Una jove degusta un dels productes d'una parada de la Fira de Sant Josep / Quim Pascual
Una jove degusta un dels productes d'una parada de la Fira de Sant Josep / Quim Pascual
19/03/2019 Actualitat
Sant Josep: la cultura del gust

Un cel ennuvolat a estones ha acompanyat la festivitat local de Castellar. Els castellarencs celebren el 19 de març entre parades d’aliments artesanals

Cristina Domene

“La gent de Castellar té un paladar molt fi”. No ho diu qualsevol, ho diu un expert en embotits artesans, el Josep de Can Pedret, que ja fa 14 anys que participa en la Fira d’aliments artesans de Sant Josep. Darrera la seva parada, no deixa de bellugar-se, “tasti aquest bull de bolets, senyora”, “agafi llardons, jove”, diu alegre el Josep. “M’encanta aquesta festa, perquè a més que és el meu sant, sempre es fa el dia que toca, el 19 de març. És tradicional i és una fira on es ven producte artesà i els castellarencs realment busquen el producte artesà”. A l’altra banda del taulell, també hi ha un Josep. Comprador i venedor es feliciten. “Posa’m un grapat de llardons, bull i una botifarra”. El Josep, que està amb la família celebrant el seu dia ja porta tres pans a la bossa. “M’encanten aquests embotits, de vegades vaig expressament a Sant Quirze de Besora a comprar a la botiga. Segurament avui acabarem fent un bon àpat amb tot el que estem comprant”. Al costat, la Sheila, explica, mentre mossega una secallona, que avui ha fet festa a l’escola, al Joan Blanquer. “M’agrada molt aquesta festa, he vist els contes dels Bufanúvols”.

 

La seixantena de parades que formen la Fira de Sant Josep ofereixen a tastar els seus productes per atraure la clientela / Q. Pascual

La seixantena de parades que formen la Fira de Sant Josep ofereixen a tastar els seus productes per atraure la clientela / Q. Pascual

 

Qui també fa 15 anys que és present a la Fira és la Monique, que ve des de França. La parada Le moulin du Meunier ofereix pa i patés fets per ells mateixos. “Faig totes les fires de Catalunya, perquè m’agraden molt i a França no en fan de tantes. Tinc els mateixos clients fidels a totes les fires perquè el pa és molt bo, fet a mà, cuit en foc de llenya com antigament. El paté de campanya el fem a casa, avui tinc de pera i també pa de gustos, de figues i castanyes, de ceba, de formatge...”. Un dels seus clients fidels és el Manuel, que ja fa anys que li compra a la Monique. “Tota la vida he vingut al mercat de Sant Josep, soc un assidu. He comprat un pa de 2,5 kg. que aguantaria fins a tres setmanes però a mi em durarà dos dies”, explica rient.

 

La seixantena de parades que formen la Fira de Sant Josep ofereixen a tastar els seus productes per atraure la clientela / Q. Pascual

Un dels productes estrella de la Fira és el pa. Es poden trobar pans de totes les mides i de diferents sabors / Q. Pascual

 

Just davant de la veterana Monique es troba el Simó, de Llegums Simó, que ofereix llegums, mel, blat de moro, pèsol negre... i és la primera vegada que planta parada en la Fira de Sant Josep. “Hi ha molta història entre el poble d’on jo vinc i Castellar i em feia molta il·lusió participar-hi. Allà teníem la Colònia de Còdol Dret, però va desaparèixer sota les aigües del pantà de Sau, llavors molts treballadors d’allà van venir aquí a la fàbrica de la Vídua Tolrà, famílies senceres. I com hi ha un vincle, em semblava que havia de venir aquí a fer la fira i m’agrada molt, està molt ben organitzada. Si m’hi volen, l’any vinent repetiré".

 

Als castellarencs els hi agrada l’art de menjar bé, i això es nota en les bosses que carreguen, plenes de productes. La Dolors i el Francesc ja han comprat  formatge, coca i pa. “Ara anem a buscar la llonganissa i la cansalada i ja ho tindrem tot per fer festa”, diu el Francesc. “Ho arrodonirem amb la crema catalana que he fet. He anat a comprar expressament el midó”, diu la Dolors. “Hem de continuar les tradicions i mentre puguem, vindrem cada any perquè és una manera de fer poble”.  

 

La crema de Sant Josep tampoc ha faltat a plaça. El Xavi i el Marc Andreví anaven cremant el sucre en directe mentre es repartien les 750 racions. Tot, amb la música de fons de la Cobla Jovenívola de Sabadell. La pluja, que començava a caure a les 16.30 hores, ha donat treva i just ha parat perquè a la plaça del Mercat es formessin rotllanes de dansaires enèrgics.  

 

Un grup de dones conversa mentre tasten la crema de Sant Josep / Q. Pascual

Un grup de dones conversa mentre tasten la crema de Sant Josep / Q. Pascual

 

Entitats i partits polítics

A banda de la seixantena de parades d’alimentació, associacions i agrupacions polítiques també han instal·lat carpes durant el dia d’avui. Els ADF, per exemple, era la primera vegada que hi eres. “Hem fet activitats per als nens i ens hem donat a conèixer, perquè busquem voluntaris. Ens agrada ser-hi”, ha dit el Marc. Al costat dels ADF es trobava l’Assemblea.cat, l’escola El Casal recaptant diners per anar a Croàcia i ‘La Marató per la diversitat’. "Malgrat el temps, ha funcionat molt bé. La gent compra la samarreta, que serà l’entrada per anar a La Marató dels dies 29, 30 i 31”.

 

A les parades polítiques, Ignasi Giménez, alcaldable per Som de Castellar – PSC ha afirmat que ha estat una jornada molt participativa. “És un moment per retrobar-se amb la gent, nosaltres fem una campanya de molta proximitat, escoltant els suggeriments i propostes”.

 

L’alcaldable d’Esquerra, Rafa Homet, ha qualificat Sant Josep com un dia de castellarenquisme militant: “Costa caminar i avançar perquè vas trobant gent i és un bon dia per fer tertúlies i més que fer propaganda electoral, és un dia de fer poble. Aquest any no hem tingut tanta participació en el concurs de mongetes del ganxet, però la gent ha vingut amb el seu plat molt contenta”.

 

Pau Castellví, alcaldable de Junts per Castellar, ha explicat: “Nosaltres a la paradeta estem fent dues coses, d’una banda estem prenent nota del que la gent pensa, per poder-ho incloure en el nostre programa electoral, i d’altra banda, estem venent marxandatge per recaptar diners per la Societat Catalana de Drets Civils, per ajudar els familiars dels presos”.

Comparteix
M'agrada
Comentaris