Quim Torra rep l’aplaudiment dels grups de Junts per Catalunya i ERC després de ser investit president dilluns passat. || parlamenta
15/05/2018 Actualitat
Un mandat ple d’obstacles

Les formacions polítiques de Castellar fan una primera valoració de la investidura de Quim Torra i de l'escenari polític que s'obre a partir d'ara a Catalunya

Cristina Domene

El Ple del Parlament va investir dilluns passat Quim Torra 131è president de la Generalitat i va aprovar el seu programa de govern en segona votació després de no aconseguir la majoria absoluta requerida en primera instància. Torra -número 11 a la llista de Junts per Catlaunya- va aconseguir la majoria simple amb 66 vots a favor (JxCat i ERC), 65 en contra (Cs, PSC-Units, CatECP i PPC) i 4 abstencions (CUP). La votació es va produir vuit dies abans que expirés el termini perquè la cambra elegís el president del Govern i, per tant, es tornessin a repetir les eleccions.


L’ACTUAL recull les primeres valoracions dels grups municipals i dels partits polítics sobre el nou president i sobre l’escenari polític que s’obre a partir d’ara.


Aleix Canalís: Som de Castellar-PSC
“Valorem positivament que finalment s’hagi pogut constituir govern, portàvem uns mesos de paràlisi institucional i el país i les entitats  socials se’n ressentien. Que hi hagi president i que es vulgui intentar construir una certa normalitat institucional és bo però la feina que té al davant el president Torra és important: recosir el país, que la fractura de la societat catalana no vagi a més i intentar sortir de l’atzucac en què ens trobem en l’actualitat”.


“Si ens hem de guiar pel discurs que ha fet Torra no veig grans auguris però caldrà valorar el seu govern per les accions que emprengui en els propers mesos. Com a president té la potestat de designar el seu govern però entenem que seria millor mirar de fer foc nou perquè ens permetria fer un pas endavant. Com a equip de govern defensem que els presos surtin en llibertat i considerem que la presó preventiva és excessiva i, per tant, seria bo que es pogués fer aquest pas però també seria desitjable tenir interlocutors nous. Però a banda i banda: tant al palau de la Generalitat com a la Moncloa per intentar trobar vies de diàleg”.


Rafa Homet: ERC
“Quim Torra no és el candidat que hauríem volgut però malauradament i per la situació excepcional on som, és el candidat triat. L’estat espanyol, a través del seu sistema de repressió judicial, determina de manera preventiva qui pot ser i qui no pot ser president de la Generalitat, un fet que s’ajusta poc a dret des de la nostra perspectiva. Un cop dit això, ens ha costat, però finalment hi ha govern i recuperem una eina molt important com és la Generalitat”.


“Ja tenim president, ara ha de muntar un govern operatiu que funcioni a tota màquina en pocs dies i que ha de tenir sempre al cap el mandat democràtic que ha rebut de les urnes en diverses ocasions (tant l’1 d’octubre com el 21 de desembre) i definir una estratègia de país i les passes a fer a partir d’ara”.


“Hi ha dos mandats: un que és el sorgit de les urnes de construcció de la República, escenari pel qual ha de treballar el govern amb la societat civil. I un segon mandat, que és dels drets humans bàsics: trobar una solució a la injusta, increïble i absolutament indigna situació que estan vivint representants polítics nostres i també de les entitats civils empresonats d’una forma preventiva, escenari que no s’ha produït en cap altre país que es consideri una democràcia avançada, només em ve al cap un país com Turquia, amb una democràcia molt feble. Per tant, és prioritari aconseguir l’alliberament immediat dels presos”.


Xavi Alavedra: Decidim Castellar
“No s’està respectant el mandat del 21 de desembre. Aquest no és el president que va votar el poble català. Però tanmateix, davant d’aquesta excepcionalitat i l’atac repressiu de l’estat espanyol i del compromís que el senyor Quim Torra manifesta per restablir la sobirania de l’1 d’octubre i del 21 de desembre i també pensant que pot servir per alliberar-nos del 155 i per treballar per la república, entenc que Decidim Castellar també s’hauria abstingut com ha fet la CUP en la investidura. Prioritzem el projecte per davant de les persones”.


“Calia restaurar el Parlament que hi havia abans del 155 i dels presos i exiliats però caldrà estar al cas i a l’aguait per veure com compleix els seus compromisos el nou president”.


Bea Garcia: PDeCAT
“Estem contents tot i que haguéssim preferit que s’investís Carles Puigdemont, que és el candidat que es va votar a les urnes el 21 de desembre. Però davant de l’immobilisme del govern espanyol i dels seus aliats del 155 -PSC-PSOE –del qual el nostre alcalde en forma part-, Ciutadans i el PP- no ha estat possible complir amb el mandat democràtic. Per tant, és una celebració agredolça: malgrat totes les amenaces, finalment tenim president. Aquest és el model de democràcia que els del 155 ens volen aplicar. Cadascú queda retratat amb els seus fets i les seves paraules”.


“La governabilitat serà complicada. S’ha de veure com es podrà gestionar. Per part de Junts per Catalunya s’ha proposat restituir els consellers que ara són a la presó i que estaven al govern abans de la imposició d’eleccions per part del govern de Madrid. És complicat però és una situació que no hem buscat. Volem donar compliment al resultat de l’1 d’octubre i del 21 de desembre. Farem els malabarismes que calguin per donar resposta a aquests mandats”.

Josep Rosales: Ciutadans
“És evident que Quim Torra és un home de palla –avui mateix ha anat a Berlin a retre homenatge a Carles Puigdemont que és qui mou els fils- i la seva trajectòria anterior deixa molt a desitjar. És molt radical. Nosaltres no creiem que sigui la persona més adequada per ser president de la Generalitat”. 


“Tot ha estat paralitzat i per al nacionalisme aquesta investidura és una sortida endavant. Que, una vegada més, sigui la CUP qui ha donat el sí a la presidència és molt significatiu. De fet, en el ple d’investidura la CUP ja ha deixat clar que si fa polítiques autonomistes no el recolzaran. Per tant, ha de seguir la senda de la seva república. A més, com ja ha avançat Puigdemont, potser ens esperen unes altres eleccions en breu”.


Antonio Carpio: PP
“En primer lloc s’ha de felicitar al president escollit, Quim Torra. Això implica que en breu tindrem un govern a Catalunya i l’article 155 de la Constitució deixarà de tenir efecte. Tots esperem que sigui una legislatura tranquil·la i amb acords, que es compleixi amb la legalitat i, sobretot, que es garanteixi la convivència entre tots els catalans”.


“Catalunya necessita recuperar la normalitat i superar la fractura social en la qual estem submergits per la deriva independentista. Això és el que desitgem sobretot els partits constitucionalistes. Però serà complicat perquè, en primer lloc, el discurs de dissabte i les expressions xenòfobes que en el passat ha fet servir Quim Torra no representen a la majoria de catalans. Ignorar la meitat dels catalans no és un bon inici de mandat. Això només farà que el govern central segueixi molt de prop les actuacions de la Generalitat perquè no es cometin errors del passat i motiu pel qual es va haver d’aplicar l’article 155 de la Constitució. Cada vegada que es parla de la pretesa República més empreses marxen de Catalunya. De fet, les més de 3.000 empreses que han marxat ni es plantejaran tornar amb el que està dient el nou president. Espanya és una democràcia que vetlla i vetllarà pels drets de tots els catalans i espanyols”.


Dani Martínez: Castellar en Comú
“Castellar en Comú Podem vol recordar a la gent de la CUP que investir un president que menysprea a la meitat de la població és incompatible amb parlar de valors republicans, així com incompatible amb parlar de valors democràtics. No es pot reconduir la situació mantenint els mateixos errors de l’anterior legislatura. Cal que la CUP tingui present que no existeix majoria social per la DUI, per la qual cosa no hi ha legitimitat per “fer república”, la  via unilateral només porta al desastre i insistir  en la ficció només serveix pel seu autoconsum”.


“Volem recordar que el  més preocupant de tot plegat és la facilitat amb la qual el discurs supremacista s’ha imposat. No  ens mereixem un President així, i no entenem  una oposició anticapitalista tan dòcil com la d’apostar per un  govern dèbil, desunit, provisional, caducat abans de néixer, una decisió que marcarà també un abans i un després a la política local a Castellar els pròxims mesos”.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris