L’arquitecte tècnic de l’Ajuntament mostra els plànols de l’ampliació del local de Càritas Castellar – Via Solidària / Carles Díaz
L’arquitecte tècnic de l’Ajuntament mostra els plànols de l’ampliació del local de Càritas Castellar – Via Solidària / Carles Díaz
11/07/2018 Actualitat
L'Ajuntament millora la seu de Càritas Castellar – Via Solidària a l’Espai Tolrà

L'entitat castellarenca ampliarà les dependències de gestió d’aliments i roba

Cristina Domene

L’Ajuntament de Castellar renovarà i ampliarà en els propers mesos el local que Càritas Castellar – Via Solidària disposa des de l’any 2004 a l’Espai Tolrà. L’actuació permetrà a l’entitat, que pertany a la Parròquia de Sant Esteve, donar un nou impuls al programa de suport a les necessitats bàsiques de les famílies en matèria d’alimentació i roba. 


L’espai tindrà accés directe des del carrer de Portugal. A la planta baixa (a nivell de carrer) s’ubicarà la botiga de menjar i el magatzem d’aliments, a més d’un aparador de la botiga de roba, la qual estarà situada a la planta soterrani. En aquest segon espai, a més de la botiga, també hi haurà una consigna pels voluntaris, una petita sala polivalent i un lavabo. “Volem dignificar aquest espai. Volem ampliar en metres quadrats i també es vol obrir una botiga de roba de segona mà. Es rehabilitarà la façana i guanyarem espai tant per al supermercat com per a aquesta  botiga”, va explicar Ignasi Giménez, alcalde de Castellar . D’una banda, l’objectiu de la intervenció és oferir a l’entitat un espai que permeti millorar la gestió del servei d’aliments, que es duu a terme de manera coordinada amb el Serveis Socials Municipals i s’adreça a les persones amb dificultats socioeconòmiques i que no poden cobrir adequadament les seves necessitats alimentàries. “En aquests moments hi ha al voltant de 140 famílies que requereixen els serveis de Càritas perquè estan en una situació de vulnerabilitat greu. Totes elles són derivades de serveis socials”


Cal recordar que Càritas Castellar – Via Solidària participa del projecte “Recooperem”, una iniciativa d’aprofitament alimentari del sobrant dels menjadors escolars. A Castellar, els àpats emmagatzemats són traslladats a les dependències de Càritas Castellar per voluntaris de l’entitat, des d’on es distribueixen posteriorment a famílies amb necessitats socioeconòmiques. Respecte a això, mossèn Txema Cot, rector de la Parròquia de Castellar, considera que el projecte “Recooperem” es vincula, a més, amb un valor educatiu per als més petits i les famílies. “Feia temps que s’havia de canviar el model, d’assitencialisme, donar una caixa amb menjar i roba i res més, a un model on es tenen en compte les persones, que tenen nom, cognom i una història. La inclusió va per aquí”


L’entitat també gestiona els aliments procedents de donacions d’entitats, empreses i particulars de la vila, així com del Banc d’Aliments, i participa en les campanyes puntuals de recollida d’aliments i de joguines solidàries per Nadal. 


D’altra banda, l’ampliació del local de l’Espai Tolrà permetrà obrir una nova etapa en el servei de recollida i reciclatge de roba usada de l’entitat. Aquest és un projecte d’economia social i solidària que funciona gràcies a un programa de Càritas Diocesana, a través de la reutilització, el reciclatge, la donació i la venda de roba de segona mà. Fruit d’aquest projecte, l’Ajuntament i Càritas signaran properament un conveni per a la instal·lació de contenidors de roba usada en diferents punts de la població. Salvador Obiols, director general de Càritas Diocesana de Terrassa va assegurar que la botiga és molt important perquè es tracta a la persona que ho necessita amb dignitat. “Ja no va al rober, sinó que va a una botiga, on pot anar tothom, pot escollir, emprovar-se la peça i pagar, sense que ningú sàpiga si estàs pagant amb diners o amb vals. A més, ens hem adonat que aquestes botigues agraden molt als joves. Són els nostres principals clients”.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris