08 barallaaigua 02_1440x961
Durant la Festa Major les temperatures van ser elevades i convidaven a participar en la Baralla d’Aigua. || AJUNTAMENT
15/09/2022 Actualitat
Un estiu de nits tropicals

S’acaba un estiu sec, el segon més càlid en 30 anys, que ha encadenat diverses onades de calor des del mes de maig

Rocío Gómez

En l’equador del mes de setembre ha arribat –per fi– la pluja i han baixat lleugerament les temperatures. Tot just després d’una Festa Major amb ambient calorós, l’estiu s’acomiada deixant enrere diverses onades de calor, incendis ferotges arreu del territori i un episodi de sequera continuada que ha buidat els embassaments catalans. A hores d’ara són al 38% de la seva capacitat, una de les xifres més baixes de la dècada.


Segons les dades de l’estació meteorològica de Cal Botafoc, aquest ha estat el segon estiu més càlid dels últims trenta anys, és a dir, des que  es tenen registres. El 2003, però, encara ostenta el rècord com el més càlid. “Els mesos de juny, juliol i agost les temperatures s’han mantingut per sobre del que és habitual”, explica Jordi Moré, meteoròleg de L’Actual. “Al mes de maig, durant la primavera, les temperatures també van ser més elevades. Podríem dir que l’estiu va començar a finals de maig i que s’ha mantingut de manera sostinguda, sense donar treva, amb onades de calor que no han estat rècord per la temperatura però sí per la persistència”, afegeix. “Això fa que tinguem una percepció d’un estiu molt llarg”, reconeix Moré. De fet, el maig passat es va batre el rècord històric de temperatura absoluta del mes. Va ser el 22 de maig amb un valor de 36 0C.


Aquesta sensació de calor sufocant ha estat especialment feixuga a última hora del dia, per la qual cosa, ha estat difícil descansar. Concretament, aquest estiu  s’han encadenat 31 jornades amb nits tropicals. “Una nit tropical és quan la mínima no baixa dels 20 graus. L’estiu del  2003 es van registrar 42 nits tropicals. Habitualment, es registren unes deu nits tropicals a l’any. Tant el 2003 com el 2022 s’han registrat dades molt per sobre de la mitjana de nits tropicals”, detalla Moré. Una altra dada que crida l’atenció és que el 17 de juny es va registrar a Cal Botafoc la temperatura mínima més elevada dels últims trenta anys, és a dir, la nit més càlida de la història, amb 24,5 0C. Quant a les temperatures màximes, el juny i el juliol passat es van registrar 37,5 0C mentre que al mes d’agost els termòmetres es van enfilar fins els 39 0C el dia 12 d’agost. La temperatura màxima que s’ha registrat mai a Castellar és de 41 0C. En les últimes tres dècades la vila només ha sobrepassat els 40 graus tres vegades: el 4 de juliol del 1994, el 7 de juliol del 2015 i el 28 de juny del 2019.


En referència a les precipitacions, Moré recorda que Castellar, com la resta de Catalunya, arrossega un episodi de sequera que va començar el 2021 “un dels anys més secs que hem viscut”. Actualment,  la pluja acumulada durant tot l’any  a la vila “és la meitat del que tocaria”, diu. La mitjana anual a  Castellar és de prop de 650 l/m2. A tall d’exemple, el mes de juny i juliol van ser molt secs amb 11 l/m i 27 l/m2 de pluja acumulada, segons consta en els registres. Per contra, agost va tenir un comportament diferent amb molta pluja a partir de la segona quinzena “amb tempestes que han descarregat amb força a Castellar, una de les zones on ha plogut més de la comarca”. Destaca la tempesta del 17 d’agost, en què van ploure 65,5 l/m2. Concretament, la pluja acumulada a l’agost  ha estat de 117 l/m  “mentre que la mitjana d’aquest mes és d’una cinquantena de litres”. “Agost ha estat el mes més plujós del 2022. Caldrà esperar a la tardor, l’estació més plujosa”, afegeix. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris