Els Bastoners de Castellar a la Fira de Sabadell, participant a la XLIII Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya. || CEDIDA
Els Bastoners de Castellar a la Fira de Sabadell, participant a la XLIII Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya. || CEDIDA
15/05/2018 Cultura
Més de 1.700 balladors de bastons, també de Castellar, omplen Sabadell

Dissabte passat, va tenir lloc la XLIII Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya

Marina Antúnez

Els Bastoners de Castellar van participar, dissabte passat, a la XLIII Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya que enguany va tenir lloc a Sabadell. Més de 1700 bastoners vinguts d'arreu van participar en aquesta trobada que, tot i la pluja i canvi de recorregut, va desenvolupar-se amb tota normalitat i molta participació. "Felicitem els bastoners de Sabadell per haver sabut solucionar el problema de la incertesa del temps, perquè un canvi d'aquesta magnitud no és fàcil", reconeixia Antoni Castillo, president del Ball de Bastons de Castellar del Vallès.


Dels locals, 35 balladors van assistir a la trobada. El que inicialment estava programat per distribuir les més de 60 colles bastoneres d'arreu de Catalunya que hi van participar, previst en quatre cercaviles que omplirien la zona compresa entre els barris de La Concòrdia, Creu Alta, centre i Avinguda Francesc Macià (amb sopar de germanor a l'aire lliure) es va traslladar a l'espai Fira de Sabadell, per concentrar-ho tot en aquest espai.

 

El temps va permetre, encara, dur a terme dues cercaviles que van omplir la Rambla i el centre de Sabadell, "mostrant la gran força del món bastoner amb tota la seva essència i diversitat", remarcava Castillo. En aquest sentit, la tradició del ball de bastons representa una de les manifestacions culturals del nostre país "que cal preservar tant pel nombre de colles, totes i cada una diferent de les altres, com per les coreografies, les músiques, els vestuaris, els bastons, etc".

 

A la Fira de Sabadell, un cop finalitzats els parlaments, es ban barrejar bastoners i bastoneres de diferents colles per ballar un ball conjunt creat per a l'ocasió, el 'Ball de l'Arreplec', "basat en la composició 'Ara i sempre', de Joan Macias", afegia Castillo. Gràcies als voluntaris, el recinte de Fira Sabadell es va transformar en zona de ball de bastons, en menjador i també en concert musical, per acollir el repertori de Doctor Prats, Roba Estesa i Ovella Xao.

 

Cal destacar la presència, a la 43a Trobada Nacional de Bastoners, la participació del Corball d'Alacant, un grup que no només fa ball de bastons sinó que també balla danses tradicionals valencianes "com la muixeranga, falcons i altres danses populars". La dansa del ball de bastons no és exclusiva de Catalunya sinó que també es balla en altres zones de l'Estat. En diferents edicions de les trobades, hi han participat colles d'Euskadi, València, Aragó, etc. A la XLIII edició de bastons, es va anunciar que l'any que ve, la Trobada Nacional tindrà lloc a la ciutat de Gavà.
 

Comparteix
M'agrada
Comentaris