Covid chart_950x634
Darrers marcadors de la pandèmia en vacunacions, contagis i defuncions
30/04/2021 Actualitat
Dues defuncions en tres mesos per Covid-19

L’inici de la vacunació en els grups de risc contribueix a frenar els decessos, 56 a Castellar des de l'esclat de la pandèmia

Castellar del Vallès va registrar la darrera defunció per Covid-19 el 8 de març. De fet, ha estat l’única mort provocada per la malaltia des del 26 de gener. Va ser en aquell inici del 2021 quan la tercera onada va donar un fort embat, perquè en menys de tres setmanes es van registrar a Castellar fins a 8 defuncions causades per la pandèmia, segons les dades del Departament de Salut.


Al febrer no es va registrar cap decés; al març, l’esmentat dia 8, i abril també està a punt de tancar-se sense defuncions. Una molt bona notícia que, en gran part, s’explica per la vacunació a la gran major part de la població considerada de risc i que avança en la franja dels majors de 70 amb els majors de 80 ja vacunats i tota la població que viu en residències també amb la vacuna com a primer col·lectiu beneficiat. 


Castellar suma un total de 56 defuncions atribuïdes a la pandèmia des del seu inici el març del 2020 i en els quatre mesos des que va començar l’any s’han produït 9 decessos, 7 dels quals al gener. La tendència és similar a la resta de Catalunya, on s’està produint un retrocés en el número de morts diàries causades per la pandèmia. 


A l’hospital de referència de Castellar, el Parc Taulí de Sabadell, també es nota un cert respir quant a ingressos: hi ha ingressades 110 persones per coronavirus, 80 a planta i 30 a l’UCI. Tot just fa un any, els pacients a l’UCI per Covid ocupaven el doble de llits. La darrera setmana se’n van comptabilitzar cinc defuncions. 


Vacunació
La vacunació continua accelerant a Catalunya i en el cas de Castellar el 60% de persones entre 70 i 79 anys ja han rebut una primera dosi al CAP. Entre les persones de 60 a 69 ja hi ha un 50% de vacunats. Cal recordar que també han estat vacunats un 95% dels majors de 80 anys, els primers beneficiaris de les vacunes. En números absoluts, hi ha 6.079 persones de Castellar que han rebut una primera dosi de la vacuna, és a dir, més del 22% de la població. La segona dosi s’ha administrat a 2.422 persones (9%).  

 

La vacuna de Pfizer-BionTech necessitarà una tercera dosi

BionTech, que comparteix el desenvolupament de la vacuna amb Pfizer, assegura que caldrà reforçar la immunitat amb una tercera injecció al cap de nou mesos.  Per tant, les persones que hagin estat vacunades amb Pfizer necessitaran una nova dosi que servirà com a recordatori per poder mantenir una protecció de pràcticament el 100%. Una de les grans qüestions que encara estan pendents de dirimir-se és quant dura la immunitat de les vacunes? Moltes fonts apunten que entre sis mesos i un any. D’altra banda, Europa està avaluant una nova vacuna, l’alemaya CureVac, la cinquena a la Unió Europa que podria subministrar aquest mateix any unes 150 milions de dosis, 48 dels quals per a Espanya.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris