DSC02393_617x412
Actuació del cor de Casa Andalucía Castellar a la Sala Blava de l'Espai Tolrà Quim Pascual
11/02/2019 Cultura
Més de 200 persones celebren el Dia d’Andalusia a Castellar

Aquest dissabte, la Sala Blava de l'Espai Tolrà va acollir balls, actuacions de cant i un nombrós dinar

G.P

El potatge i les molles són part irrenunciable del nostre patrimoni gastronòmic. Són plats que no acostumen a faltar, una vegada a la setmana, mínim, a moltes llars castellarenques. De fet, la història de la vila no es pot explicar sense la influència del sud d’Espanya. Des de l’arribada de famílies provinents d’Andalusia i Múrcia, a partir dels anys 50, fins avui dia, la convivència de les dues cultures segueix viva. I també se celebra amb molta força. Com aquest dissabte, en què el Dia d’Andalusia va aterrar a la Sala Blava de l’Espai Tolrà, anticipant-se al 28 de febrer, i va atraure dues-centes persones.

 

DSC02349

L'alcalde Ignasi Giménez assegut al costat del seu homòleg de Frigiliana, Alejandro Herrero - Q.Pascual

 

“Ajuntem les dues cultures: hi ha poetes, músics i balls...”, explica Montse Da Silva, presidenta de l’ Asociación Casa de Andalucía Aires Rocieros Castellarencs, una entitat que, des de fa més de 10 anys, exporta a la vila costums i festes del sud d’Espanya a través de festes com, també, la Fira d’Abril.

 

Aquest any, la província escollida com a convidada va ser Màlaga, a través de l’alcalde de la població de Frigiliana, Alejandro Herrero. Diferents representants de l’associació van recollir-lo a l’aeroport i, després, va ser rebut pel seu homòleg, Ignasi Giménez, que va ensenyar-li el municipi a través d'un acte institucional. “Castellar és un poble gran, i on hi ha molta gent, hi ha molts andalusos”, bromejava l’alcalde de Frigiliana, que admet: “em vaig sentir com a Andalusia, en el meu poble, com si fos en una festa d’un patró”. A més de membres del govern de l’Ajuntament, dissabte a la Sala Blava també van ser-hi representants de diferents formacions polítiques: Esquerra, Junts per Castellar, Ciutadans i el PP.

 

DSC07228

Les actuacions musicals van ser un reconeixement de la cultura andalusa - Q.Pascual

 

La jornada, com és costum, va començar ben d’hora amb una missa rociera. També va haver-hi una ofrena a les dues banderes, la catalana i l’andalusa, a més de fer sonar els dos himnes. “Nosaltres volem reivindicar que les dues cultures caminen juntes”, expressa Da Silva. Com també és habitual, va haver-hi actuacions del Coro Rociero i del cos de ball de l’entitat, que va interpretar sevillanes. “La gent, que sempre respon, va quedar encantada”, declarava la presidenta de l’associació. Sobre les actuacions, Herroro opina que “van ser un molt bon reconeixement de la música i la dansa andalusa”.

 

Després d’aquest dissabte, les províncies de Granada, Almeria, Còrdova i Màlaga ja han estat representades. Es preveu que el Dia d’Andalusia de l’any que ve, sobre el qual ja s’està treballant, Cadis sigui la cultura convidada.

Comparteix
M'agrada
Comentaris