Gisela Pou presentava fa uns dies el seu nou llibre a Ràdio Castellar. || J. BATALLA
Gisela Pou presentava fa uns dies el seu nou llibre a Ràdio Castellar. || J. BATALLA
13/03/2019 Cultura
Gisela Pou publica ‘Palmira i l’efecte crisàlide’

L'escriptora castellarenca parla de la guerra de Síria a la seva última novel·la juvenil

Marina Antúnez

20  Palmira

L’escriptora i guionista Gisela Pou publica la novel·la Palmira i l’efecte crisàlide, de l’editorial Edebé. Es tracta d’una ficció pensada per al públic juvenil, a partir dels 10 anys d’edat, que neix de la necessitat que l’autora tenia de parlar de la realitat siriana.

 

Fa 6 o 7 anys que veiem sovint als mitjans el tema de la guerra de Síria. “Vaig visitar Síria l’any 1994, un país magnífic  que ara ja no deu existir”. Pou afegeix que “tenia ganes de parlar d’aquest tema als joves, per conscienciar de les guerres i barbàries que estan passant a altres bandes del món”.

 

La protagonista de la novel·la es diu Palmira, no li agrada gens el seu nom. Quan veu les notícies per televisió sent parlar d’una nena que es diu com ella, Palmira, i que viu en un camp de refugiats a Síria.

 

La Palmira catalana ha de fer un treball i tria parlar de Síria. Intenta posar-se en contacte amb algú d’allà, tot i que ha de passar moltes trifulgues i entrebancs abans d’aconseguir el seu objectiu. La Palmira persevera en l’intent, i compta amb el suport d’un amic seu, que s’uneix a la causa.

 

La connexió personal de Pou amb amb Palmira, Alep i altres poblacions sirianes l’ha ajudat a relatar amb credibilitat la història. És una història sense drama, escrita amb un llenguatge planer adequat a les edats a les que va dirigit el llibre. “No penso la literatura de la mateixa manera que si escrivís per adults, vaig molt en compte amb el vocabulari,  hi poso més diàleg, intento que el relat sigui viu en tot moment”, que enganxin al lector, i també, és clar, que plantegi preguntes. “Aquesta és la grandesa de la literatura, que ens faci pensar”. Palmira és una noia de gairebé tretze anys que desitja canviar el món, "però per això ha de canviar consciències i, contundent i decidida com és, no s’atura davant de res", afegeix Pou.  

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris