Les paelles, un dels elements protagonistes de l'Aplec de Castellar Vell_617x412
- Quim Pascual
12/05/2022 Cultura
L’Aplec, una festa de les entitats

Diumenge Castellar Vell acull una de les cites anuals més emblemàtiques del municipi

Redacció

Diumenge que ve, 15 de maig, se celebrarà el 42è Aplec de Castellar Vell. Aquesta cita, organitzada per la Comissió d’Entitat de l’Aplec de Castellar Vell, és una de les més emblemàtiques del municipi i una de les més participatives, tant per part de les famílies com de les entitats. Enguany hi col·laboren l’ADF, el Ball de Bastons, el Ball de Gitanes, els Castellers de Castellar, el Centre d’Estudis Castellar - Arxiu d’Història, el Centre Excursionista de Castellar, Colònies i Esplai Xiribec, l’Escola Nocturna i els Gegants de l’Esbart Teatral i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castellar. 


Els actes s’allargaran durant tot el dia i s’iniciaran  a les 10 h, amb un itinerari guiat a l’interior de l’ermita amb l’arqueòleg Jordi Roig de bracet del Centre d’Estudis Castellar - Arxiu d’Història. Aquesta proposta es repetirà a les 11 h. De 10 h a 12 h, s’ha previst un taller de dibuix per a infants i un concurs de creació de flors boscanes, aquest, organitzat per l’Escola Nocturna. 


De 10 h a 12.30 hores, el grup d’urban sketchers Dibuixant Castellar del Centre Excursionista de Castellar. El punt de trobada serà a l’ermita i, al final, es farà una fotografia de grup. L’activitat és oberta a tothom qui vulgui compartir una estona dibuixant i cal portar material propi. També de 10.30 h a 11.30 h Colònies i Esplai Xiribec durà a terme jocs de cucanya. 


D’11.30 h a 13 h s’iniciaran les ballades. Hi participaran les colles del Ball de Bastons de Castellar, el Ball de Gitanes de Castellar, els Castellers de Castellar i els Gegants de l’Esbart Teatral de Castellar. 


Concurs d’arrossos
Enguany, a la 42a edició de l’Aplec s’organitza el 40è Concurs d’Arrossaires. Com ja és habitual, s’organitzen quatre categories: paelles petites (fins a 15 persones), paelles mitjanes (de 16 a 50 persones), paelles grans (per a més de 50 persones) i paelles de joves (amb participants d’un màxim de 25 anys). Fins a les 16 h de la tarda no es donaran els premis del concurs d’arrossos.


Al concurs, s’hi pot participar amb foc butà o amb foc a terra, gràcies a un permís excepcional de la Generalitat condicionat a les mesures extraordinàries de prevenció i no es permetrà fer foc ni cuinar en cap altre lloc que no estigui autoritzat. El jurat valorarà que el sofregit es faci allà mateix i que no sigui portat de casa.


El jurat estarà format per membres voluntaris assistents a l’aplec i no valoraran les paelles que s’acabin més tard de les 14.45 h.


Inscripcions al concurs
La inscripció prèvia per poder participar en el Concurs d’Arrossaires es va obrir divendres 6 de maig i seguirà obert fins al 13 de maig a través del formulari de la pàgina web www.castellarvalles.cat/paellesaplec. Malgrat això, també es poden fer inscripcions el mateix dia de l’Aplec, diumenge 15, fins a les 12 hores, al punt d’informació que estarà in situ.  


De 10 a 12 h, els aspirants de cada colla podran recollir un número de paella i un val per a un feix de llenya i una garrafa d’aigua de 5 litres. De 12 a 13 h caldrà recollir la llenya i l’aigua per cuinar. 


Per sol·licitar accés amb vehicle fins a l’esplanada de Castellar Vell s’ha d’accedir a www.castellarvalles.cat/aplecmobilitatreduïda. S’adreça a persones usuàries de cadira de rodes, o bé que depenguin de bastons per moure’s o que tinguin algun altre tipus de dificultat per poder accedir a l’espai a peu. Es reservarà una plaça d’aparcament per aquestes persones. 


Des de les 7 h fins a les 9 h, la policia local controlarà l’accés amb cotxe a l’esplanada, només per descarregar estris per a l’arròs. A partir de les 9 h, l’accés quedarà restringit. L’accés es tornarà a obrir a partir de les 17 h. 
Una altra manera d’accedir a Castellar Vell és seguint, a peu, l’Itinerari de Natura: Ca n’Oliver, El Castell i Castellar Vell, editat pel Centre Excursionista de Castellar. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris