covid_1440x961
Evolució de la pandèmia a Castellar des dels seus inicis fins el 15 de maig || Font: Jordi Mas / Idescat
20/05/2020 Actualitat
Passes cap a la normalitat sanitària

Mentre els casos positius de Covid-19 s’han estancat fa dies, el CAP intenta recuperar activitat més enllà de la pandèmia. Ara bé, s'ha potenciat l'atenció telefònica i telemàtica 

La realitat de la pandèmia està marcant un abans i un després en la vida diària i en com es fan les coses tant en l’esfera pública com en la privada. El sector sanitari està sent l’epicentre  d’una situació d’emergència que està costant moltes vides i està portant al límit professionals i equipaments. Des de fa ja uns dies, però, l’atenció primària i també els hospitals estan fent també la seva desescalada i intenten recuperar certa normalitat per reprendre la seva activitat prèvia al coronavirus.


El CAP de Castellar –àrea bàsica de salut que també incorpora els veïns de Sant Llorenç- està començant, “de manera progressiva, a recuperar la seva activitat”, segons informen des  d’Atenció Primària de la regió Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut (ICS). En aquest punt, reiteren des del departament, la col·laboració ciutadana continua sent una factor molt important, especialment, pel que fa a la manera d’adreçar-se als centres. I és que, ara per ara, la millor garantia per permetre aquestes passes cap a l’activitat més o menys ordinària és que el contacte entre usuaris i el CAP s’estableixi a través del web o del telèfon. Aquestes dues vies seran els canals principals per comunicar-se amb el CAP de cara a establir programació de visites o fer consultes.

 
“Amb l’objectiu de garantir la millor assistència als usuaris, des dels CAP es demana que totes aquelles persones que requereixin algun tipus d’atenció prioritzin la comunicació a través del web de programació de visites de l’Institut català de la Salut”, expliquen des del l’ICS. En aquest portal web s’ha habilitat un espai per descriure breument quina és la necessitat de l’usuari (ja sigui atenció mèdica, renovació de medicació, dubtes sobre la incapacitat laboral o qualsevol altre tràmit). El personal d’atenció primària gestionarà la petició i hi donarà resposta. L’ús d’aquest web permetrà evitar desplaçaments innecessaris als centres, així com agilitzar les respostes per als usuaris. En cas de no poder dur a terme la petició a través del web, es pot trucar al telèfon 93 728 44 44 des d’on s’atendrà la petició i es donarà una resposta adequada a cada cas, ja sigui indicar si cal que l’usuari es dirigeixi presencialment al centre o si es pot resoldre la seva consulta sense haver de desplaçar-se al CAP. Els usuaris també tenen l’opció de contactar amb els seus professionals de referència a través de La Meva Salut i l’eConsulta. 


D’aquesta manera, una part de les peticions podran ser ateses de manera no presencial. Tot i això, els centres continuen habilitats per donar atenció urgent, per a situacions que no poden esperar i han de ser ateses presencialment i al moment, com podrien ser pèrdua de consciència, dolor agut intens, hemorràgies o ofec sever, entre altres. És important que els usuaris que requereixen aquest tipus d’atenció i que es puguin desplaçar, vagin als centres, per ser atesos el més aviat possible. Com sempre, en cas que no es puguin desplaçar, cal trucar al 061.

 

Estancament de casos

Com mostra la gràfica que acompanya aquesta informació  sobre l’evolució dels contagis a Castellar del Vallès fa dies que s’ha produït un clar estancament de casos positius per Covid-19, fet que mostra que s’ha pogut frenar la pandèmia. El moment en què es van viure més confirmació de contagis va ser entre la darrera setmana de març i la primera quinzena d’abril. En aquests moments, la xifra total de casos acumulada és de 240 positius i 657 sospitosos, xifres que donen una taxa bruta de 106 casos per cada 10.000 habitants. 


També cal tenir en compte que els ‘pics’  que mostra la gràfica acostumen a ser per causes exògenes a l’expansió de la malaltia. Per exemple, és probable que cap al 15 d’abril hi hagués una arribada de testos als hospitals, pels quals van tenir capacitat per detectar més positius durant aquells dies, la immensa majoria dels quals corresponien a pacients i ingressats en les cinc residències de la vila.
Sense que hores d’ara es coneguin xifres exactes de malalts ingressats o total de defuncions a la vila, sí es coneix que a les residències s’han produït 14 defuncions atribuïbles al coronavirus d’un total d’uns 250 residents. 

 

Respir al Taulí

Pel que fa a l'hospital de referència de Castellar, el Parc Taulí de Sabadell,  també s'està produint una gran desescalada en quant a la incidència de la pandèmia: ara hi ha 72 pacients ingressats amb la malaltia, 11 dels quan estan a UCI. En el pitjor moment de la crisi sanitària, es van arribar als 631 ingressat, 70 dels quals a UCI. De fet, les xifres d'aquesta setmana s'acosten a les de l'inici de la pandèmia la primera setmana de març.

Comparteix
M'agrada
Comentaris