Fotograma d’‘Ouaga Girls’, el DocsBarcelona del Mes de febrer. || CEDIDA
Fotograma d’‘Ouaga Girls’, el DocsBarcelona del Mes de febrer. || CEDIDA
08/02/2019 Cultura
‘Ouaga Girls’, dones emprenedores a l’Àfrica

El documental s'emet aquest divendres al vespre a l'Auditori Municipal

Marina Antúnez

 

Aquest divendres, al DocsBarcelona del Mes que s’ofereix a l’Auditori Municipal Miquel Pont, es projecta Ouaga Girls. L’acte començarà a les 20 hores i comptarà amb la presència de l’activista senegalesa de l’Associació  de Dones Africanes de Catalunya Mariana Càmara. Ella situarà el tema de la projecció escollida.

 

El documental narra la història d’un grup de noies que estudien l’ofici de reparació d’automòbils a Burkina Faso, un país on no és fàcil ni ser dona ni treballadora. A través de la història d’aquest grup de companyes de classe d’Ouagadougou, la directora burkinesa-sueca Theresa Traoré Dahlberg ens acosta poèticament al complicat pas de l’adolescència a la vida adulta i retrata com, a poc a poc, les dones agafen les regnes del futur a l’Àfrica. Com qualsevol altra noia adolescent, els somnis i desitjos d’aquestes noies es barregen amb les seves perspectives reals de vida, però en aquest cas, dins d’una societat on encara perduren molts prejudicis sobre el rol que suposadament ha de tenir la dona. En un país amb un atur juvenil del 52% i amb un passat convuls, trobar feina s’ha convertit en una de les grans preocupacions dels adolescents i els joves burkinesos.

 

Des de finals dels anys 90, moltes noies han optat per estudiar al CFIAM, un centre educatiu per a la iniciació i l’aprenentatge d’oficis a dones. El sector de la reparació de cotxes és un àmbit reservat als homes, però la Bintou, la Chantale i la Dina, igual que moltes companyes seves, estan decidides a trencar aquesta barrera de gènere i convertir-se algun dia en mecàniques professionals. La societat burkinesa està en moviment, i així va quedar clar amb l’aixecament popular del 2014 que va fer caure el règim de Blasie Campoaré. La renovació del país, des d’aleshores, ha estat notable, tot i que la majoria de dones s’ho prenen amb cert escepticisme i resignació, ja que a efectes pràctics la seva situació no ha millorat.

 

Ouaga Girls és una història sobre les decisions que es prenen a la vida, l’amistat i l’esforç que es necessita per trobar el teu propi camí. A través d’un grup de noies estudiants de mecànica, la directora ens acosta la inevitable i difícil transició universal de l’adolescència a la vida adulta i ens explica què significa ser una noia jove avui a Burkina Faso.

Comparteix
M'agrada
Comentaris