Q2A0159 2_617x412
Imatge de la biblioteca Antoni Tort de Castellar del Vallès || Q. Pascual Quim Pascual
30/03/2020 Cultura
Serveis de la biblioteca mentre duri el confinament

L'equipament ha triplicat l'ús del servei de préstec virtual

Marina Antúnez

Amb el confinament, la Biblioteca Municipal Antoni tort, com la resta de biblioteques del país, ha vist afectat el seu funcionament habitual. Des que es va decretar l'estat d'alarma i, des que aquest mateix dilluns, s'activa la limitació de mobilitat a certes activitats i serveis essencials, l'equipament municipal ha volgut aclarir com s'estan atenent les preguntes, dubtes i gestions dels ususaris. Després d'haver quedat decretat el confinament, ja es tenen dades d'evolució des de primers d'any del servei de préstec virtual eBiblio. "Hi ha increments importants del servei a partir del moment que les autoritats van demanar el confinament domiciliari: el triple d'usos", apunta Carme Muñoz, directora de la Biblioteca Municipal Antoni Tort. Són uns serveis que ja existien i, "ara que no ens podem moure de casa, sort que tenim aquests serveis", afegeix.
.

A les persones que tenen préstecs a casa els interessarà saber que, "de manera centralitzada, des de la Diputació de Barcelona, s'han pogut prorrogar les dates de préstec a tots els préstecs vigents". En aquest sentit, tots els préstecs han estat prorrogats fins el dia 21 d'abril, data que també es revisarà d'acord a la situació. "No s'enviaran avisos de cortesia ni de retard als usuaris que els tenen ara en préstec fins que no es restableixin els serveis presencials". Les persones que tenien el préstec caducat hauran d'acudir a la biblioteca un cop restablert el sevei amb normalitat, "i buscarem una solució, que segur que n'hi haurà". Els usuaris que tenen reserves fetes i préstecs interbibliotecaris, "aprofitant que els llibres ja havien arribat a la biblioteca, de moment, no es mouran del prestatge". La data de venciment s'allarga fins al 21 de maig. Aquesta data s'anirà actualitzant en funció dels esdeveniments.

 

Els serveis virtuals de la biblioteca segueixen en en marxa, així que es poden seguir fent els préstecs de llibres electrònics i de pel·licules per la plataforma de préstec digital eBiblio Catalunya, "amb accés a llibres, pel·lícules i revistes, les bases de dades Naxos Music Library", que inclou un ampli repertori musical sobretot del gènere clàssic, l'In-edit TV, amb documentals musicals, així com els audiollibres o l'hemeroteca de La Vanguardia, per destacar-ne alguns. "El préstec funciona com un préstec normal de biblioteca"

 

Qui no tingui carnet, pot sol·licitar-ne un de temporal, vàlid per tres mesos. Aquest li permetrà accedir al Catàleg Aladí i donar-se d’alta com a usuari temporal a través de la sol·licitud del carnet de la Xarxa de Biblioteques Municipals.(http://aladi.diba.cat/screens*cat/formulari3_cat.html). Aquesta opció només és vàlida per als ciutadans que ho demanen per primer cop, "que tenen 14 anys o més i que són residents a Catalunya", explica Muñoz.. Un cop registrat, el sol·licitant rebrà immediatament un missatge de correu electrònic amb un codi d’identificació temporal a partir del qual podrà accedir a aquests serveis virtuals. És un carnet que no depèn de cap biblioteca. "Passat aquest termini, el carnet es podrà normalitzar, si l'usuari s'adreça a la seva biblioteca".

 

ÚLTIMA HORA

D'altra banda, la Biblioteca Municipal Antoni Tort també ha informat que el proper dimarts, dia 7 abril, a les 20 hores, es realitzarà la tertúlia Read and chat en anglès telèmaticament. En aquesta ocasió, es comentarà el llibre The Garden party and other stories, de Katherine Mansfield. A l'activitat hi podran participar les persones ja inscrites a aquesta tertúlia, que dirigirà Mathew Nix.

 

Qui vulgui posar-se en contacte amb la Biblioteca Municipal, pot utilitzar els correus b.castellarv.at@diba.cat i biblioteca@castellarvalles.cat. Cal recordar que, mentre duri el confinament, no hi ha cap biblioteca oberta a tot Catalunya perquè no és considerat un servei essencial.Per poder solucionar cada incidència, el personal bibliotecari ha d'accedir al programa bibliotecari de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona. S'està treballant perquè tot el personal hi tingui accés, però, de moment, no és sempre possible. "Recomanem que us informeu de l’actualitat del coronavirus a través de fonts oficials i que seguiu les indicacions de les autoritats sanitàries, i també podeu consultar L'Actual digital", conclou Muñoz.

 

 

Amb aquestes mesures, la Diputació de Barcelona vol donar resposta a l’augment de demanda dels serveis virtuals de les biblioteques arran del tancament de totes les biblioteques públiques de Catalunya el passat 13 de març per la crisi del coronavirus. Durant els primers dies de confinament, serveis com el d’eBiblio de préstec de documents digitals han vist augmentar un 180% la mitjana de préstecs diaris.
Malgrat la situació excepcional, des de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona es continua treballant per oferir tots els serveis bàsics essencials, com l’accés al portal Biblioteca Virtual i als recursos web com In-edit TV, eBiblio o eFilm, així com mantenir operatius els canals d’atenció a l’usuari a través de les bústies corporatives i les xarxes socials. En aquest sentit,les propostes d’activitats o recursos que oferim des de les nostres xarxes socials per passar el confinament de la manera més agradable possible porten l’etiqueta #joemquedoacasaXBM.

Comparteix
M'agrada
Comentaris