A7 1726_950x634
 Assaig de Pulmons, el desembre passat, obra de l'ETC que s'havia d'estrenar al març ||Q. Pascual
27/03/2020 Cultura
El Dia Mundial del Teatre des de l'òptica castellarenca

Els dramaturgs i actors castellarencs Jeroni Oller, Rosa Fité, Gabi Ruíz i Montse Gatell reflexionen del valor del teatre en la nostra societat

Marina Antúnez

Avui, 27 de març, se celebra el Dia Mundial del Teatre, una efemèride que es va crear l'any 1961 per l'Institut Internacional del Teatre. Tot i que enguany els diversos esdeveniments que habitualment s'organitzen arreu per commemorar aquesta data quedaran suspesos, sí que es fa circular el Missatge Internacional del Dia Mundial del Teatre. Enguany, el nom escollit per aquest manifest a nivell mundial és el de Shahid Mahmood Nadeem, periodista paquistaní, dramaturg, guionista, director de teatre i televisió i activista de drets humans.

 

A Castellar del Vallès, tenim la sort de conviure amb diversos professionals i amateurs del món del teatre i de l'espectacle. Ells ens han volgut recordar que, malgrat tot el que estem vivint, el teatre és una eina que ens permet dir-nos-ho tot, i que el necessitem. Hem parlat amb el Jeroni Oller, director teatral; Rosa Fité, conta contes i actriu, i  Gabi Ruïz, actor i pallasso. Els hem demanat quins són els valors que creuen que transmet el teatre, en quin projecte estan treballant, si ens sabrien dir un actriu o actor de referència i quin obra ens recomanen.

 

 

Jeroni Oller, director teatral

Jeroni Oller, director teatral.

 

"Per a mi, el teatre és emoció, imaginació, diversió, i fa que connectem i empatitzem amb realitats i sentiments molt humans. A mi em passa moltes vegades que em reconcilio amb mi mateix, amb moltes coses que o no vull reconèixer o no vull entretenir-m'hi. Pot ser divertit, dramàtic, la vida, en definitiva. A vegades no cal ni parlar, per això diuen a vegades que, en el teatre, el silenci és tan o més important que la paraula. Recomano l'obra 'Un soñador para un pueblo', d'Antonio Buero Vallejo. Personalment, estic treballant en una lectura dramatitzada que tenim previst estrenar al setembre que es diu 'Egmont', de Goethe, que retrata els fets històrics de la dominació espanyola a Flandes, el despotisme il·lustrat amb tot el seu esplendor. Ara, amb el confinament, els assajos estan aturats, però estic avançant els aspectes tècnics. Del que es tracta és de no parar i no estressar-se. Vull esmentar l'autor Éric-Emmanuel Schmitt".

 

 

Rosa Fité, conta contes i actriu

Rosa Fité.

 

"Per a mi, el teatre és un creixement personal perquè et demana tenir força de voluntat, concentració, memòria, et treus la vergonya de sobre, a nivell personal és un exercici, també cooperativisme. Tots els que formen part de l'obra són imprescindibles, des dels qui apreten les llums fins al que posa el so, etc. Treballes l'autoestima. Sempre reclamo que hauria de ser una assignatura obligatòria de les escoles, per treballar l'emoció, la imaginació, els sentiments,... En aquests moments estic en un mal moment, perquè a més em vaig trencar el braç per Nadal i estic de baixa, emocionalment i física. Tinc coses apuntades, això si! Us recomano 'Sit', per riure, per veure una bona obra de teatre i gesticulació d'uns actorassos, el Tricicle. Actors per recordar? La Mari Sempere, la Lloll Bertran i l'Anna Lizaran."

 

Gabi Ruíz, actor i pallasso

Gabi Ruiz

 

"Per a mi, els valors del teatre són tots els que et puguis imaginar perquè depenen molt de cada autor i de cada obra i de cada espectador. És una comunicació de doble sentit. A mi m'aporta moltissim el fet que m'aporta coneixements, m'impulsa a relacionar-me amb la gent i em permet, com autor, expressar-me i aportar idees amb l'espectador. El teatre és vida. Ara mateix estava treballant amb T.I.C. Escènic però ho hem hagut d'aturar. També estic escrivint una obra de teatre nova i aquests dies em permetin treballar més acuradament. A mi, les obres de teatre que m'han marcat són 'Antaviana', de Dagoll Dagom; 'La torna' dels Joglars, i 'Flowers' de la companyia Lindsay Kemp. Un actor per a recordar, Pepe Rubianes."

 

Montse Gatell, presidenta de l'ETC

Montse Gatell, presidenta de l'ETC

 

"El teatre ens transmet molts valors i és una manifestació cultural que, juntament amb la literatura i altres arts plàstiques i escèniques, ens ajuda a reconèixer-nos com a individus i com a comunitat, perquè el teatre en fa les representacions simbòliques, d'aquesta societat. Ens ajuda a entendre, mostrar i construir el nostre context cultural. Ens transmet un munt de valors. Actualment, l'Esbart Teatral justament havia d'estrenar l'obra 'Pulmons' la mateixa setmana del confinament. Ha quedat ajornat, s'havia d'estrenar el 20 de març. L'ha dirigit la Bet Tena, ja està muntada, esperem poder-la reprendre quan puguem tornar a la normalitat, que esperem per moltes coses i també per les nostres activitats culturals. L'obra de capçalera? És com dir si estimes més al papa o a la mama, hi ha un munt d'obres de teatre de capçalera, però justament perquè estic treballant-la amb una classe que faig a la UOC triaré avui 'Les criades', de Jean Genet. I amb l'actor i actriu...? N'hi ha moltissimes i moltíssims. Trio Margarida Xirgu, per la transgressió que va suposar la seva carrera artística i també perquè és una actriu nostra".

Comparteix
M'agrada
Comentaris