A7307445_1440x961
Les Carnera van pintar un mural feminista el dia 6 i 7 de març, a la carretera de Sentmenat , 112. || Q. PASCUAL
08/03/2021 Cultura
El feminisme també s'expressa a través de l'art

Un mural de gran format fet per Les Carnera es pot veure des d'aquest dilluns a la carretera de Sentmenat de Castellar del Vallès

Marina Antúnez

El mural feminista que es pot veure a partir d'aquest dilluns 8 a la carretera de Sentmenat, 112, és una iniciativa del col·lectiu Les Carnera. "La idea ve de lluny, cap al maig, quan es va fer una recerca xat perquè diverses artistes de Castellar poguessin donar visibilitat a les Carnera", així ho explica la Bea, artista i activista de Les Carnera. Al poble, hi ha un bon planter d'artistes joves, sobretot, d'arts plàstiques, il·lustració i demés.  Des del col·lectiu feminista ja fa uns mesos que se'ls va voler donar visibilitat, cada una parlava del seu portfoli a les xarxes socials. Al mes de gener, Les Carnera van començar a preparar el 8M, "vam pensar en recuperar tota aquesta gent per fer alguna incidència al carrer". Un mural és una cosa molt permanent, dona visibilitat i "és un referent al poble que no tenim". Les Carnera van parlar amb les artistes i es van engrescar molt.

 

El fil argumental parteix de la cançó que va compondre la castellarenca Clara Sorolla (@caosmusical), que va fer una cançó a partir del mite de Dafne. "Gràficament volíem estirar el fil per aquí, però era complicat perquè som 7 artistes". Elles són @laiuska_ (Laia Capdevila), @rastros_ilustrados (Beatriz Hernández), @caosmusical (Clara Sorolla), @thinkinkk (Gisela i Cristina Castañe), @mbbillustration (Maria Bedson), @desarabosch (Sara Bosch), @tropikal00 (Marta López) i @llunanocturna (Viena Boedo). "L'objectiu era intentar fer un mural on agrupar els estils de totes sense que quedés un batibull".  El lligam amb la cançó de la Clara que les artistes van trobar va ser el recurs floral, "que veieu al mural: flors, fulles, cadascuna amb la seva interpretació", diu la Bea. Cada artista va fer, també, la seva interpretació d’una dona real, ja fos una dona molt gran físicament, o una dona en un procés trans, d'una raça, etc, "i així hem intentat ser el més transversals possible".

 

Buscar l’espai on plasmar el mural va ser, novament, una tasca de Les Carnera, que va acordar l'espai definitiu amb l'Ajuntament de Castellar. "Volíem una paret que, per mesures covid, poguéssim fer estant prou separades". La paret que es va triar és una enorme, amb molt bona visibilitat. L’Ajuntament la va pintar de negre i va subvencionar part del material.

 

Per a la creació del mural van fer falta dos dies, i a més, comptant que la meteorologia els va fer una mica la guitza. "Han estat moltes ganes, moltes hores, la gent ens ha felicitat molt, aplaudiments, felicitacions, somriures, nens que han pintat algunes flors amb el pinzell, etc". Les artistes reconeixen que s'ho han passat molt bé.

 

Per pintar l'obra, les artistes han fet servir pintura plàstica amb base acrílica i esprai. "La gràcia és que cap de nosaltres havia fet mai un mural". Per tant, el format gran era complicat, i teníem un temps limitat per acabar-lo. "L’espai ens servia per cobrir grans superfícies, treballar amb plantilla. L’esprai ens anava molt bé per això, perquè a més s’asseca molt ràpid". Pel què fa a la gamma cromàtica, les artistes han utilitzat el blanc i negre com a recurs i van triar tres violetes i tres taronges de la gamma pantone. "Així, podíem treballar amb el color directe, era més ràpid, no sabíem quan trigaríem ni la complexitat". Quasi totes han fet servir més pinzell que una altra cosa, i també han fet servir rodet. "Algunes ens hem llençat a provar l’esprai, i enganxa bastant també perquè el resultat és immediat", afegeix la Bea. 

 

L’objectiu de Les Carnera, amb el moral, és donar visibilitat a les artistes de Castellar que no són encara prou conegudes, "i els oferíem la plataforma de les Carnera per fer d’altaveu de la seva obra. Millor que el mural no hi ha res, la veritat". Entre elles, es coneixien poc i han sorgit bones sinèrgies. "Fèiem trobades virtuals per zoom per repartir-nos la feina de la paret, totes hem treballat moltíssim i ens hem entès molt bé"

 

El mural pintat ha servit, en el Dia internacional de les Dones, de teló de fons del manifest que han escrit i llegit Les Carnera. Al final, la cantautora Clara Sorolla ha interpretat la peça que ha inspirat l'obra d'art: 

 

‘Valenta’, de @caosmusical

 

Avui fas una passa fora la carcassa

D’aquesta presó de Llorer que t’havia atrapat.

Avui acabes el mite que et feia petita,

Trencant l’encanteri que no et deixava respirar.

 

I encara que vagis descalça

Que no t’espanti el caminar.

Les flors que de tu van néixer

Et serviran per recordar

 

Que ets tant valenta que el món fas bategar.

La teva veu ja no poden silenciar.

 

I si sents que la força abandona el teu cos on estàs,

I si et sents com a presa caçada per uns fruits amargs,

No estàs sola. Permet-me recordar

 

Que ets tant valenta que el món fas bategar.

La teva veu ja no poden silenciar.

La teva força el món fa funcionar.

La teva veu ja no poden silenciar.

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris