98e392d6 f381 40a2 b589 1ad94d9af18e_1440x961
Imatge que insinua l’exposició ‘Com a casa’, de Nadryv, al Centre d’Estudis de Castellar - Arxiu d’Història. || NADRYV
26/11/2021 Cultura
‘Com a casa’, nova proposta de Nadryv

El col·lectiu d’artistes castellarenques  presenta una mostra a la Sala Violant Carnera del Centre d’Estudis

L'Actual

Aquest dissabte, 27 de novembre, a les 17 hores, s’inaugura l’exposició Com a casa a la sala Violant Carnera del Centre d’Estudis de Castellar - Arxiu d’Història. La mostra recull diverses obres de Nadryv, el col·lectiu d’artistes que va donar-se a conèixer l’any 2019 amb una exposició de nom homònim, i estarà oberta els divendres i dissabtes, d’11 a 13 h i de 17 a 20 h, i els diumenges, d’11 a 14 i de 17 a 19 h, fins al 19 de desembre.  L’acte inaugural comptarà amb l’actuació musical  del grup Lòxias i un refrigeri.

 

Ara, quatre d’aquestes artistes de Nadryv –Marta López, Viena Boedo, Sara Bosch i Laia Capdevila– han creat de nou un projecte a partir de la proposta que els va fer la secció d’art del CECV-AH per poder exposar: “Vam pensar que era una bona idea ensenyar també la nostra part més artista, no tan enfocades al Dia de la Dona com havíem fet anteriorment”, diu la Laia Capdevila. 

 

L’exposició es titula Com a casa, una idea que sorgeix de la confluència de diverses intencions. “Volíem plasmar tot allò que ens feia sentir bé i poder tenir un fil conductor entre els diferents estils que treballem cada una de nosaltres”, afegeix Capdevila. En aquest sentit, l’exposició mostra obres diferents creades amb tècniques com el vídeo, el fang, l’acrílic sobre llenç, el text, l’oli i el pastel sobre llenç, la fotografia i el dibuix digital.

 

Cada artista, tot i treballar amb diferents mètodes i tècniques, i tenint en compte que totes han triat temes molt diversos (llocs, persones, coses, un mateix, sentiments), “no només volem transmetre una idea, sinó que volem transmetre’n moltes”. El més important és, per a elles, fer de l’exposició un lloc on la gent es pugui sentir còmoda o identificada. Es podran veure una desena d’obres exposades, en què cada artista plasma el seu sentit en aquest context de la casa, entesa en un sentit ampli i diàfan.

 

Per exemple, Marta López mostra dues escultures i un llenç. En una de les escultures, “volia parlar sobre la vivència amb la meva mare, una relació molt forta des de la infantesa; l’escultura no deixa de ser aquella carcassa de la qual tots venim”, diu López.

 

Viena Boedo, amb un vídeo i 2 llenços que formen part d’una mateixa obra, parla del desnonament. En aquest sentit, casa i desnonament són dos quadres siamesos que expressen temes totalment oposats, però que es complementen entre ells. “En el vídeo mostro diferents escenaris  que, sense ser una casa, són espais on he acabat sentint-me com a tal”. La casa també parla d’aquelles persones que convertim en casa nostra.

 

D’altra banda, Laia Capdevila aborda la casa com a creixement personal:  “Quan et sents a casa, quan et trobes a gust amb tu mateix, com a refugi”. Per plasmar-ho, ha escollit un text, una figura i un llenç que formen una mateixa obra. L’obra és el conjunt en què l’artista expressa el que té a dins, i ho exterioritza d’una manera metafòrica, el creixement personal, el camí de  la vida, d’allunyar-se d’una època tòxica i mostrant la figura humana angoixada, però envoltada d’un ambient calmat, lleuger, esperançador.

 

El Centre d’Estudis de Castellar - Arxiu d’Història vol, amb aquesta exposició, mostrar com l’art castellarenc i la tasca dels artistes locals també són essencials per posar en valor el patrimoni local. En aquest sentit, creuen que cal fomentar i visualitzar el valor artístic que tenim a casa. És aquest sentit que, de cara l’any 2022, la secció d’art de l’entitat vol oferir a la ciutadania una programació estable d’exposicions per donar a conèixer tant artistes consolidats i ja amb un reconeixement històric com artistes emergents que contribueixen al foment de la cultura en l’àmbit local

Comparteix
M'agrada
Comentaris