació dels gravats a la Sala d’Exposicions Temporals del Centre d’Estudis de Castellar - Arxiu d’Història. Es comptarà amb l’assistència del poeta i dels artistes, i es farà una lectura dels poemes a càrrec dels actors i actrius Joan Solé, Josep M. Roviralta, Maria Rovira, Ramon Permanyer, Gemma Pellicer i Gabi Ruiz.

Comparteix
M'agrada
Comentaris