L'alcaldable Pau Castellví ha acompanyat Bea Talegón i Rosario Palomino a l'acte de Junts per Castellar, al Mirador
L’alcaldable de Junts per Castellar, Pau Castellví, ha tret d’una motxilla un manual de kungfu i un pot de Fairy, després de fer esclafir de riure l’Auditori amb un “Bon dia, muralles humanes!”. Així ha estat la irònica arrencada de l’acte organitzat aquest dissabte al matí, amb una picadeta d’ull al centenar de persones presents que, probablement, es posen negres amb algunes intervencions del judici de l’1 d’octubre en què s’acusa els votants del referèndum de ser violents. El sabó, per a Castellví, tal com ha etzibat, és per a les idees neofeixistes.
Bea Talegón a l'esquerra i, al seu costat, Rosario Palomino - Q.Pascual
Rosario Palomino, nascuda al Perú, és psicòloga i membre de la Crida Nacional - Q.Pascual
La jurista i periodista Bea Talegón, convidada estrella, seguia a través de la càmera del mòbil la introducció de l’acte, compartint les paraules de Pau Castellví en directe amb milers de seguidors via Twitter, on s’ha erigit en una gurú de part de l’independentisme. En aquests moments, l’alcaldable de Castellar feia referència al 8 de març, explicant la història de tres castellarenques que fa 400 anys van ser acusades de bruixeria després de molts mesos d’inclemències temporals, pedregades i pluges que generaven males collites. Entre aquestes dones, Violant Carnera, torturada i assassinada el 1619, ara convertida en una figura icònica de la lluita feminista a Castellar. En aquest sentit, Castellví ha denunciat que el masclisme i les desigualtats que genera segueixen molt latents, posant per exemple qüestions com la bretxa salarial, la infrarepresentació de les dones als mitjans o la violència de gènere. “Visca les dones i visca la república catalana!”, ha clamat, abans de cedir la paraula.
Escollida com a membre del govern de la Crida Nacional, Rosario Palomino, psicòloga nascuda al Perú, ha explicat com es va enamorar de Catalunya i, ara, sent “formar part d’un moment històric, no només pel país, sinó també pel món”. Palomino ha relatat que ve “d’un país colonitzat per la monarquia espanyola” i, per assolir la República catalana, ha apel·lat a la unitat: “o anem junts o ens penjaran per separat”.
Bea Talegón ha centrat la seva intervenció en "les clavegueres de l'Estat" - Q.Pascual
Un centenar de persones ha assistit a l'acte de Junts per Castellar - Q.Pascual
Encarrilant la reflexió post 8 de març de Castellví, Talegón ha assegurat que la repressió, que en el cas de Violant Carnera va ser per part de la Santa Inquisició, segueix viva i, ara, persegueix diferents idees polítiques, encara després de 40 anys de la transició. I durant la intervenció, el tema que ha centrat el discurs han estat “les clavegueres de l’Estat”, carregant contra les tortures al País Basc; la suposada bona predisposició del tinent-coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos davant del cop d’Estat del 23 F; o el cap de la Policia Nacional a Catalunya, Sebastián Trapote, que va declarar al judici de l’1 d’octubre que mai havia estat processat. El 1974, Trapote, però, va matar a un obrer emmanillat, en ser disparat per l’esquena quan estava sent detingut. “Estem governats per hereus de l’Estat franquista”, ha lamentat.
“Soc socialista i, per tant, no puc ser del PSOE”, ha respost al públic quan ha estat preguntada, per part del públic, per la seva militància al partit, que va ser de 10 anys. “Jo soc partidària d’anar units tots els republicans”, ha afirmat, fent referència a la resta de l’Estat espanyol, durant el torn de preguntes: “fan falta aliats”. Respecte a aquesta qüestió, contràriament, Rosario Palomino ha sentenciat que “primer és la independència i després ja ens ajudarem”.
Al final de l'acte, diverses persones s'han acostat a Bea Talegón perquè els firmés el seu llibre - Q.Pascual