Imatge d'arxiu d'unes vistes dels boscos dels voltants de Castellar_617x412
Imatge d'arxiu d'unes vistes dels boscos dels voltants de Castellar - Q.P.
11/04/2019 Actualitat
La pluja s’ha fet esperar

Malgrat les precipitacions de la setmana passada, els boscos de Castellar arrosseguen un episodi de sequera de tres mesos

Rocío Gómez

Les primeres jornades del mes d’abril ens han fet recuperar el paraigua a la bossa. La pluja s’ha fet esperar després de tres mesos de sequera, una situació que feia preveure un estiu amb un alt risc d’incendis. Si tenim en compte que 2018 va ser l’any més plujós dels darrers 30 anys a Castellar del Vallès, amb 1.103 litres de pluja acumulada segons les dades de l’Estació Meteorològica de Cal Botafoc, el primer trimestre de 2019 sense pluja ha encès totes les alarmes.


Cal tenir en compte que el 80% del terme municipal de Castellar del Vallès és terreny forestal, i s’integra dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i de l’Obac. “Enguany ha plogut poc però la vegetació està ufanosa i més o menys verda, i l’estrès hídric encara no ha tingut grans efectes sobre la vegetació”, explica Àngel Miño, director del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i de l’Obac. “Esperem que la primavera sigui canviant i plujosa, de manera que la vegetació pugui resistir qualsevol incendi o principi d’incendi”, afegeix Miño.  


En referència al risc d’incendis, el regidor de Medi Ambient, Aleix Canalís, constata que “la situació evolucionarà en funció de les pluges de les pròximes setmanes”. “Amb el clima mediterrani sempre estem alerta. Els incendis i les temporades de sequera són  recurrents, però les tempestes d’estiu també ho són”, apunta Miño.


Segons les estadístiques, el 90% dels incendis són provocats per l’ésser humà, i només un 10% són d’origen natural. “Els bombers i la gent de muntanya diuen que els incendis s’apaguen a l’hivern. En aquest sentit, la feina que s’hagi pogut fer per part dels propietaris forestals i dels bombers, ADF i Serna, és una feina important per tal de prevenir els incendis forestals”, apunta Canalís.


Tanmateix, la majoria de boscos són de gestió privada, i per tant els propietaris del terreny han d’assumir una certa responsabilitat i tenir-ne cura. “L’explotació de les propietats forestals, que en temps pretèrits eren font de riquesa, actualment són una despesa pura i dura per al propietari”, detalla el regidor. Tot plegat, perquè els propietaris han d’assumir les tasques de manteniment, com ara el desbrossat de les finques. “Són boscos joves que han crescut molt ràpid, de pi blanc, que és molt piròfit. En períodes de sequera són boscos que cremen fàcilment”, apunta Canalís. És per això que les tasques de prevenció  són tan importants.

 

A mitjans de juny s’activarà el Pla Especial de Prevenció d’Incendis de la campanya d’estiu, un pla que s’elabora de manera coordinada entre la Generalitat, la Diputació de Barcelona i els Ajuntaments, i amb la feina impagable dels efectius d’ADF, Bombers i Serna. El director del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt detalla que s’han produït les primeres sessions de treball i d’estratègia per concretar el pla. Com en la campanya de l’any passat, és previst que les iniciatives de sensibilització, pedagogia i vigilància, com és el cas dels punts de guaita i els informadors, tinguin un pes important.

 

Finalment, des de Protecció Civil s’ha emès la prohibició de fer foc a menys 500 metres del terreny forestal, si no es disposa d’una autorització del departament d’Agricultura, i fins al 15 d’octubre. Així, està prohibit fer qualsevol tipus de foc, barbacoa i foguera al bosc o al llindar del bosc.

Comparteix
M'agrada
Comentaris