06   ple_1440x961
Una imatge del ple d'aquest novembre que ha tornat a fer-se de forma telemàtica || YouTube
25/11/2020 Actualitat
El ple aprova una injecció extra de 400.000 € per a l’Obra Social Benèfica

Els grups municipals coincideixen que cal buscar una solució que doni viabilitat a l’OSB. Entra d'altres prpostes, l'equip de govern va tombar una moció d’ERC que demanava canviar 
el model de gestió i de recollida de  residus

En un ple carregadíssim de propostes i molt debat -es van superar les quatre hores de durada-, va destacar la decisió d’injectar 400.000 euros extra a l’Obra Social Benèfica (OSB) per “garantir la seva supervivència”, en paraules del regidor de Serveis Socials, Joan Creus. El ple també va aprovar destinar més de 300.000 euros als concessionaris municipals que van haver de tancar activitats per l’estat d’alarma o han deixat de tenir ingressos per la pandèmia -entre ells, les escoles bressol, els responsables del pàrquing i la zona blava o les instal·lacions esportives i piscines-. 


La Fundació de l’OSB és una institució amb 92 anys d’història, “clau en la vertebració del municipi, que en els darrers 40 anys ha tingut cura de la gent gran i és considerada un referent a Castellar”, va recordar la regidora de Serveis Econòmics, Yolanda Rivera. El centre ha anat tenint diversos models de finançament i des del 2016 compta amb un conveni anual a través del qual l’Ajuntament aporta el 10% del pressupost de l’ens, que ara tindrà una injecció extra de diners perquè, en les condicions actuals, la seva viabilitat futura està en perill:   segons Rivera, “el concert amb la Generalitat no s’ha modificat en 10 anys i les despeses i l’IPC sí van augmentant i les donacions ja són inexistents quan eren importants fins no fa gaire anys”. A la complexa situació financera s’ha sumat l’impacte de la pandèmia que ha incrementat despeses fixes però també salarials. “És per tot això, en un afany de mantenir-la viva i operativa, que es planteja un ajut econòmic extraordinari”, va dir la regidora.


Dolors Ruiz, regidora d’ERC, principal grup de l’oposició, va celebrar que s’estigui preparant un pla de viabilitat per a l’OSB, un ens que ha anat passant diverses vicissituds i que ara, com a residència de gent gran concertada, “necessita una estratègia de futur”. Ruiz va demanar “una estratègia de poble, amb presència de la Generalitat i dels sindicats en representació de les treballadores per trobar solució a aquest problema”. Per ERC, “tenint en compte que els ciutadans que arriben ho fan cada vegada amb més dependències, s’ha de fer un reajust per poder sortir d’aquesta situació”. El portaveu de Junts per Castellar, Pau Castellví, es va mostrar d’acord en la necessitat “d’anar a l’arrel i prendre mesures estructurals més enllà de tapar els forats”.  En  aquest sentit, Junts va optar per l’abstenció perquè, segons va dir Castellví, no disposaven de la informació per poder decidir. “Volem donar-hi suport però volem la transparència que ens permeti poder decidir quan hi hagi aquest estudi de viabilitat”. 


El regidor de Serveis Socials va mostrar-se “decebut” per l’abstenció de Junts i va dir que la fundació “ret comptes a la Generalitat, amb tota la transparència del món”.  Creus també va coincidir que “alguna qüestió estructural falla i no precisament per la part de l’Ajuntament, oberts a parlar amb el conseller que toqui però  en els darrers anys no s’ha aconseguit variar la situació”. L’alcalde, Ignasi Giménez, va voler insistir en què el problema de l’OSB “supera l’àmbit estrictament municipal. És un problema de país, del model de residències que tenim”, va detallar i va concretar que es necessita “duplicar els recursos que s’estan destinant a les residències”. 


Mocions
La part deliberativa del ple va tenir dos blocs, una part amb 3 mocions proposades per l’equip de govern i 5 més proposades per ERC, una d’elles sobrevinguda. 


En el primer bloc, el debat més transcendent  es va fer en la moció que reclama un paper actiu dels municipis en l’assignació i gestió dels fons europeus Next Generation EU dins del context de pandèmia (Espanya podria rebre fins a 72.000 milions) i que poden obrir un nou panorama en camps tant diversos com la sostenibilitat, la digitalització o la mobilitat.  Sobre la moció, que es va aprovar per unanimitat, el regidor d’ERC Oriol Martori va coincidir que “és necessari que els projectes es facin des del territori i la proximitat gestionant els recursos que li corresponen”. Martori va demanar ambició a l’hora de posar projectes singulars a sobre de la taula en matèria de transició ecològica i d’equilibri social i territorial. El regidor republicà va posar l’accent en el riu Ripoll i la millora de la mobilitat, dos dels reptes que la vila té plantejats històricament i que poden trobar nous camins de finançament via Europa.


Pau Castellví (Junts) va considerar que la moció estava ben orientada en reclamar protagonisme per al territori i va fer un prec: “Igual que es  proposa posar els municipis en el centre de l’equació, que les entitats locals també siguin tingudes en compte i que no sigui un projecte només limitat a l’administració”. Per part de Ciutadans, Matías de la Guardia va mostrar escepticisme sobre com la Generalitat podrà fer participar els municipis a l’hora de repartir “uns recursos contundents”. En aquest sentit, l’alcalde va dir que no hi havia cap ombra de dubte sobre la Generalitat,  “entenc que el conjunt d’administracions hem de ser capaços de treballar plegats i també entre el sector privat i el sector públic teixint aliances com ha dit Castellví amb el sector privat”.


També va gaudir d’unanimitat  la moció per exigir el compliment de finançament cap als ens locals per part del Govern de la Generalitat després de negociar esmenes amb ERC. El text bàsicament demana la liquidació dels deutes i l’aprovació d’un pla de xoc per als Ajuntaments i crear un nou fons de rescat extraordinari.  Tot i que es va poder aprovar per la majoria absoluta de l’equip de govern, la darrera moció de Som de Castellar-PSC va rebre crítiques per part d’ERC i Junts. La moció era de suport al món local del teixit esportiu demanant a la Generalitat que sigui considerada una activitat essencial. Segons va argumentar el regidor d’Esports, Nakor Bueno, amb dades a la mà que acrediten un índex de contagi molt baix als clubs locals, “en aquestes darreres tres setmanes sense esport, crec que els infants han fet altres coses amb més riscos de contagi que l’activitat esportiva”.


El repte de la recollida de residus
Les mocions d’ERC van tenir sort diversa en quant a les votacions però, en algun cas, van produir un debat intens com el cas de la proposta que demanava un canvi de model en la recollida selectiva que comença a mostrar símptomes d’esgotament. Josep Maria Calaf (ERC) va opinar que és “impossible millorar els índex de la recollida selectiva” i que per arribar algun dia a assolir números rellevants de recollida selectiva calen noves mesures com la modalitat del porta a porta, que, segons Calaf, acaba incentivant la reducció:  “Reciclar és la millor alternativa però equival a generar nous residus (contenidors, camions, cubells...) i, per tant, la millor opció és reduir”. Finalment, segons la moció, aquestes polítiques s’han d’enfocar perquè qui més contamini, pagui més.

 

Per part de l’equip de govern, el posicionament del regidor de Medi Ambient, Pepe González, va començar subratllant que “Catalunya no té un model de tractament de residus com a país: al capdavall, el que tenim com a país són abocadors i la indefinició ens porta a la paràlisi”. Seguint aquest fil va recordar que la baula més feble de la cadena -els Ajuntaments- “és on recau el pes més gran”. Tot i això, González va explicar que s’ha aconseguit arribar al 45% en reciclatge i que a través de noves campanyes es podria seguir augmentant aquest percentatge, però va advertir ERC que, “a Castellar, és inaplicable un model únic, caldria anar a un model mixt” que incorporés el porta a porta en alguns nuclis de la vila. Finalment, el regidor va apuntar que es pot disparar “un 30% el cost amb la recollida porta a porta i sense garanties de retorn” i, per tant, la taxa també es podria disparar. En el torn de rèplica, Calaf va insistir que amb l’actual sistema “no ens portarà al 60% de reciclatge dels residus i cada vegada serà més difícil de reconduir la situació”.


Les mocions d’ERC que demanaven major rellevància al portal web de l’Ajuntament de les polítiques feministes i avançar en la igualtat de gènere incorporant més dones a la policia municipal tampoc van tenir el vot de l’equip de govern. En el primer cas, la regidora de Feminisme, Àngela Bailén, va dir que les accions que demanava ERC en la moció “o s’estan ja fent o gairebé estan fetes” i va demanar que la moció fos retirada. Dolors Ruiz (ERC) va justificar que la moció volia posar de manifest que Castellar s’ha proclamat municipi feminista “i a dia d’avui no tenim notícia com s’està implementant això a nivell local”. Prèviament, també havia estat tombada una altra moció d’ERC que demanava més seguretat per als treballadors als espais municipals per prevenir contagis de Covid.


Més dones a la policia local
Pel que fa a la proposta per incrementar el nombre d’agents dones a la policia local, la regidora de Recursos Humans, Anna Màrmol, va dir que les darreres 6 incorporacions amb comptat amb 3 dones però es fa difícil una política sistemàtica perquè les baixes de la plantilla de la policia impliquen un degoteig en base a les jubilacions i que ens els pròxims anys es preveuen quatre o cinc “ja que tenim una plantilla envellida”. 


Finalment sí es va aprovar per unanimitat una moció sobrevinguda d’ERC que insta el Marroc a què compleixi els acords internacionals i retiri de forma immediata els seus efectius militars del Guerguerat i deixi d’utilitzar el Guerguerat o un altre pas del sud-oest del territori sahrauí per comunicar-se amb Mauritània. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris