5408567_617x412
Els membres del Tribunal Suprem que han jutjat els líders independentistes
14/10/2019 Actualitat
Reaccions de la política local a la sentència del Suprem

L'ACTUAL recull la valoració de les forces polítiques locals sobre la sentència contra els líders independentistes jutjats pel Tribunal Suprem. Les forces de l'oposició -tret de C's- demanen a l'equip de govern que convoqui un ple extraordinari per rebutjar-la

La sentència del Tribunal Suprem contra el procés ha activitat els discursos de les forces polítiques de Castellar al voltant de les condemnes i dels escenaris de futur. Per això, L’ACTUAL recull les primeres valoracions de totes les formacions polítiques locals sobre la pròpia sentència condemnatòria i les conseqüències socials i polítiques per a Catalunya i Espanya.

 

D'altra banda, Junts per Castellar, ERC i la CUP estan vehiculant la petició d’una convocatòria de ple extraordinari per donar una resposta política des de l’Ajuntament contra la sentència del Tribunal Suprem.

 

Joan Creus (Som de Castellar-PSC)

El primer tinent d’alcalde i portaveu de Som de Castellar-PSC manifesta el seu desacord amb la sentència i sosté que “judicialitzar la política no és cap solució”. “Des de Som de Castellar-PSC defensem la construcció de ponts i el diàleg i la sentència pot modificar l’estat d’ànim de les persones que han de liderar aquest diàleg”, afirma Creus, el qual considera que la sentència ha estat “desmesurada  i generarà una resposta política a Catalunya”.

 

“Nosaltres ens reunirem a nivell d’equip de govern per veure quina és la reacció i intentar fer una declaració institucional conjunta amb la resta de grups municipals”, informa Creus. El portaveu també ha informat que s’havia suspès l’únic actes d’agenda que hi havia previst per aquest dilluns, la tertúlia ‘En to poètic’ de la Biblioteca. Sobre la convocatòria d’un ple extraordinari per donar resposta política a la sentència, el portaveu de l’equip de govern explica que caldrà esperar les properes hores per veure si es concreta alguna cosa.

 

Rafa Homet (ERC)

El portaveu del principal grup de l’oposició, Rafa Homet (ERC), expressa la seva indignació pel que considera una sentència que ha estat “una revenja” i "no per esperada menys dolorosa". Segons Homet, ara l’indult “dependrà de la política, de la ciutadania i de la fermesa que tinguem tots plegats com a país”. En aquest sentit, afirma que “la resposta de la ciutadania ha de ser contundent i cívica, mantinguda en el temps. És un pols llarg i caldrà recordar sovint que estem aquí i que estem indignats”.

 

A banda de la protesta al carrer, el portaveu d’ERC diu que també cal donar una resposta política a les eleccions del 10 de novembre a partir de la lectura que es pugui fer de la sentència i veure “quina serà la voluntat d’aquest poble” . Sobre el president en funcions, Homet creu que Pedro Sánchez posa la unitat d’Espanya per sobre del diàleg i, per tant, pensa que es mantindrà el frontisme des de Madrid.

 

Pau Castellví (Junts per Castellar)

El portaveu de Junts per Castellar, Pau Castellví, expressa la seva “incredulitat davant del que està passant”. “No acatarem aquesta sentència. No fer-ho és una qüestió de drets humans i de convicció democràtica”, argumenta Castellví. El portaveu local de Junts aposta ara “per fer una resposta unitària i conjunta de forma contundent a aquestes vulneracions de les llibertats” i concreta que “s’ha d’apujar la intensitat. No estem parlant només de mobilitzacions com hem fet fins el moment, cal posar pressió a l’Estat”. Entre aquestes mesures de pressió, com a exemple ha citat que "no hem permetre amb els nostres vots que es faciliti la governabilitat de l’Estat".

 

Segons Castellví, “s’ha de contribuir des de totes les instàncies a respondre a l’arrogància que suposa la sentència”.

 

Marc Serrà (CUP)

Per Marc Serrà, membre de la CUP, la sentència “confima que no vivim en un estat de dret ni democràtic i ens caldrà mobilitzar-nos de nou per recuperar les llibertats”. Segons Serrà, “la reacció haurà de ser contundent, no ens podem quedar de braços creuats. La sentència no condemna només 9 polítics, condemna una societat i una forma de vida i toca drets fonamentals bàsics que no podem permetre que se’ns retallin”. Serrà confia que el 10N hi hagi "un vot de càstig a les forces polítiques que estiguin pel 155 i que considerin justa la sentència”.

 

Maties de la Guàrdia (C’s)

Maties de la Guàrdia, regidor de Ciutadans manifesta el seu “respecte absolut a les decisions judicials, que suposa ni més ni menys que respectar  l’estat de dret, ens agradi o no la sentència”. Pel portaveu de Ciutadans, les protestes i mobilitzacions volen respondre contra “una qüestió judicial" i confia que es produeixin "de forma pacífica i tenint clar on estan els límits”

 

Agustí Bernad (PP)

El responsable local de comunicació del PP Agustí Bernad puntualitza que el Tribunal Suprem “ha fet justícia”. “No m’alegra que hi hagi persones privades de llibertat però s’han jutjat uns fets amb garanties”, valora Bernad, el qual considera que les pròximes eleccions també es faran tenint en compte la sentència. En tot cas, el líder dels populars castellarencs expressa el seu desig que es calmin una miqueta els ànims i “es comenci a dialogar d’una vegada per totes”.

 

Humberto Carrero (Podemos)

El portaveu de Castellar en Comú Podem, Humberto Carrero, ha explicat que la sentència li sembla “una mica injusta” perquè els polítics ara condemnats “no van declarar cap mena d’independència” i que, en tot cas, com a màxim, “haurien d’inhabilitar-los” com es va fer amb Artur Mas. Abans d’arribar a  la justícia, el problema, segons Carrero, hauria d’haver-se solucionat a través del diàleg polític. En resum, “els ha caigut una condemna com si haguessin fet una rebel·lió armada, s’han passat 40 pobles”.

Comparteix
M'agrada
Comentaris