02   lluch_617x412
Marta Lluch, que està preparant el MIR, davant de l’hospital Taulí / CEDIDA
16/01/2019 Actualitat
Preparant-se per superar el dia ‘D’

Aquest 2019 s’han convocat oposicions per obtenir plaça a Medicina, Infermeria, com a docent o agent de seguretat

Cristina Domene

El 2019 serà un any ple d’oposicions per obtenir una plaça fixa com a docent, agent de seguretat o personal sanitari. Exàmens que requereixen d’una preparació exhaustiva i de molta constància, ja que, la majoria de vegades, esdevenen una fita molt important en la vida de les persones que s’hi presenten. El factor temporalitat –en ocasions passen anys entre convocatòries- i el resultat –que pot determinar la situació professional i laboral d’una persona- afegeix pressió a les proves. “Mentalitzar-se i ser molt constant”, són les regles d’or de la Marta Lluch per enfrontar-se a l’examen per ser Metge Intern Resident (MIR), la formació principalment pràctica que reben els metges sobre l’especialitat concreta a què es volen dedicar. Els exàmens tindran lloc dissabte 2 de febrer. Aquest any el Ministeri de Sanitat ha ofert 6.797 places en medicina per a 14.234 aspirants. La castellarenca és una de les aspirants, que amb 24 anys, opta a fer l’especialitat de medicina familiar.


La preparació ha de ser minuciosa per poder passar una prova on et pregunten per tots els coneixements adquirits en els sis anys de carrera. La Marta, com molts dels seus companys, ha optat per seguir una rutina molt marcada. “Som un grup, companys de classe, que seguim la mateixa dinàmica. Arribem a les 8 del matí a la Universitat Autònoma de Barcelona i marxem a les 9 de la nit. Ens aturem per descansar mitja hora a les 11 h, per dinar de 14 a 15 hores i de nou, a les 17.30 hores, un altre descans. Anímicament és més còmode compartir aquests moments d’estudi amb companys. T’ho has de prendre com una feina, treballar de dilluns a dissabte i lliurar els diumenges”. Molts estudiants de Medicina opten per anar una acadèmia que els ajudi a preparar-se l’examen. Comencen a anar a sisè de carrera i van fent simulacres d’examen MIR els dissabtes. “Al juny de l’any passat ja vam començar intensament, de 10 a 12 hores diàries. Estem  molt pautats i tutoritzats. Ara hem començat l’última fase, de tres setmanes, i és tornar-te a llegir tot el temari, les 20 assignatures”, explica la Marta, qui assegura que per a ella ha estat una bona experiència passar per l’acadèmia, tot i que són cares. El preu pot ascendir a uns 150 euros al mes. La preparació del MIR, prop dels 2.000 euros.
S’ha de ser molt perseverant per estudiar entre 10 i 12 hores diàries. “Al principi és molt dur, jo no estava acostumada a estudiar tantes hores la mateixa matèria però has de buscar vàlvules d’escapament, com anar amb els amics, fer el que t’agrada... i els diumenges desconnexió total, sortir de casa, fer excursions”.  Fins i tots la Marta i els companys han trobat una alternativa per no distreure’s amb les tecnologies. “El que fem és intercanviar el mòbil entre nosaltres i així no tens temptació d’agafar-lo”
A banda de les places que s’oferiran en Medicina, l’Institut Català de la Salut ha aprovat una oferta pública per oferir 3.301 places per a Infermeria i 185 per a matrones.  És previst que les oposicions es portin a terme al mes de maig.

 

Adolfo Vicente és mestre de 6è de Primària a l’escola El Sol i La Lluna

Adolfo Vicente és mestre de 6è de Primària a l’escola El Sol i La Lluna / C.Domene


Un altre sector on aquest any hi haurà oposicions serà  l’educatiu. La  Generalitat de Catalunya ha obert la convocatòria de concurs d’oposició de 5.005 places per a l’ingrés als cossos docents. Aquesta  convocatòria permetrà estabilitzar molts llocs de treball del professorat, ja que en l’actualitat la interinitat està al voltant del 34%. El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 4 de febrer. El procediment selectiu començarà a mitjans de juny i acabarà abans del 31 d’octubre. Adolfo Vicente, mestre de Primària de l’escola El Sol i La Lluna és un dels docents que vol canviar la seva condició d’interí. “Jo em vaig treure la carrera de gran i m’he presentat a dues convocatòries d’oposicions, les quals no vaig superar. Ara tinc 56 anys i vaig a per la tercera oportunitat perquè des de fa 10 anys no sortia cap oposició”
Vicente té diferents motius per afrontar aquest repte: “Mentre ets interí no tens plaça fixa,  has d’anar canviant d’escola gairebé cada any i per la meva edat, si ets funcionari tens millors condicions a l’hora de jubilar-te”. Dels dotze anys que porta exercint de mestre, hi ha hagut cursos que ha passat per tres escoles o més. Confessa que preparar-se les proves és complicat, i més si estàs treballant. “Has de respondre a la feina, tens una família i t’has de preparar casos pràctics i estudiar 28 temes. Són moltes hores”


Enguany, per primera vegada, el Departament ha decidit invertir l’ordre de les dues parts del procés de seleccions. Primer s’haurà de presentar la programació i la unitat didàctica i després, els candidats que surtin seleccionats, faran la prova pràctica i el temari. L’objectiu d’aquesta modificació és prioritzar als aspirants que reflecteixen els conceptes de competències bàsiques i de qualitat pedagògica, més enllà de l’estricta memorització.


“Crec que és un bon canvi, sobretot per a la gent que portem més temps, perquè l’experiència és un grau. Per a mi és molt més fàcil presentar una bona programació que estudiar-me 28 temes. Tinc entès, a més, que en aquesta convocatòria tindrà més pes la part pràctica que la teòrica”, explica Vicente, que ja ha començat a preparar la programació, aprofitant que també l’ha de desenvolupar per a la feina.
 Des de la saviesa que et donen els anys i l’experiència, Vicente recomana, sobretot als més joves, relativitzar el moment de l’examen. “Que s’ho prenguin amb tranquil·litat, han fet molts exàmens a la seva vida i segurament no serà l’últim. I tenen moltes oportunitats per davant. Jo em presento per tenir una estabilitat, que no és econòmica, és moral”.


Óscar Moreno també s’ha de preparar físicament per superar les proves físiques per ser Mosso d’Esquadra. || Bernat da silva

Óscar Moreno també s’ha de preparar físicament per superar les proves físiques per ser Mosso d’Esquadra / Bernat Da SIlva


El 8 de febrer és l’últim dia que tenen per fer la inscripció aquelles persones que volen presentar-se a la convocatòria de 750 places de la categoria de Mosso d’Esquadra de l’escala bàsica. L’Óscar Moreno ja ho ha fet. Ell, de fet, vol presentar-se a qualsevol oposició relacionada amb els cossos de seguretat, Policia Local, Mosso d’Esquadra o Guàrdia Urbana. “El món de les emergències i dels successos m’agrada des de ben petit, tot i no tenir ningú a la família que s’hi dediqui. Des de fa anys tinc relació amb el Parc de Bombers Voluntaris, ara m’estic traient el carnet verd de l’ADF”, explica. Té 20 anys i ha començat a treballar en un supermercat. “Vull intentar-ho encara que ho tinc complicat perquè no puc dedicar totes les hores que voldria a preparar la part teòrica i la física, que és molt exigent”
L’any passat va presentar-se als exàmens de Policia Local de Sabadell i Castellar i es va quedar a mig punt d’entrar a Sabadell. “Jo m’ho plantejo com una fita al llarg termini. Soc conscient que ara no puc preparar-me intensament i que és difícil passar les proves”
Per a ell la pauta clau és establir una rutina. “Planificar-te bé. Unes hores al dia per preparar el temari específic, una estona per a la cultura general i després entrenar al gimnàs per tenir les condicions físiques que demanen”. Alguns candidats opten per anar a una acadèmia. “Jo prefereixo estudiar a casa i anar al meu ritme”

Comparteix
M'agrada
Comentaris