alcaldes_617x412
El Consell d'alcaldies es va reunir dilluns
17/09/2019 Actualitat
El Consell d’alcaldies declara l’emergència climàtica

Es crearà un Pla Supramunicipal d’Acció per a la Millora de la Qualitat de l’Aire 

El Consell d’alcaldies del Vallès Occidental ha aprovat declarar l’emergència climàtica a la comarca. Aquesta declaració -feta dilluns passat- vol ser el marc on activar un Pla Supramunicipal d’Acció per a la Millora de la Qualitat de l’Aire i la creació d’una taula política comarcal i totes les accions que se’n derivin, incidint també en la sensibilització a la ciutadania. Aquest és un dels acords del primer Consell d’alcaldies del mandat, que també ha aprovat el canvi de denominació d’aquest òrgan i que ha reafirmat que els ajuntaments de la comarca no pagaran el deute de les companyies elèctriques. 


El president del Consell Comarcal i alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, ha explicat que “aquest acord no és un mer formalisme institucional i per tant posem en marxa els treballs per redactar el pla de mesures i actuacions. Constituirem una taula tècnica i política perquè hem de tenir clar que la qualitat de l’aire és una problemàtica conjunta, de tot el territori, no s’acaba en un terme municipal o un altre”.


El president del Consell, Ignasi Giménez ha explicat que “com a territori, podem declarar l’emergència climàtica consensuadament, més enllà que cada municipi ho acabi fent de manera individual. Però sabent que aquest és un tema que és i serà a l’agenda política de tots els municipis de la comarca, crec que la primera sessió del Consell d’alcaldesses i alcaldes ha de ser coherent i responsable, fent aquesta declaració per poder activar de seguida el Pla Supramunicipal d’Acció per a la Millora de la Qualitat de l’Aire i la creació d’una taula política comarcal i totes les accions que se’n derivin”. 


El Vallès Occidental té declarats 12 dels seus 23 municipis -Castellar no està entre ells- com a Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric per superar els nivells de contaminació en diòxid de nitrogen (NO2) i partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10), segons el Pla  d’actuació  per  a  la  millora  de  la qualitat de l’aire de la Generalitat de Catalunya, aprovat el setembre de 2014..


Decàleg a Castellar
A Castellar, l’equip de govern sorgit de les eleccions municipals va marcar ja a principis de juliol com a prioritari per a aquest mandat incorporar tot un paquet de mesures a favor de la sostenibilitat i contra el canvi climàtic. D’entrada, es va crear la Regidoria de Transició Ecològica per lluitar activament contra la situació d’emergència climàtica. Aquest objectiu polític té com a full de ruta un decàleg que estableix un primer compromís amb deu mesures que es duran a terme durant aquest mandat. Les accions més importants són incrementar els percentatges de recollida selectiva canviant el model de la gestió de deixalles municipals; combatre el plàstic eliminant tots els estris de plàstic d’un sol ús a les dependències i serveis municipals, així com en les activitats públiques; promoure una ‘fiscalitat verda’;  creació d’una xarxa a peu i pedalable i foment de l’ús de la bicicleta entre el nucli urbà i les urbanitzacions; millorar l’espai del riu ripoll. De fet, el compromís municipal és dedicar un 25% del pressupost anual d’inversió municipal per a la sostenibilitat i el medi ambient. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris