20  Guida Miró_617x412
Guida Miró Rocavert tocant el piano Steinway and sons de Pedro Masaveu. || MIQUEL FERNÁNDEZ
22/10/2020 Cultura
L’amistat entre Mompou i Masaveu

Guida Miró fa un treball de recerca sobre la relació entre compositor i mecenes

Marina Antúnez

La castellarenca Guida Miró, estudiant de segon de batxillerat artístic i de sisè grau professional de piano a l’Institut Escola Oriol Martorell, a Barcelona, ha basat el seu treball de recerca en la relació d’amistat que van establir el castellarenc Pedro Masaveu amb el compositor i pianista Frederic Mompou. “L’octubre de l’any passa tens van demanar que busquéssim tema pel treball de recerca”, recorda la Guida. L’institut on ella estudia combina dues ensenyances, la música i la dansa. En finalitzar, l’alumnat aconsegueix la doble titularitat, la de batxiller i la de grau en una de les dues disciplines.

 

La Guida volia presentar un Treball de Recerca relacionat amb la música. “Vaig llegir una notícia que vau publicar a l’Actual,   sobre l’acord a què havien arribat l’Ajuntament i la Fundación Maria Cristina Masaveu”, comenta l’estudiant. En un dels paràgraf es recollia que el músic Frederic Mompou havia fet estades a Astúries, on vivia l’empresari Masaveu, i també a Castellar, a la casa Masaveu.

 

Miró es va adonar que no hi havia articles recollits sobre això, i va seguir buscant. Pedro Masaveu era una persona rica i benestant però, alhora, molt reservada. Se’l coneix com a gran empresari important a Astúries, “i que havia tingut relació amb el règim franquista d’aquell moment”. A més, Masaveu era un gran amant de l’art i tenia una  col·lecció molt extensa que es conserva a la Fundación Maria Cristina Masaveu Peterson.

 

Preguntant a casa, “el meu avi em va ajudar i també vaig saber que el meu besavi havia tingut relació amb Pedro Masaveu”. Al gener, la Guida es va posar en contacte amb la Fundación, creada per la filla de Masaveu. Al centre van estar molt agraïts per l’interès de la noia.  “Em van passar un document on es demostra la relació entre Masaveu i Mompou”, afegeix. Va anar lligant caps i va trobar alguna carta de Mompou a Masaveu on li donava les gràcies per haver-hi anat. A l’inventari de les cases i edificis de Castellar i que es pot consultar on line, “vaig trobar referenciada una carta de Mompou del 1949”, afegeix.  També ha pogut esbrinar més coses gràcies al testimoni de Miquel Fernández, organista del poble, qui li va explicar que Masaveu era una persona molt culta a nivell musical.

 

Miró també es va posar en contacte amb la Fundación Mompou, on van explicar-li alguns detalls del perfil de Mompou. Era una persona reservada, que sovint s’ha menystingut perquè no se l’ha considerat un virtuós. Però musicalment és molt ric, segons la Guida. “Ell busca la  sonoritat, la que recreava de la foneria del seu avi, on va créixer Mompou”. Va crear  una sonoritat pròpia, l’acord metàl·lic. “És música feta des del cor”, afirma Miró.

 

L’estudiant també ha pogut conèixer més coses del compositor, a nivell personal. No es posicionava políticament i sempre buscava la tranquil·litat per compondre. N’havia sentit a parlar, això sí, perquè entra al seu repertori pianístic de l’institut.

 

El passat mes de juny, la Guida va visitar la Biblioteca de Catalunya per consultar el fons Mompou. Allà guarden un conjunt de cartes que va rebre el compositor “i n’hi ha cinc o sis que són de Pedro Masaveu”. L’epistolari va ajudar molt a la Guida a conèixer fins a on arribava la relació entre Mompou i Masaveu, que era molt íntima i que va durar molts anys. “Això sí, la lletra era molt difícil d’entendre! Em vaig passar setmanes transcrivint-la, he he”. Miró va descobrir que entre tots dos van fer un oratori, “que és com una cantata però religiosa”. Masaveu va escriure el poema i Mompou el va musicar.

 

L’estudiant ha tingut l’oportunitat de tocar l’Steinway and sons que Pedro Masaveu, que es troba a casa del Miquel Fernández, l'organitsta. De fet, l’empresari havia fet nombroses donacions. Per exemple, uns pianos a l’Escola de Música Torre Balada.

 

Amb el treball que presentarà el desembre, la Guida vol donar a conèixer la relació de Mompou i Masaveu al poble. “Un cop el tingui acabat i imprès, m’agradaria donar-lo a l’Arxiu d’Història o a l’Ajuntament”. L’objectiu és enriquir el fons històric de Castellar recuperant la memòria d’aquests fets, entre 1930 i 1950, aproximadament.

Comparteix
M'agrada
Comentaris