Grafica atur interanual
08/01/2019 Actualitat
La taxa d’atur més baixa de la dècada

Castellar tanca l’any 2018 amb la xifra més baixa de persones sense feina dels darrers 10 anys

Cristina Domene

El mes de desembre ha acabat per confirmar les bones dades que s’havien registrat durant el darrer trimestre del 2018 en quant a la retallada de nombre de persones sense feina i s’ha aconseguit baixar per sota del miler de persones registrades a les llistes de  l’atur. En concert, Castellar acomiada el 2018 amb 982 persones a l’atur, la segona millor dada del 2018 –només superada per juny, quan la xifra de desocupats va ser de 964-. A més, s’ha reduït l’atur a la meitat en quatre anys.


De fet, la vila s’ha mantingut al llarg del 2018 molt lleugerament per sobre del miler de persones a l’atur des del maig i s’ha aconseguit confirmar la baixada de la taxa d’atur que va arrencar amb el 10,26% (1.123) i acaba amb una taxa del 8,6% (982). “Veient la comparativa amb les dades precrisi podríem dir que tot aquest període, d’una dècada de durada, queda enrere”, opina el primer tinent d’Alcalde, Joan Creus. Això es tradueix en una variació anual de desocupats de 141 persones que s’han pogut restar de les llistes de l’atur, el que suposa una baixada del 8% d’un any a l’altre. “Consolidar la tendència per sota dels 1.000 és una barrera psicològica important. El 2012 havíem arribat als gairebé 2.200 aturats i en els darrers sis anys s’ha reduït més de la meitat el nombre d’aturats. Estem satisfets de la tendència, una altra cosa és la tipologia dels contractes, les condicions laborals que s’ofereixen i els drets laborals que s’han quedat pel camí”.


Aquesta taxa situa Castellar del Vallès com el quart municipi amb menys atur de la comarca, només per darrera de Matadepera (4,8%), Sant Cugat (6,2%) i Sant Quirze (6,7%). Al Vallès Occidental, l’any es tanca amb 49.530 desocupats i una taxa del 11,2% (una retallada anual del 6,6% en la taxa d’atur). A Catalunya, la taxa d’aturats s’ha mantingut per sota de la comarcal -10,8%- amb una total de 392.907 de persones sense feina, dada que significa que s’ha millorat en 25.111 persones que han sortit de les llistes de l’atur. “El Vallès Occidental és una comarca que acostuma a ser termòmetre de la situació, sobretot del sector industrial a Catalunya. A la època més cruenta de la crisi, el Vallès Occidental presentava una de les xifres més preocupants. En la època que ens trobem ara de cert creixement econòmic també s’està notant que les dades estan sent millor”.


Creus recorda que el Consell de Ministres del 21 de desembre va aprovar la pujada del salari mínim interprofessional: “Tot i així encara hi ha gent que no està sortint del llindar de la pobresa i aquesta és la dada més preocupant. Famílies que amb un o dos integrants treballant arriben amb dificultats a final de mes. Aquesta és la situació que s’ha de resoldre a més curt termini”.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris