08  Pasqual Arnella_617x412
Treballadors de Pasqual Arnella dissenyant els primers prototips de maniquins de pasta de paper reciclat. || CEDIDA
21/03/2019 Actualitat
Maniquins de paper reciclat fets a Castellar

Pasqual Arnella ha desenvolupat aquests expositors gens contaminants respecte als tradicionals de plàstic o fibra

Jordi Rius

L’empresa castellarenca Pasqual Arnella ha desenvolupat el primer maniquí de pasta de paper reciclat, un avantatge respecte als expositors amb materials tradicionals –com el plàstic o la fibra de vidre– que són altament contaminants. La creació dels primers prototips de maniquins s’ha fet gràcies a un soci estratègic, el danès afincat a Alemanya John Penther. Des de 1995 van fabricar bustos i torsos “però arran d’obrir-nos a Europa vam començar a desenvolupar més parts del cos. Vam començar amb un braç, després les cames i finalment el maniquí”, assegura Martí Pascual, un dels responsables de l’empresa.


La dificultat bàsica a l’hora de fabricar aquest tipus de maniquí rau “en la mida i en la forma. El paper, com es deforma, fa que sigui molt difícil partir d’una base estàndard. Ens hem d’anar adaptant al fet de com s’asseca el producte. També és molt difícil l’ensambladura”, indica Pascual. Respecte als maniquins tradicionals, aquests expositors fets de pasta de paper reciclat “són més lleugers i sobretot ecològics”.


Les marques de moda relacionada amb l’esport són els seus potencials clients “perquè normalment són més sensibles amb el medi ambient”, assenyala Pascual. Firmes com Original Buff o The North Face en són bona mostra, utilitzen parts de maniquins com el bust o el tors. De fet, l’empresa  va presentar el prototip el febrer passat a ISPO Munich 2019, una fira pionera del sector dels esports.


L’empresa Pasqual Arnella, després de presentar el prototip, està fent proves per poder fabricar en sèrie els maniquins d’home i dona a l’estiu. El concepte ecològic del producte va més enllà perquè “una vegada esgotada la vida útil del producte té un reciclatge relativament fàcil, a diferència d’un maniquí de fibra de vidre” i “a més el procés de producció també és ecològic perquè la maquinària que utilitzem  té poques emissions de CO2”.


Per a cada maniquí es necessiten entre dos o tres quilos de paper reciclat, bàsicament paper de diari. A les instal·lacions de l’empresa, al carrer Capcir, es tritura el paper amb aigua i es treballa amb uns motllos.


Pasqual Arnella, fundada el 1892, va començar fabricant nines i cavalls de cartró de joguina. El 1970, la massiva irrupció al mercat del plàstic i les joguines electromecàniques va provocar que la família Pascual investigués noves fórmules i mètodes de producció. El resultat va ser el desenvolupament d’un sistema únic que permetia produir figures de pasta de paper (paper maixé) de qualitat a preus competitius. Pasqual Arnella està especialitzada en treballs a mida i amb una àmplia gamma de productes que van des de l’artesania fins als bustos, els displays i la decoració comercial. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris