GruL’Araceli, l’Anabel i la Jana, membres del Consell, (esq.) i els dinamitzadors, Laia Llonch i Bernat Marco - R.G.
L’Araceli, l’Anabel i la Jana, membres del Consell, (esq.) i els dinamitzadors, Laia Llonch i Bernat Marco - R.G.
12/06/2019 Actualitat
La política local preocupa els joves

El Consell d’Adolescents fa les primeres passes per arrencar al setembre i el Consell d’Infants fa balanç del curs

R.Gómez

Des d’aquest curs Castellar del Vallès compta amb un òrgan de participació de nova fornada: el Consell d’Adolescents. És un espai de trobada format per 24 nois i noies d’entre 12 i 16 anys, que té per objectiu apoderar els adolescents en l’exercici actiu de la ciutadania. Tot plegat, per incorporar la seva visió en la construcció de la vila. Tanmateix, els joves tenen la impressió que ni els polítics ni les institucions públiques escolten la seva veu.


Així ho han posat de manifest Araceli Pendón, Anabel Puertas i Jana Valerio, en una entrevista al magazín Connectats aquest dimecres. Les tres adolescents formen part del grup impulsor del Consell d’Adolescents. “Els polítics no tenen en compte la nostra opinió però fem falta perquè formem part de la societat”, va asseverar l’Anabel. “És una edat difícil, no ets ni un adult ni un nen”, va afegir l’Araceli. “Nosaltres podem aportar una visió diferent. Encara que intentin posar-se a la nostra pell potser no poden. Ells també han estat joves però en una època diferent. Nosaltres pensem molt diferent i podríem aportar coses molt interessants, però no ens integren”, va constatar la Jana. Durant el curs, el Consell d’Adolescents ha mantingut trobades amb l’alcalde Ignasi Giménez i ens com Fòrum Jove o Taulacció, “per fer-nos una reputació i expandir-nos en l’àmbit dels joves”, va remarcar la Jana.


D’altra banda, per a Laia Llonch, una de les dinamitzadores del Consell d’Adolescents, el balanç d’aquests primers mesos de feina és molt positiu. Els esforços del  grup impulsor s’han centrat en l’elaboració del reglament que s’aprovarà el pròxim curs. “Volíem que ells i elles tinguessin una veu en el funcionament”, va detallar la dinamitzadora.

 

Ara bé, durant les primeres trobades, els adolescents van posar damunt la taula algunes de les qüestions que més els preocupen. Segons va exposar Bernat Marco, dinamitzador de l’ens, la millora del transport públic és una d’aquestes reivindicacions. Els adolescents també volen “viure més lliurement l’espai públic i per altra banda tenir un espai propi”, va apuntar Marco. En paraules de l’Araceli: “Som el futur, una part essencial de la societat. Tot això serà nostre i ens heu d’escoltar perquè si no, nosaltres no tindrem res”.

 

Connectats: Escoltem prou els nostres joves?

 

 

EL CONSELL D'INFANTS FA BALANÇ

El Consell d’Infants de Castellar, format per 24 alumnes de 5è i 6è de tots els centres d’educació primària de la vila, va fer balanç el 6 de juny, a la Sala de Plens de Ca l’Alberola, del curs 2018-2019. La sessió va comptar amb l’assistència de l’alcalde, Ignasi Giménez, i de la regidora d’Infància i Adolescència, Àngela Pappalardo.

 

En la primera part de la sessió,els infants van fer lectura d’una presentació audiovisual que relacionava el recull d’activitats que aquest òrgan de participació ha dut a terme en els darrers mesos. Entre d’altres activitats, el consell ha presentat diverses propostes als pressupostos participatius, també ha aportat la seva visió al Pla Local d’Infància i Adolescència, a l’organització de les jornades esportives, de la Festa Major o la Festa del Dia Mundial del Medi Ambient (FDMMA). A més, també ha elaborat propostes  de millora de la via pública com ara l’habilitació d’elements en places per a realitzar parkour.

 

L'alcalde i la regidora d'Infància amb alguns representants del Consell d'Infants, en la sessió de cloenda - A.P.

L'alcalde Ignasi Giménez  i la regidora d'Infància, Àngela Pappalardo, amb els representants del Consell d'Infants, en la sessió de cloenda - A.P.


A la segona part de la sessió, la conversa que els infants van mantenir amb l’alcalde va girar al voltant de qüestions vinvulades a la lluita contra el canvi climàtic, com per exemple el reciclatge i la reutilització de residus. Des de la seva creació el curs 2009-2010, han passat pel Consell d’Infants 148 nens i nenes del municipi.

Comparteix
M'agrada
Comentaris