Discurs de Pere Joan Ventura en la inauguració del BRAM! 2019. Q. PASCUAL
Discurs de Pere Joan Ventura en la inauguració del BRAM! 2019. Q. PASCUAL
08/03/2019 Cultura
Tret de sortida del BRAM! més reivindicatiu

La triomfadora dels Goya, ‘El Reino’, va inaugurar l’11a edició de la Mostra de Cinema de Castellar

R.Gómez

Fins al 17 de març, Castellar del Vallès serà la capital del cinema de la comarca. Més d'una trentena de títols es projectaran a l'Auditori Miquel Pont. L'11a Mostra de Cinema de Castellar, el BRAM!, que es va inaugurar dijous passat a la sala gran d'El Mirador, arriba farcida de projectes reivindicatius, tal com va reconèixer el cineasta, director del BRAM! i president del Club Cinema Castellar Vallès, Pere Joan Ventura en la primera sessió del festival. "El 40% de les pel·lícules estan dirigides per dones", va apuntar Ventura quant a les propostes que s'exhibiran al BRAM!, enguany amb un marcat to feminista.

 

En aquest sentit, el director de la mostra va repassar alguns dels llargmetratges i documentals que ompliran la programació, i que tenen per objectiu visibilitzar el col·lectiu LGTBI (En Femme, dc 13/03, 19h), i posar damunt la taula les reivindicacions de les 'kellys' (Hotel explotación: Las Kellys, dg 10/03,18.30h) o dels venedors ambulants a peu de carrer (Diom, dj 14/03, 18.30h) o convidar el públic a reflexionar a través de propostes que tiren del fil de la memòria històrica. Aquest és el cas del documental El Silencio de los otros, que va guanyar el Goya al millor documental i el premi del públic de la Berlinale. La projecció tindrà lloc el proper dijous 14 de març a les 20.30h a l'Auditori Miquel Pont i comptarà amb l'assistència de Roser Rius, víctima del torturador Billy el Niño.

 

 A7 9232
L'auditori, minuts abans d'arrencar el BRAM! 19amb el cartell que l'il·lustra l'edició d'enguany. Q.P.

 

 7R 9262

Distribució del programa de l'edició del BRAM 2019 a les butaques de l'Auditori. Q.P.

 

Ventura també va destacar, entre la selecció de l'onzena edició del festival, El Sopar, de Pere Portabella. Malgrat que el documental es va filmar el 2 de març de 1974, el mateix dia de l'execució de Salvador Puig Antich, la producció es va recuperar el 2018 amb nou material per completar aquest projecte que gira al voltant de cinc presos polítics. Establint un paral·lelisme amb el context polític actual, el director del BRAM! va remarcar que "ens trobem en un moment delicat, de democràcia precària. La democràcia no és només votar cada quatre anys". "Cal estar atents en els moments difícils que vivim ara", va dir el cineasta castellarenc.Al seu torn, l'alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, va dedicar unes paraules d'agraïment a tot l'equip que fa possible el BRAM!, que des de fa una dècada posa a l'abast dels vilatans el bo i millor de la collita cinematogràfica de l'any. Giménez va recordar els inicis de la mostra de cinema a la Sala Blava de l'Espai Tolrà, i va posar en valor la gran acceptació que té l'oferta de cinema a Castellar que acumula cada temporada 13.000 espectadors. Com Ventura, l'alcalde va lloar "la mirada feminista i de memòria històrica" i l'oportunitat de donar veu "a reivindicacions socials" que ofereix l'11a edició del BRAM!. Per a Giménez, la mostra permetrà gaudir de les propostes de cineastes consolidats però també "conèixer nous talents" i redescobrir episodis com "la lluita veïnal per la plaça Llibertat". En aquest cas, es tracta del curtmetratge Plaça de la Llibertat 1977 – 1982 que signa Joan Vila Hosta.


Ara bé, abans dels discursos de benvinguda i de la projecció de El Reino, un públic expectant i emmudit, va poder veure el curtmetratge La tempesta, de Pere Portabella. Aquest va ser el primer dels quatre projectes d'aquest cineasta que s'exhibiran al BRAM!. Tot plegat, amb la voluntat de retre homenatge i recordar l'artista multidisciplinar Carles Santos, que va compondre bona part de les bandes sonores dels films de Portabella.

 

Pere Joan Ventura i Ignasi Giménez a la inauguració del BRAM! 2019

Pere Joan Ventura i Ignasi Giménez durant la inauguració del BRAM! 2019. Q.P.Dues espectadores a la projecció de 'El reino'

Dues espectadores a la projecció de 'El reino'

 

'EL REINO' DE SOROGOYEN I DE LA TORRE
La sessió inaugural va tenir com a protagonista el darrer llargmetratge de Rodrigo Sorogoyen, El Reino. El film va trepitjar el BRAM! amb un palmarès envejable: 7 premis Goya, 5 premis Feroz i un Forqué. Al costat de Sorogoyen, lidera el projecte l'actor Antonio de la Torre. No és la primera vegada que formen tàndem. Van treballar plegats a un altre èxit del cinema espanyol, Que dios nos perdone. Amb El Reino, De la Torre ha rebut diversos guardons per la seva interpretació de Manuel, un polític ambiciós, sense escrúpols i corrupte. La teranyina que ell mateix ha construït al voltant de suborns, mentides, enganys i falses promeses, l'acaba atrapant en una espiral de violència i malentesa supervivència. En aquest sentit, Sorogoyen ens proposa 122 minuts de tensió, de ritme frenètic i nerviós que ens convida a perdre l'equilibri i els estreps, com en Manuel, que després de tants anys de privilegis, lluitarà a la desesperada per esquivar amb una ziga-zaga l'escat i mat.

Comparteix
M'agrada
Comentaris