A7303590_1440x961
Una parella en una de les taules de l'interior del Calissó d'en Roca els primers dies que es va permetre la reobertura de bars i restaurants Quim Pascual
27/11/2020 Actualitat
Tornar a la rutina de bars i restauradors

En aquesta primera fase del pla de reobertura, els clients tornen a acudir de forma gradual als establiments

J.Rius / C.Domene

Els bars i restaurants de Castellar porten ja sis dies atenent els seus clients als establiments després d'estar més d'un mes en què només podien servir menjar per emportar o portar la comanda a domicili. L'arrencada no ha estat espectacular i cal que els clients tornin amb confiança als establiments, que estan oberts amb restricicons d'aforament al seu interior del 30%.


Aquesta arrencada “ha estat una mica fluixa”, admet Jordi Roca, del Calissó d’en Roca. En el seu cas, l’establiment pot tenir quatre taules obertes a l’interior i totes les places de la terrassa. Precisament, com que en un principi s’havia dit que els establiments només podien obrir fins a les 18 h, de moment mantindrà aquest horari. “Els clients habituals han vingut a donar-nos suport ja el primer dia i suposo que aniran venint de mica en mica”, assegura Roca. El restaurador, que també s’encarrega del servei de bar de la Sala Blava, confia que ben aviat es pugui obrir el recinte, “que està tancat des del mes de març” per les restriccions de seguretat imposades per aturar la propagació del Covid-19. A la Sala Blava no es pot fer la programació habitual de ball, però Roca ja ha entrat una instància a l’Ajuntament “perquè hi vull fer concerts, ja que al Calissó és molt just”. Ell mateix ha calculat que hi cabrien unes 120 persones assegudes, amb una distància de quatre metres entre taula, dos metres més del que és habitual. Encara, però, no ha rebut cap resposta.


La Nuria, de l’Stewart, comentava mentre es retrobava amb clients fidels a l’interior de l’establiment que “tenim algunes reserves, però a l’interior només podem tenir quatre o cinc taules”. També es queixava que “hem tingut molts dies tancats el negoci i ja veurem si ens en podem sortir”. De la mateixa opinió és Mari Carmen Valero, de La Jijonenca, que reconeix que “la cosa està complicada, no perquè la gent no respongui, sinó perquè hi ha molt poca ajuda per part de les administracions”. En aquest sentit, Valero es queixa que “hem hagut de fer tots els pagaments iguals d’aigua, llum, lloguer, llicència de terrassa i a més ens han pujat la quota d’autònoms”. Valero té la confiança de “poder continuar amb el negoci”.


Tot i que des de dilluns ja pot obrir, el restaurant Nigromante Gastro Bar encara no ha obert les portes i simplement està fent menjar per emportar. “Fa poc més d’un mes que estem en ERTO i estem valorant si obrim al desembre”, assegura el propietari, Iván Manrique. 


TORNAR A LA NORMALITAT
Els restauradors castellarencs confien a, si les condicions sanitàries ho permeten, recuperar una mica la normalitat. El propietari del restaurant Garbí, Carles Calsina, considera que “durant el migdia hi ha bastant moviment del servei, amb els treballadors de les empreses”.  De moment, i a l’espera que “tothom torni al seu cau o a la seva rutina”, l’establiment del carrer Barcelona no obrirà portes a la nit. En tot cas, hi ha la possibilitat d’emportar-se el menjar a la nit. El Garbí compta, de moment, amb vuit taules per servir els comensals.


En tot cas, el grau de compliment de totes les mesures que s’estableixen en aquesta primera fase del pla de reobertura “és molt elevat”, segons destaca el regidor de Seguretat, Pepe Leiva, que afegeix que en el que va de setmana no s’ha observat cap incident, més enllà “d’alguna problemàti ca en algun establiment concret”.

UN NADAL ATÍPIC
Mentre s’acaba de configurar per les autoritats competents (els governs autonòmics) com serà la celebració del Nadal aquest any tant atípic, el govern central ja treballa en una proposta que marca reunions de sis persones com a màxim per les tradicionals trobades nadalenques que sovintegen la darreres setmana de desembre i la primera de gener. Segons un esborrany que ja ha transcendit als mitjans d’abast estatal, les propostes de mesures anti Covid-19 del ministeri de Salut inclouen el toc de queda la nit de Nadal i la de Cap d’any però entre la una de la matinada i les 6 del matí, en comptes de les actuals 22 h. També es recomana evitar desplaçaments aquells dies que no siguin estrictament necessaris i es demana a les administracions evitar esdeveniments multitudinaris com les cavalcades de Reis o qualsevol altre tipus d’esdeveniment nadalenc que impliqui risc de transmissió de la malaltia. En canvi, en principi, no veuen objeccions a fer esdeveniments esportius lligats a les festes com la Sant Silvestre que a Castellar es fa el 31 de desembre.


Al consell interterritorial que es va celebrar dimecres el Ministeri de Sanitat i les autonomies es van donar una setmana més de marge per decidir les pautes per a les celebracions de Nadal.  El ministre Salvador Illa va deixar clar que cada comunitat podrà adaptar les recomanacions a la situació del territori. Illa no va entrar a valorar les diferents propostes que han plantejat o aprovat algunes autonomies, però va defensar que es buscarà el màxim consens  i que s’ha de mantenir la sensatesa  i la prudència perquè, tot i que les dades de la pandèmia milloren, les xifres encara són molt preocupants. 


De moment, a Catalunya, la Generalitat plantejava que les reunions socials podien ser de fins a deu persones a partir del 21 de desembre.  i mantenir el toc de queda com està, de 10 de la nit a 6 del matí. De tota manera, la Generalitat s’ha mostrat disposada a flexibilitzar aquesta mesura en dates assenyalades del calendari nadalenc.

Comparteix
M'agrada
Comentaris