Commemoració del Dia LGTBI en una edició passada, a la Biblioteca Antoni Tort. ||  R. G.
Commemoració del Dia LGTBI en una edició passada, a la Biblioteca Antoni Tort. ||  R. G.
25/06/2019 Cultura
La Biblioteca commemora dijous, 27 de juny, el Dia LGTBI

D’altra banda, el servei ha participat en la 7a Trobada de Clubs de Lectura

Marina Antúnez

La Biblioteca Municipal Antoni Tort ha organitzat un acte per dijous, 27 de juny, per commemorar el Dia per l’Alliberament de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals (LGTBI), efemèride marcada oficialment al calendari el 28 de juny. 

Des de l’octubre de 2014 Catalunya disposa de la Llei 11/2014, un dels objectius de la qual és aconseguir reduir la discriminació i fomentar valors d’igualtat, respecte i tolerància.

En aquest sentit, la biblioteca té previst la lectura del manifest a les 20 hores. Seguirà la projecció del documental Soc part del teu món, de la directora Susanna Barranco i amb el suport de l’Institut Català de les Dones. Es farà un debat posterior amb Musike. Finalment, es durà a terme el taller ‘Identitats’ conduït per una tallerista especialitzada, per reflexionar sobre situacions de violència que es produeixen amb les persones que no encaixen dins el prototip que la societat ha marcat amb el concepte de dona i home.

En el Dia LGTBI es commemoren els fets esdevinguts el 28 de juny de 1969 a Nova York, quan la població LGBT va sortir al carrer arran d’una batuda de la policia al bar gai Stonewall Inn. La comunitat LGBT va sortir al carrer a mostrar el seu rebuig i es va produir un fort enfrontament que va acabar amb detencions i ferits greus. La reacció de suport a les persones agredides va ser immediata: milers de gais, lesbianes, transsexuals i simpatitzants es van manifestar solidàriament, i van contribuir, així, al naixement del Gay Liberation Front.

trobada de clubs

D’altra banda, set usuaris de la Biblioteca Municipal Antoni Tort i també la seva directora, Carme Muñoz, van participar en la Setena Trobada dels Clubs de Lectura de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.

En total, més de mil lectors van assistir al Teatre de la Faràndula de Sabadell per a gaudir de la representació Una Ilíada, una adaptació del clàssic d’Homer dirigida per Juan Carlos Martel i protagonitzada per l’actor Eduard Farelo.

“El dia que hi vam anar nosaltres érem 600 persones, i en acabar l’obra vam poder parlar amb Eduard Farelo”, explica Carme Muñoz. A més, el grup castellarenc es va poder fer una fotografia amb l’actor, i una altra amb la resta de participants de clubs d’altres poblacions. “Hi havia gent de Sentmenat, Vacarisses, Sabadell, una part de Terrassa, d’Arenys, etcètera”.

Rosa Renom va ser la conductora de l’acte i va repassar tots els clubs de lectura presents aquell dia. “En altres ocasions ja hi havíem anat, amb el Raimon a Barcelona, i també a Sant Cugat”, afegeix Muñoz.

Els de Castellar eren del Club de Lectura de Novel·la. L’existència de més de 700 clubs de lectura a la Xarxa de Biblioteques Municipals demostra l’èxit del foment de la lectura amb clubs que es dediquen a gèneres diversos, com novel·la, novel·la negra, poesia, cinema d’autor o gastronomia, entre d’altres.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris