erc 01_617x412
La secció local d’ERC (primera força a Castellar i Catalunya) es van reunir al bar Stewart / Cedida
11/11/2019 Actualitat
Recelosos davant l’escenari polític que s'obre a Espanya

Després de la jornada electoral del 10-N, els representants de les diferents formacions polítiques de la vila valoren els resultats i el panorama que s'obre a nivell estatal

C. D. / J. G.

Les segones eleccions generals d’aquest 2019 ha deixat un escenari semblant al d’abril, amb dificultats per establir pactes i formar govern, i amb nous jugadors en el tauler d’escacs.

 

En l’àmbit estatal, el PSOE ha guanyat les eleccions, VOX ha irromput com a tercera força política a costa dels vots de Ciutadans, que ha caigut estrepitosament i el PP ha fet una certa remuntada. Unides Podem perd una quarta part dels seus diputats.

 

A Catalunya, ERC ha tornat a guanyar les eleccions generals a Catalunya i el PSC es manté en la segona posició, JxCat ha avançat els comuns en escons i el PP, Vox i Cs no han obtingut cap diputat a Tarragona, Lleida i Girona. La CUP ha entrat amb 2 diputats.

 

Amb aquest escenari d’un Congrés encara bloquejat i a on cap bloc aconsegueix la majoria absoluta, hem demanat als diferents grups polítics de la vila com valoren els resultats i com preveuen els moviments polítics de les properes setmanes.

 

Rafa Homet (ERC)

Rafa Homet, portaveu d’ERC, llista guanyadora a Castellar i a Catalunya, va destacar que Pedro Sánchez no va calcular que sense els vots de Catalunya no es pot governar, sigui en la forma que sigui. “Els blocs de l’Estat no sumen. L’independentisme es situa amb 23 escons i sense aquests no es podrà tirar endavant si no hi ha una abstenció del PP. L’Estat hauria de començar a pensar que seria una bona idea seure i parlar”, va opinar Homet, qui va afegir que el fet que creixi l’extrema dreta és una molt mala notícia. “C’s i VOX són vasos comunicants. VOX vol condicionar determinades polítiques de l’Estat, però durarà fins que el PP pugui recuperar-se”. Respecte els resultats a la vila, tot i estar dos punts per sota dels resultats de l’abril, l’independentisme ha augmentat “en vot i en percentatge, també amb l’aparició de la CUP. Guanyem les eleccions de carrer”.  

 

Joan Creus (Som de Castellar-PSC)

Som de Castellar-PSC ha repetit segona posició a la vila, com a les generals d'abril, resultats que ja s’esperaven. Segons el seu portaveu, Joan Creus, “són uns resultats dins les expectatives. El vot canvia en funció de la tipologia electoral i estem acostumats a aquest fet des de fa 12 anys”. Creus també opina que “l’augment de la ultradreta, que s’enduu molts votant de Ciutadans, és preocupant. Ja veurem com es tradueix que una força com VOX agafi tanta volada”.

La reflexió que fa el primer tinent d’alcalde és que els polítics han de ser capaços de buscar consensos: “Ara mateix unes terceres eleccions no és un escenari que vulgui ningú. Jo, ni ho contemplo, ni ho desitjo. Caldrà veure la predisposició amb Unidas Podemos, Más País i també amb les forces nacionalistes de Catalunya per desbloquejar el Congrés”.  

 

Seu de Som de Castellar - PSC la nit del 10N / Cedida

Apoderats a la seu de Som de Castellar - PSC la nit del 10N / Cedida

 

Humberto Carrero (En Comú Podem)

Carrero va ser molt crític amb Pedro Sánchez i el PSOE per haver portat el país a unes noves eleccions generals per la seva incapacitat de negociar. “A més, van voler culpabilitzar a Podemos de la seva falta d’entesa. Per caprici i prejudicis estem a la mateixa situació. No hem arribat a la meta”. El portaveu d’En Comú Podem a la vila, que ha quedat, de nou, en tercera posició a Castellar, també va ser crític amb la figura d’Iñigo Errejón, que va abandonar Unidas Podemos per presentar-se per Més País, que ha obtingut tres escons. “No es pot ser tan personalista”.

 

Respecte el que ens depara el futur políticament parlant, Carrero veu possible un escenari semblant al d’Alemanya: “Una gran coalició PP i PSOE. Crec que passarà això i, a més, crec que és una cosa parlada i pactada abans de les eleccions i una mostra és que el PP no ha estat gens crític amb el PSOE durant aquesta campanya. Gens”.

 

Pau Castellví (Junts per Catalunya)

Per a Castellví, el PSOE necessita de les forces independentistes per desbloquejar el país. “Esperem que ara Pedro Sánchez sí es posi al telèfon del màxim representant del poble de Catalunya. Si està disposat a afrontar aquest conflicte i posar sobre la taula els elements de l’autodeterminació i de la independència, nosaltres seurem a la taula. Però si no hi ha garanties que aquest diàleg és genuí, no regalarem els nostres vots. Per més cops ens preguntin, la resposta no canvia: més democràcia i més independència”.

 

A la vila, JXC ha estat la quarta força política però a diferència de les tres primeres, ha guanyat vots respecte l’abril. “Estem en un increment del vot de JxC en pocs mesos i és un molt bon resultat i pensem que el que la gent està fent és recompensar un cert comportament per part de la nostra candidatura sobre el model de procés cap a la independència que defensem i les persones que hi formem part”.

 

Marc Serrà (CUP)

Des de la CUP es mostraven contents pel resultat a Castellar, però amb una alegria moderada pels panorama general. “No per esperats, deixen de sorprendre. No són pas positius. A Castellar hem augmentat respecte les municipals: superem VOX, PP i Ciutadans,  i és un resultat  per estar contents, però tenint en compte que ens presentàvem amb un programa de mínims, de la situació excepcional que estem vivint, de la ruptura... En tot cas, el nostre paper allà serà de bloqueig, d’impedir la investidura, per mostrar la manca de normalitat democràtica”.

Serrà va denunciar l’excessiva presència policial als col·legis electorals: “Mossos d’esquadra dins i armats, cosa que només es justifica si ho demana el president de la mesa. Estudiarem quins recursos es poden fer per denunciar aquests fets davant la Junta Electoral. Un fet completament desproporcionat”.

 

Matías de la Guardia (C’s)

Des de Ciutadans, el seu portaveu De la Guardia va voler agrair als votants de la vila la seva confiança: “Pensava que encara baixaria més la participació”. Respecte l’enfosament de Ciutadans, considera que les valoracions caldrà fer-les a nivell nacional i “fer una autocrítica per part d’Albert Rivera. Ell té una representació molt important a nivell de partit però de cara al futur caldrà fer una reflexió a fons. Des de Castellar poc podem dir” (de fet, hores després d'aquestes declaracions Albert Rivera ha presentat la seva dimissió). Contraposant l’opinió de la CUP, de la Guardia va destacar que una parella de Mossos d’Esquadra no van poder accedir dins d’un col·legi electoral davant la queixa de la regidora de la CUP.

 

Agustí Bernat (PP)

Bernat va ser especialment dur amb el líder del PSOE. “Un PSOE que fa tota la parafernàlia de repetir les eleccions per tenir un escó més és un fracàs en tota regla. Que baixi la participació mai és una bona notícia, però era un punt previsible amb el fracàs que suposa repetir unes eleccions. Ha estat una molt mala idea del senyor Sánchez”. Respecte la davallada de C’s, el cap de llista del PP assegura que no pot amagar un somriure “perquè es veia venir". "El vot del disgust ha anat a parar a VOX. Ha estat el vot del ‘cabreig’. A Catalunya l’efecte VOX ja l’havíem viscut a C’s que ha decidit suïcidar-se”.

El PP, que ha estat la vuitena força a Castellar, ha augmentat  vots respecte l’abril: “És una millora important perquè ja vam rebre el vot de càstig a l’abril i ara, amb un discurs més proper, comencen a obtenir-ne millors resultats”.

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris