20  Capgirats_617x412
D’esquerra a dreta, Cesar Huguet, Laia Bella, Joana Novell, Milós García, Xavier Santín (nou president), Joan Aura, Gerard Rosell, Marta Serrà, Xavier Almohalla, Mireia Homet, David Homet. || CEDIDA
12/02/2019 Cultura
Els Castellers de Castellar estrenen nova junta

El jove Xavi Santín assumeix la presidència de l’entitat capgirada

Marina Antúnez

Aquest 2019, els Castellers de Castellar afronten nous reptes. Entre ells, el canvi de junta de l’entitat. En l’assemblea celebrada el passat mes de gener, va ser votat el nou organigrama organitzatiu. Al capdavant, com a president, agafa el relleu Xavi Santín i deixa el càrrec Just Cidoncha. Com a secretària, s’hi afegeix la Marta Serrà i, de tresorer, David Homet. Com a sots secretari hi haurà Joan Aura. Com a cap de colla, segueix Gerard Rosell. “Per sota, tindrem una junta bastant gran perquè també hi haurà els vocals de cada comissió”, apunta Santín. En aquests moments, l’entitat s’organitza en diverses comissions: d’esdeveniments, local, difusió, etc.

 

Els principals objectius que encara la nova junta són , principalment, dos: “Fer un volum de colla més gran i consolidar un local propi”, afegeix Santín. Aquest serà el cinquè any d’aniversari de bateig dels Castellars de Castellar, que actualment compta amb unes 70 persones als assajos, “si bé som 120 socis, en total”. La idea és augmentar aquest número a cada assaig “perquè ara comencem a ser gamma de 7 i ens fa falta més gent”, diu Santín. El passat mes de novembre, la colla local va aconseguir fer dos castells de 7. Aquest tipus de castells requereixen un volum de gent important tant a la pinya, com al tronc. “Demanem gent de totes les edats, però especialment, canalla”, diu Marta Serrà, la secretària.

 

Un altre objectiu de la colla serà tenir local propi a l’Espai Tolrà. Fins ara, els Capgirats assajen els dilluns i divendres al vespre, “però no teníem un espai propi, sinó que fèiem els assaigs a la zona on hi ha els camps de futbol sala”. Allà hi fa molt fred i no s’hi poden guardar les coses amb seguretat, sense perill de patir bretolades. “Tenim una habitació a bais però qualsevol hi pot entrar”, diu Serrà. Tothom és benvingut a la colla, encara que la majoria no pugi a fer pròpiament el castell. “Sense pinya tampoc hi ha castells”, afegeix Serrà.

 

L’Ajuntament ha previst, aquest 2019, finalitzar un espai propi pels Capgirats que estarà situat al final del recinte firal. “Estarà a dintre i serà propi, de manera que si hem de guardar la xarxa i altres elements sabem que ningú ho tocarà”, segons Santín. La temporada d’assajos dels Castellers de Castellar va començar divendres, 1 de febrer. El passat 9 de març van fer la primera actuació de diada al Prat de Llobregat, i seguiran el proper 28 d’abril a Castellar per celebrar l’aniversari de bateig.  “Actuarem davant de la Biblioteca Antoni Tort, un espai on es preveu l’assistència de 400 castellers”. S’han convidat les colles dels Escaldats, Molins de Rei i El Poble Sec. També actuaran a casa per Festa Major, al setembre. Per arribar a ser colla de 7 “n’haurem de fer 13 o 14 en tres anys”.

 

A més de les actuacions, els castellers també fan tallers a les escoles perquè els infants puguin fer un petit tastet de castells. “Aquesta setmana som al Joan Blanquer, per fer tallers a alumnes des de primer fins a sisè de primària”. A partir dels 4 anys, els nens ja agafen confiança i comencen a pujar. “Abans, l’alçada imposa, penseu que un castell de 7 ja té uns 7 metres d’altura, i cal anar a prenent com pujar, a més també es necessita força”, afegeix Santín. Als Castellers de Castellar ja hi ha gent des dels 4 anys fins als 80.  Diverses generacions, doncs, es troben a dintre la colla, “fins i tot, hi ha famílies senceres”, apunta Serrà.

 

 

Xavi Santín

El Xavi és de Sabadell. Fa un any i mig que va entrar a la colla, “després de venir a viure a Castellar, vaig provar això dels castells per primer cop”. Mai abans no n’havia fet i de seguida s’hi va enganxar. Ara, ell acostuma a fer de terç, tot i que també ha fet de pinya. “En un castell, tothom és necessari”. Ara també estic a la colla universitària de Ganàpies, a la UAB, “va ser un descobriment, de seguida em va agradar”.

Comparteix
M'agrada
Comentaris