Xavier Miralles, guanyador del disseny del cartell de Festa Major 2019
Xavier Miralles, guanyador del disseny del cartell de Festa Major 2019 Quim Pascual
26/07/2019 Actualitat
Xavier Miralles: "El disseny es confon amb l’art"

El disseny sempre l’ha acompanyat. Primer, com a aficionat de l’skate i l’estètica que l’envolta, i després, com a professional del ram. És el guanyador del concurs de cartells de Festa Major 2019

Marina Antúnez

·Per què et vas presentar al concurs de cartells?
Com que soc dissenyador, em vaig veure capaç de fer el que es demanava a les bases, intentar transmetre festivitat, diversitat. Vaig voler trencar amb el que havia vist anteriorment i dedicar-me més a la tipografia, fer-la com una imatge i que aquesta fos reconeguda com a festiva, diversa. És la segona vegada que guanyo, també em van premiar el cartell del 2017.

 

· Parla’ns d’aquesta curiosa tipografia que podem veure al cartell.
És una tipografia que homenatja el dissenyador que va fer la bandera multicolor LGTBI. Aquesta tipografia ja està establerta amb colors, barreja la tipografia i la imatge. Ara s’està posant de moda això de fer tipografia que no sigui negra. 


· Com completes el cartell?
La tipografia és al centre. Si féssim una vista a vol d’ocell, ens hauríem d’imaginar que tots els sticks que he posat són les persones, que se centren al mig per fer la Festa Major.  Que la tipografia formi una imatge m’agrada. I també m’agrada que hagi agradat!

 

· Com et vas inspirar?
Vaig mirar altres cartells. Però en general, no només els que s’havien fet per Festa Major. Per la meva professió, estic acostumat a fer displays publicitaris, estands de fires, roll up, etc. El cartellisme és on em sento més còmode, perquè tens un gran espai blanc on pots explicar el que vulguis, o el que et demani el client.

 

· Quan va començar la teva aventura com a dissenyador?
El disseny sempre ha anat lligat amb mi. Sempre he anat amb skate i aquest és un esport on hi ha molt disseny. Les taules d’skate són molt gràfiques. N’he dissenyat algunes, de taules. Tota aquesta estètica m’encanta.

 

· Com treballeu, actualment, els dissenyadors?
Avui dia el disseny és molt digital. Jo començo sempre fent un esbós a mà. Penso la idea que vull transmetre, les necessitats. Quan amb l’esbós veig com podria quedar i tinc la idea al cap, la materialitzo amb l’ordinador. La fotografia també té molta importància. Com a dissenyador, en el meu dia a dia un 70% de les coses que faig porten fotografia. Hi ha fotos que les faig jo, de productes, i d’altres s’encarreguen a fotògrafs externs. En el cas del cartell de la Festa Major 2019, on no hi ha fotografia, em va portar més feina el concepte que no pas la realització pròpiament. 

 

· Hi ha bon nivell de dissenyadors, al nostre país?
A tot arreu hi ha bons i mals dissenyadors. És cert que als països nòrdics són més conceptuals, més tècnics, i als EUA són més artístics, fan servir més el dibuix. Aquí es fa una mica de tot, depèn sempre del que ens mani el client.

 

· El disseny és art?
El disseny es confon amb l’art. Potser té algun lligam, però el disseny. és un encàrrec, tu fas un treball perquè allò funcioni, independentment de si t’agrada o no. L’art, en canvi, és molt lliure, fas el que vols. En el disseny, sempre vas condicionat a la demanda del client. A vegades, et veta la llibertat creativa. 

 

· Tot el disseny és igual?
No. El disseny té disciplines, el gràfic, d’interiors, de moda, etc. A vegades, t’has de posar una mica en el món de l’altre, a vegades no, depèn.


· Quines qualitats ha de tenir un bon dissenyador?
Ha de ser observador i ha de saber conceptualitzar les idees, organitzant-les perquè quan un client et faci un encàrrec el sàpigues redirigir.  Un bon dissenyador ha de saber materialitzar el concepte que demani el client de la millor manera possible.

 

· És una feina valorada?
Depèn. Tothom es creu amb dret d’opinar i criticar. Aprenem a acceptar-ho. Però, davant d’una crítica, podem defensar el nostre projecte. Sempre tenim una raó quan fem una cosa, no tot és fa sobre la marxa.

 

· Com veus el futur del disseny?
Mai s’acabarà. Per exemple, no et pots imaginar el supermercat amb productes sense etiquetes, o bé samarretes que no tinguin un disseny. L’estètica també ens defineix i ens transmet com és aquella persona. 

 

11 respostes

Un tret principal del teu caràcter?
Alegre i bromista


Un defecte que no pots dominar?
El desordre


Un dissenyador que admiris?
David Carson


Quin plat t’agrada més?
El pollastre arrebossat amb patates


Un color
El negre


Un animal?
Un ocell


Un tipus de música?
El punk rock


Una pel·lícula?
‘Regreso al futuro’


Un llibre?
Qualsevol il·lustrat, no m’agrada llegir


Una imatge?
La foto del petó a Times Square 


Un somni?
Fer la volta al món amb la família

Comparteix
M'agrada
Comentaris