03 URGENCIESOK2_950x634
Accés a la Unitat d’Urgències de l’Hospital Taulí de Sabadell durant un vespre d’aquesta setmana || R.G.
24/01/2020 Actualitat
A les portes de l’epidèmia de la grip

Els casos de grip encara encara no són significatius a Castellar. Es preveu que el pic d’afectació es produeixi en dues setmanes

R.Gómez

Encara no podem parlar d’epidèmia, segons l’Agència de Salut Pública de Catalunya, però el cert és que els indicadors de la grip mostren un repunt de la malaltia en la segona meitat del mes de gener. A hores d’ara, la taxa d’incidència de síndromes gripals registrades per la xarxa sentinella de Salut és de 77,6 casos per 100.000 habitants, mentre que el llindar epidèmic fixat és de 98,1. Tanmateix, des de l’Agència de Salut alerten que durant les dues pròximes setmanes, el model predictiu apunta que les taxes d’incidències s’enfilaran fins a un nivell epidèmic baix però en ascens. Per tant, convé estar preparats perquè la grip escalfa motors per arribar i –literalment– moldre la ciutadania.


Si posem la lupa a Castellar del Vallès, de moment el CAP només ha atès casos puntuals de grip, segons ha concretat Mercè Giménez, metgessa de família de l’Àrea Bàsica de Salut, en declaracions a L’Actual. “El punt àlgid de la grip arriba cada any en unes dates diferents. De vegades, ha arribat abans de Nadal, o de vegades fins i tot durant el mes de febrer”, informa la doctora. Al CAP de Castellar, des del mes de novembre s’activa un protocol específic d’actuació i de reforç del servei que comença amb la campanya de vacunació de la grip. “Enguany s’han vacunat 3.492 persones, un 16,5% més que en la campanya anterior”, explica Giménez. La doctora recorda que la millor manera de fer front a la grip és a través de la vacunació, sobretot per part dels col·lectius de risc. “S’han de vacunar les persones de més de 60 anys, i les que tenen una malaltia crònica o bé una malaltia que els ha fet disminuir les defenses. També és important que es vacunin les embarassades i els professionals dels serveis públics”, afegeix Giménez. Durant les dues pròximes setmanes encara seguirà activa la campanya de vacunació del CAP de Castellar.


Ara bé, sovint sorgeix el dubte.  Com podem diferenciar una grip d’un refredat? S’assemblen molt però hi ha símptomes que ens ajuden a identificar-les. Des del Canal Salut de la Generalitat informen que la grip és una malaltia vírica que s’encomana fàcilment d’una persona a una altra. La grip apareix com a epidèmia a l’hivern, coincidint amb els mesos de més fred. Fonamentalment, els símptomes que predominen són febre elevada, que comença de cop  i es pot enfilar fins els 39 o els 40 °C, en els casos més aguts, i malestar general. A més, pot provocar diarrees, nàusees i vòmits, sobretot en infants. “També és habitual el nas tapat, tos seca, mal a la gola i als ulls, o dolors als ossos”, explica Giménez. Habitualment,  les persones es recuperen en una o dues setmanes sense necessitat de rebre tractament amb fàrmacs específics. Val a dir que l’ús d’analgèsics, antiinflamatoris, descongestionants i antitussígens, si s’escau, ens pot ajudar a suportar amb menys pes la feixuga càrrega de la grip.

 

En referència al refredat, des del Canal Salut apunten que és una malaltia lleu provocada per un virus. Els símptomes que causa són diversos, i tenen semblances amb la grip.  Des de congestió nasal fins a mal de coll i ulls plorosos, passant pel mal de cap. Sovint comença pel nas i per la gola, i després pot baixar als bronquis, però sense presència de febre alta.


Cal destacar però, que des de fa uns mesos les farmàcies ja no dispensen Ibuprofèn de més de 600mg sense recepta, però sí Paracetamol, dos medicaments que poden ajudar-nos a frenar la febre. “Amb la grip cal hidratar-se i es pot prendre Paracetamol per alleugerir el malestar. Els antibiòtics no serveixen per res, ni en el cas de la grip ni en el cas del refredat. La grip s’ha de passar”, puntualitza la doctora. És important tenir en compte que, si la febre dura més de quatre dies, i apareixen símptomes com “ofec, o la mucositat que s’expulsa és consistent  i verda”, convé demanar consell mèdic o bé trucar al telèfon de CatSalut respon, assenyala Giménez.

 

72 LLITS MÉS AL TAULÍ PER A AQUESTA PRIMAVERA

L’hospital Taulí de Sabadell, l’equipament sanitari de referència de Castellar del Vallès després del CAP, es prepara per rebre la grip sense haver acabat les obres d’ampliació i remodelació de la Unitat d’Urgències. Després d’alguns entrebancs amb la constructora, que va fer fallida, està previst que aquesta primavera s’incorporin a l’hospital 72 llits més, distribuïts en 18 habitacions, per a malalts de curta estada. La remodelació s’està duent a terme a l’espai frontal de la Gran Via, punt en què s’estan construint les dues noves plantes del servei d’urgències. A hores d’ara, fins que no finalitzi l’actuació, la corporació sanitària ha optimitzat diversos espais i serveis per acollir pacients en àrees com l’Albada. Cal tenir en compte que habitualment l’ocupació de l’hospital s’enfila fins al 95%.  Per tant, amb pics d’afluència com en el cas de l’epidèmia de la grip, l’equipament es col·lapsa i no pot absorbir tot el flux de pacients. L’ambiciós projecte de remodelació de la Unitat d’Urgències té un cost de 4,5 MEUR, que assumirà en bona part l’Ajuntament de Sabadell (4 MEUR), tal com va pactar el govern local al mandat anterior amb el Servei Català de la Salut.

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris