jessica lomas_800x534
La infermera castellarenca Jéssica Lomas s’ha fet aquest matí les proves per confirmar si té coronavirus
20/03/2020 Actualitat
Jéssica Lomas: "El reconeixement ens empeny a seguir lluitant contra el virus"

Treballa com a infermera des de fa 7 anys. Un company de feina ha donat positiu en coronavirus i arran d’això ella s’ha hagut de fer la prova. Toca estar a casa,fet que la fa sentir impotent per no poder ajudar els seus pacients

Cristina Domene

· Dilluns et van fer la prova per detectar si tens coronavirus. Com es realitza?
Els companys del servei d’epidemiologia van venir a casa a fer-me la prova. És incòmoda, però senzilla. Et fan un frotis, un bastonet que s’introdueix a ambdues fosses nasals un altre bastonet que es fica a la laringe. Tot això es diposita en un tub, com una proveta, i s’envia al laboratori. Encara no tinc els resultats, però en tot cas el que hem de fer és quedar-nos a casa, tant és si ens dona positiu com si estem asimptomàtics, sempre que els símptomes no siguin greus, és clar. 

 

· Què passaria si dones positiu. Quines són les indicacions a seguir?
El meu aïllament hauria de ser més estricte. Intentar estar en una habitació més individualitzada per a mi, el bany rentar-lo amb lleixiu després de cada ús i no compartir els estris de cuina. Hem de tenir en compte que els protocols canvien contínuament. Avui dia, els principals consells per a persones en aïllament domiciliari serien estar-se a casa i no sortir, utilitzar una habitació separada, no tenir visites a casa, utilitzar el lliurament a domicili per rebre aliment i medicaments, utilitzar un lavabo separat o netejar-lo després de cada ús i posar-se la mascareta si tenim contacte amb altres persones i ventilar l’espai uns deu minuts, tres cops al dia.

 

· I medicaments?
Les recomanacions són prendre els antitèrmics o medicaments recomanats pels professionals sanitaris. En el meu cas, prendria paracetamol ja que és el medicament d’elecció tant pels símptomes del Covid-19 (malestar, febre…) com per altres infeccions de virus (com la grip). No oblidem que, a més de la medicació,  també és molt important beure aigua en abundància, menjar bé i descansar. 

 

· Ens recomanen no trucar al 061, encara que tinguem símptomes lleus, per no col·lapsar.
Exacte. Segurament el passarem tots, perquè és un virus amb una alta propagació i l’hem de passar a casa com qualsevol refredat o grip. El 061 és per a les urgències per coronavirus i sanitàries, com en el cas de persones que tenen una malaltia crònica, que pateixen d’algun problema pulmonar o si en tenim sensació d’ofec o una febre que no acaba de controlar-se amb els antitèrmics... Llavors sí, trucar i ens diran quines pautes seguir. Recordar que s’ha habilitat el número 012 per a consultes generals i que el 112 l’utilitzarem, només, per a emergències. 

 

· Fa dies que sortim als balcons per aplaudir la vostra tasca. Com et fa sentir?
És molt emocionant, perquè a més ha coincidit que estava confinada a casa i quan vaig sortir al balcó i ho vaig escoltar... em vaig emocionar. La nostra labor no la fem per aquest reconeixement, és vocacional. Jo em sento molt impotent de no estar ajudant. Penso en els meus pacients, que no els puc fer els controls diaris que els faig... I el reconeixement ens empeny a seguir lluitant contra el virus. Em sento molt agraïda.

 

· Per què vas fer-te infermera?
Tenia clar que volia estudiar quelcom relacionat amb la salut. Amb l’institut vam anar a les portes obertes de medicina, criminologia i infermeria, i quan vaig escoltar la ponència d’aquesta última em vaig decidir. La infermeria acompanya les persones en totes i cada una de les etapes de la vida, des del naixement fins la mort. El nostre objectiu és cuidar, empoderar i vetllar per les necessitats de les persones, i crec que no hi ha res més gratificant que just això. 

 

· Què faràs de seguida que s’acabi el confinament?
Aquest dies ens els salven les videoconferències amb els amics i família. 
Si no hagués estat per això tot hagués estat pitjor. El primer que faré serà quedar amb tots aquells que he hagut de mirar per una pantalla i compartir una birra, i riure’ns. Trobo a faltar el contacte físic. Soc una persona a qui li costa donar abraçades. Crec que s’han de donar quan realment ho sents, no s’han de banalitzar. Just ara és el que més m’agradaria fer. 

 

· Quin missatge vols traslladar?
De calma i serenitat. No pot ser que la gent vagi en massa als supermercats o que surti a fer esport... perquè no són les indicacions que ens han donat. Depèn de nosaltres que millori la situació i, calma, perquè tot passarà. 

 

11 respostes

Un tret principal del teu caràcter?
Escolta activa


Un defecte que no pots dominar?
Rumiar-ho tot massa


Una persona que admires?
Florence Nightingale 


Un àmbit de la infermeria?
La comunitària


Un objectiu per complir
Ser cada dia millor infermera


Quin plat t’agrada més?
La fideuada


Un estil musical?
El flamenc


Una pel·lícula?
‘Grease’, de Randal Kleiser


Un llibre?
‘Volevo solo andare a letto presto’,  de Chiara Moscardelli


Un viatge pendent?
Bali


Un desig?
Sanitat pública digna i de qualitat

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris