L’aeri de Montserrat és un dels quadres que es podrà veure a l’exposició del Grup Pessebrista de Castellar. || M. ANTÚNEZ
L’aeri de Montserrat és un dels quadres que es podrà veure a l’exposició del Grup Pessebrista de Castellar. || M. ANTÚNEZ
30/11/2018 Cultura
Els transports ens porten al pessebre

El Grup Pessebrista de Castellar inaugura la 68a Exposicició de Pessebres aquest cap de setmana

Marina Antúnez

El Grup Pessebrista de Castellar del Vallès inaugura la 68a Exposició de Pessebres aquest dissabte, 1 de desembre, en un acte tancat on s’han convidat representants polítics, familiars pessebristes i persones vinculades amb l’entitat. L’exposició s’obrirà al públic diumenge dia 2 de desembre, a les 11 hores.


Des de fa uns anys, el Grup Pessebrista escull un tema que uneix tots els diorames exposats. “Aquest any, hem escollit els mitjans de transport”, diu Joan Juni, president del Grup Pessebrista de Castellar. Es podran veure diversos tipus de transports, “des del més típic, que és la mula i el carro, fins a transports més innovadors, com els globus aerostàtics, tramvies, trens, el funicular, etc.”. També hi haurà submarins, un tàndem, un avió biplà, l’scooter, goletes i galeres, un camió, iacs i portadors, un catamarà, caiacs i una autocaravana.

 

Diorama pessebrista amb globus aerostàtics. ||M. A.

Diorama pessebrista amb globus aerostàtics. | |M. A.

 

Els diorames estan ambientats en paisatges molt variats, indrets imaginaris o realistes. Cal destacar “el gran esforç que tots els pessebristes han fet d’autosuperació, entrega i imaginació per aconseguir, any rere any, superar-se en la construcció de diorames”, reconeix Juni. Els intercanvis que el Grup Pessebrista local porta a terme amb altres pessebristes “que visitem o que ens visiten” els ajuda a millorar la tècnica i creativitat en la construcció de diorames. El president afirma que “aquest any, hem aconseguit fer una exposició amb un alt nivell de detalls de construcció”, i el visitant ho apreciarà.


S’exposen un total de 20 diorames elaborats per 56 pessebristes. En concret, un quadre al pati, una maqueta al pis de dalt, i 14 quadres i 4 vitrines a la planta baixa, dues de les quals han estat elaborades pels set infants aprenents de l’escola de pessebre, un curs “que ha tingut molt bona acollida, els infants s’ho han passat molt bé i han après molt”.

 

Alumnes de l'escola de pessebre del Grup Pessebrista de Castellar. || M. A.

Alumnes de l'escola de pessebre del Grup Pessebrista de Castellar. || M. A.

 


L’exposició que es munta al primer pis del local sempre va relacionada amb el tema que l’entitat tria a la planta baixa. “Aquest any, hem fet una integració entre el món del modelisme i el del pessebre, una cosa bastant innovadora”, assenyala Juni. En aquest sentit, s’ha construït una maqueta de tren de 12 m2, amb elements de construcció de pessebres. “Ens ha ajudat l’Associació d’Amics del Ferrocarril Vallès-Fer, de Sabadell”. Una altra de les novetats “és la maqueta del Cremallera de Montserrat a escala 1:15, que és espectacular”, diu Juni.  A més, al primer pis hi haurà exposició de diversos objectes de modelisme.


Rentat de cara
Els visitants apreciaran l’aspecte renovat del local. “S’havia deteriorat i aquest any s’hi ha fet un manteniment important”, segons Juni. S’ha pintat i envernissat tot de nou. I gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament, la Generalitat i la Diputació, s’han pogut comprat unes pantalles tàctils en les quals es podrà llegir la informació de cada quadre pessebrístic en diferents idiomes. “Serà útil per a tothom, també per a qui ens vingui a veure de fora de Catalunya i d’Espanya”.

 

Gran diorama on s'hi podrà veure la mula amb el carro. || M. A.

Gran diorama on s'hi podrà veure la mula amb el carro. || M. A.

 


El cartell
Aquest 2018 s’ha dissenyat un cartell molt visual. S’hi poden veure Josep, Maria i Jesús dins el cotxet esperant la Vallesana en una marquesina d’autobús, un mitjà de transport ben conegut pels castellarencs. L’autor del cartell és Jaume Muntada.

 

Cartell de l'exposició de pessebres 2018, de Jaume Muntada.

Cartell de l'exposició d'enguany, de Jaume Muntada.

 


Concursos
Com ja és tradicional, el Grup Pessebrista de Castellar ha rumiat alguns “paranys” “perquè la canalla aguditzi els sentits i descobreixi diversos elements amagats dins de cada pessebre”. També convoca el concurs de pessebres fets a casa, amb visita el dia 30 de desembre, i un sorteig de figures amb el donatiu de l’entrada.

 


Horaris
L’exposició obre del 2 de desembre fins al 3 de febrer. S’obrirà dissabtes, diumenges i festius, d’11 a 13.30 h i de 17 a 20 h; els dies feiners, des del 24 de desembre al 4 de gener, de 17 a 20 h; el 16 de desembre, de 10.30 a 14.30 h i de 17 h a 20 h, amb motiu de la Marató de TV3; i el 29 de desembre, obert fins la 1 de la matinada amb motiu de la Nit del Pessebre, celebrada per les associacions de la Federació Catalana de Pessebristes.

Comparteix
M'agrada
Comentaris