Nens i nenes de l'escola bressol El Coral en una imatge d'arxiu
Nens i nenes de l'escola bressol El Coral en una imatge d'arxiu
08/02/2019 Actualitat
El Suprem obliga la Generalitat a assumir el deute amb les guarderies municipals

L’Ajuntament de Castellar reclama més de 180.000 euros en concepte de subvencions a les guarderies municipals El Coral i Colobrers pels cursos de 2012 a 2015. La denúncia es va fer juntament amb una trentena més de municipis

El Tribunal Suprem ha rebutjat el recurs de la Generalitat contra una sentència prèvia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga el Govern català a afrontar el finançament de les escoles bressol d'una trentena de municipis, un d’ells Castellar del Vallès. Amb aquesta decisió, el tribunal va reconèixer als consistoris el dret a rebre 1.300 euros per alumne pels cursos 2012-2013, 2013-2014 i 2014-2015 i que pot suposar per a l’Ajuntament de Castellar la recuperació de més de 180.000 euros. En total, s'estima que l'import que haurà de pagar la Generalitat als municipis podria arribar als 14 milions d'euros per avançar els diners pel finançament de les escoles bressol municipals.

 

Les denúncies de diversos Ajuntaments, majoritàriament governats pel PSC, contra el Departament d'Ensenyament arrenca el 2012 quan l’administració catalana havia deixat de finançar les escoles bressol municipals tot i tenir-ne les competències. El TSJC va donar la raó als ajuntaments, entre ells el de Castellar, en un contenciós amb la Generalitat pel finançament de les escoles bressol municipals, sentència que el govern català va elevar al Suprem, màxima instància judicial a Espanya i que ara obliga el departament d’Educació a fer front als pagaments reclamats.

 

ANTECEDENTS
Entre 2012 i 2015, el Departament d'Ensenyament no va finançar el funcionament de les escoles bressol de titularitat municipal, però en el cas de la província de Barcelona la Diputació va implantar un programa de finançament en substitució de la Generalitat. La quantia de la subvenció atorgada per la Diputació de Barcelona en aquests tres cursos va ser de 875,00 euros per alumne. Segons els càlculs que ja va fer l’Ajuntament després de la sentència del TSJC, el municipi té dret a percebre la diferència respecte dels 1.300 euros per alumne (és a dir, 425,00 euros per alumne). A la vista del nombre total d'alumnes certificat en aquests tres cursos escolars a efectes de la subvenció atorgada per la Diputació, la quantitat que ha de percebre l'Ajuntament de Castellar del Vallès és de 184.450 euros.

 

Entre els Ajuntaments que van presentar la denúncia ha L'Hospitalet de Llobregat, Lleida, Tarragona, Santa Coloma, Cornellà, Esplugues o Barberà del Vallès

Comparteix
M'agrada
Comentaris